Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie zittingsdagen bij CAS in dopingzaak kunstrijdster Valieva

Drie zittingsdagen bij CAS in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva begint dinsdag bij het internationale hof voor sportarbitrage CAS in Lausanne. Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de hoorzittingen en als het nodig is, wordt er een vierde dag aan toegevoegd. Het CAS krijgt de taak om een definitieve straf te bepalen voor Valieva, die negentien maanden geleden op 15-jarige leeftijd ondanks een positieve dopingtest mocht doorgaan op de Olympische Winterspelen in Beijing.

Valieva testte in december 2021 positief op de verboden stof trimetazidine tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari 2022 bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen op de Spelen in Beijing. Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen. Als 15-jarige had ze volgens het sporttribunaal een beschermde status. Bevangen door zenuwen strandde de favoriete daar op de vierde plaats. Ze schreef in Beijing wel geschiedenis door als eerste vrouw een viervoudige sprong te voltooien.

De disciplinaire commissie van het Russische antidopingagentschap (Rusada) kwam maanden later tot een uitspraak in de dopingzaak. Valieva had een overtreding begaan waarvoor ze "geen schuld of nalatigheid" droeg en om die reden werd ze niet bestraft. Het mondiale antidopingbureau WADA, de internationale schaatsunie ISU en ook Rusada zelf vechten nu die uitspraak aan bij het CAS.

Achter gesloten deuren

De zittingen vinden plaats achter gesloten deuren, tot ongenoegen van het Amerikaanse team, dat zilver won op de Spelen in China. "Een open en transparante hoorzitting zou atleten helpen om een beslissing te begrijpen", zegt Vincent Zhou, een van de kunstrijders van het Amerikaanse team. "Transparantie zou vertrouwen wekken in een wereldwijd antidopingsysteem dat het vertrouwen heeft verloren van zijn belangrijkste stakeholders: sporters."

Valieva is niet lijfelijk aanwezig in Lausanne. Zij zal getuigen via een videoverbinding. Het CAS zal naar verwachting pas over enkele maanden een definitief vonnis uitspreken.

Meer uit Sport

Fransman Paret-Peintre boekt in Giro d'Italia eerste profzege

BOCCA DELLA SELVA (ANP) - De Fransman Valentin Paret-Peintre heeft zijn eerste zege als wielerprof geboekt. De renner van Decathlon-AG2R La Mondiale won de tiende etappe van de Giro d'Italia, een bergrit vanuit Pompeï met aankomst bovenop de Bocca della Selva na een slotklim van ruim 18 kilometer.

14 minuten geleden
Swiatek naar halve finales tennistoernooi van Rome

ROME (ANP) - Iga Swiatek heeft de halve finales bereikt van het tennistoernooi van Rome. De Poolse nummer 1 van de wereld was in haar kwartfinale in twee sets (6-1 6-3) te sterk voor de Amerikaanse Madison Keys, de nummer 16 op de wereldranglijst. De partij op het Romeinse gravel duurde 1 uur en 17 minuten.

1 uur geleden
Giro-organisatie schrapt doorkomst op Stelvio door lawinegevaar

POMPEÏ (ANP) - Het wielerpeloton in de Giro d'Italia hoeft volgende week dinsdag niet over de Stelvio. Deze befaamde bergpas was onderdeel van de route van de zestiende etappe. Afgelopen week heeft het nog gesneeuwd op de 2758 meter hoge pas.

1 uur geleden
Judoka Van Dijke moet na EK ook WK skippen

NIEUWEGEIN (ANP) - Judoka Sanne van Dijke ontbreekt volgende week op de WK judo in Abu Dhabi. De winnares van olympisch brons in 2021 is niet op tijd hersteld van een rugblessure. De judoka in de klasse tot 70 kilogram moest zich vorige maand door deze kwetsuur ook al afmelden voor de EK in Zagreb.

1 uur geleden
Frankrijk hoopt op miljardenimpuls dankzij Spelen

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk hoopt dat de Olympische Spelen van deze zomer in Parijs een economische impuls van miljarden euro's opleveren. Het economisch voordeel van de Spelen voor de regio Parijs bedraagt naar verwachting tussen de 6,7 en 11,1 miljard euro, maakte de organisatie van de Olympische Spelen bekend.

2 uur geleden
Etappewinnaar Kooij verlaat Giro d'Italia met koorts

POMPEÏ (ANP) - Sprinter Olav Kooij van wielerploeg Visma - Lease a Bike moet de Giro d'Italia noodgedwongen verlaten. De 22-jarige renner is maandag op de rustdag geveld door koorts en was dinsdag niet fit genoeg om op de fiets te stappen voor de tiende etappe van de Ronde van Italië, in startplaats Pompeï. Dat meldt zijn team Visma - Lease a Bike.

7 uur geleden
Pogacar blijft in Giro beducht voor aanvallen van Ineos-renners

NAPELS (ANP) - Tadej Pogacar heeft na de eerste negen etappes in de Giro d'Italia een ruime voorsprong in het algemeen klassement, maar hij blijft beducht voor aanvallen van zijn concurrenten. De Sloveense wielrenner van UAE Team Emirates zei tijdens de persconferentie op de rustdag vooral aanvallen van Ineos Grenadiers te verwachten.

21 uur geleden