
Driehonderd aanmeldingen voor omstreden sneltest Corendon
AMSTERDAM (ANP) - Zo'n driehonderd mensen hebben zich al aangemeld voor een sneltest op het coronavirus die reisorganisatie Corendon aanbiedt. Het gaat om tests die moeten aangeven of je antistoffen tegen het longvirus hebt aangemaakt. Het initiatief kwam Corendon op stevige kritiek te staan van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Corendon wil met de tests, die iedereen tegen betaling van 69 euro kan ondergaan, oefenen voor procedures die klanten moeten doorgaan voor 'coronavrije vakanties' die Corendon deze zomer hoopt aan te bieden. Daarvoor wordt een teststraat ingericht bij het Corendon-hotel in Amsterdam. Zo'n vijfhonderd medewerkers van Corendon zijn al op die manier getest.
Er zit wel een verschil tussen de sneltests die het bedrijf nu aanbiedt en die Corendon later wil uitvoeren. De huidige tests geven slechts aan of mensen het virus ooit hebben gehad, terwijl Corendon voor zijn vakanties wil testen of reizigers op het moment zelf ziek zijn. Testen ze negatief op Covid-19, dan mogen ze mee op vakantie en vrij rondlopen in een resort.
Te onbetrouwbaar
Minister De Jonge noemde het idee om all-inclusive vakanties aan te bieden met vooraf een coronatest onverstandig, omdat ze "schijnveiligheid" bieden. Corendon-topman Steven van der Heijden noemt die uitspraken "heel vervelend". "Het was overduidelijk dat De Jonge twee dingen door elkaar haalde. We zouden nooit mensen op basis van zo'n sneltest op vakantie laten gaan", zegt Van der Heijden
Met de tests waarvoor geïnteresseerden zich sinds woensdag konden aanmelden, hoopt Corendon vooral duidelijkheid te verschaffen bij mensen die twijfelen of ze ooit besmet zijn geweest. "Waar ik ook boos over ben, is dat gesuggereerd wordt dat dit onverantwoord gedrag in de hand zou werken. Als mensen bijvoorbeeld weten dat ze niet besmet zijn geweest, dan worden ze juist voorzichtiger", zegt Van der Heijden.
Toch is er ook op die bewering een en ander af te dingen, stelt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM). De bewuste sneltest op antistoffen is volgens onderzoek van het RIVM nog te onbetrouwbaar. Daardoor zouden mensen die wel besmet zijn geweest negatief kunnen testen, of juist positief terwijl ze het virus nooit onder de leden hebben gehad.
Meer uit Financieel
DUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
17 minuten geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
41 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
8 uur geleden