Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie keer minder slachtoffers coronavirus in tweede kwartaal

Drie keer minder slachtoffers coronavirus in tweede kwartaal

DEN HAAG (ANP) - Het coronavirus heeft in het tweede kwartaal van 2021 ruim drie keer minder dodelijke slachtoffers geëist dan in het eerste kwartaal. Dat melden onderzoekers van het statistiekbureau CBS op basis van verklaringen van artsen over doodsoorzaken. In het tweede kwartaal kwam de vaccinatiecampagne op gang en waren dus steeds meer mensen beschermd tegen Covid-19 en de ernstige gevolgen daarvan.

In het tweede kwartaal waren 2580 mensen zeker of vermoedelijk overleden aan het coronavirus, tegen 8666 in het eerste kwartaal en 7969 in het tweede kwartaal van 2020.

Het CBS telde tussen eind september 2020 en eind juni 2021 ruim driekwart meer coronadoden dan het gezondheidsinstituut RIVM, dat hier dagelijks cijfers over naar buiten brengt. Dat verschil is zo groot omdat het CBS ook sterfgevallen in de statistieken opneemt als een arts op basis van het klinisch beeld vaststelt dat Covid-19 de doodoorzaak is van iemand die niet positief is getest op het virus, in tegenstelling tot het RIVM. Bovendien is het laatstgenoemde instituut afhankelijk van informatie van GGD'en. Die zijn niet verplicht gegevens over sterfgevallen te delen.

Van het begin van de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 tot en met juni jongstleden zijn ruim 31.000 mensen overleden aan het coronavirus. Ruim de helft hiervan was verpleeghuisbewoner of ontving een andere vorm van langdurige zorg. Deze kwetsbare groep was snel aan de beurt met vaccineren en dat is te merken aan de cijfers over het tweede kwartaal. Toen betrof het een veel lagere 16 procent van de door corona veroorzaakte sterfgevallen een ontvanger van langdurige zorg.

Covid-19 was in het tweede kwartaal de vierde doodsoorzaak. Er overleden meer mensen aan kanker, hart- en vaatziekten, of aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waaronder Alzheimer. Een kwartaal eerder was het coronavirus nog de derde doodsoorzaak.

Meer uit Binnenland

COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

25 minuten geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

27 minuten geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

1 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

2 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

3 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

7 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

8 uur geleden