Drie op de vijf Nederlanders gebruiken onlineplatforms
DEN HAAG (ANP) - Bijna 60 procent van de Nederlanders maakte vorig jaar gebruik van een onlineplatform om een dienst of product te kopen of te huren. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat op basis van onderzoek onder 5600 respondenten boven de twaalf jaar.
Nederlanders maakten het meest gebruik van websites of apps om eten te bestellen. 35 procent gebruikte in 2019 een digitaal platform als Thuisbezorgd of Deliveroo. Bijna een derde kocht tweedehands producten via een website als Marktplaats.nl. Een vijfde gebruikte een platform als Airbnb of Booking.com om een accommodatie te boeken. Digitale platformen worden veel minder vaak gebruikt voor het inschakelen van vervoers-, klus- of andere diensten.
Vooral mensen tussen de 12 en 65 jaar maken veel gebruik van de platforms. In de groep tussen de 25 en de 45 jaar is dat 80 procent. Van de 65-plussers maakt slechts 23 procent gebruik van onlineplatforms. Volgens het CBS houdt het grote verschil tussen 65-plussers en jongere leeftijdsgroepen verband met de digitale vaardigheden. Van de mensen die goed met computers en het internet overweg kunnen, gebruikt 78 procent platforms. Bij minder digitaal vaardigen is dat slechts 30 procent. Een vergelijkbaar verschil is te zien tussen hoog- (74 procent) en laagopgeleiden (37 procent). Het verschil tussen mannen (61 procent) en vrouwen (54 procent) is veel kleiner.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Treinreizigers zullen nog jaren hinder ondervinden door werkzaamheden op het spoor, waarschuwt ProRail-topman John Voppen. Projecten duren langer omdat de spoorbeheerder treinen ook tijdens de werkzaamheden wil blijven laten rijden. Daarnaast kampt ProRail met een tekort aan technisch personeel, zei hij in een interview in het radioprogramma Sven op 1.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De inflatie in Nederland blijft de komende jaren waarschijnlijk hoger dan in het eurogebied als geheel. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) bij het verschijnen van nieuwe economische ramingen. Volgens DNB komt dat doordat de lonen hier de laatste tijd nog vrij hard omhooggaan. Ook worden de prijzen gestuwd door belastingen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen blijven volgend jaar en het jaar daarna oplopen. Gemiddeld is volgend jaar ongeveer 520.000 euro nodig voor een nieuw huis, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB), die wijst op de flinke loongroei in Nederland. In combinatie met een dalende hypotheekrente en het aanhoudende tekort aan woningen zorgt dat waarschijnlijk voor hogere vraagprijzen en nog meer overbieden op de woningmarkt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een handelsoorlog kan de economische groei in Nederland hard raken, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) uitgerekend. Volgens de centrale bank ziet het ernaar uit dat de groei van de economie de komende jaren aantrekt. Maar een handelsoorlog waarbij de Verenigde Staten, China en Europa met hogere importheffingen komen, kan dat vooruitzicht flink verstoren.
2 uur geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Bundesbank heeft de verwachtingen voor de Duitse economie flink verlaagd. De centrale bank denkt nu dat de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland in 2025 met slechts 0,2 procent zal groeien. Eerder rekende de Bundesbank nog op een groei van 1,1 procent in het nieuwe jaar.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal volgend jaar verdergaan met het verlagen van de rente. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau vrijdag gezegd. Op donderdag verlaagde de ECB de rente in het eurogebied voor de vierde keer dit jaar.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Steeds meer Duitse huishoudens leven onder de armoedegrens vanwege de hoge huurprijzen en gestegen woonlasten. Dat meldt de Duitse liefdadigheidsinstelling Paritätische Gesamtverband. Als de woonkosten worden meegerekend leeft een op de vijf Duitsers in armoede, stelt de organisatie.
3 uur geleden