Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie keer minder slachtoffers coronavirus in tweede kwartaal

Drie keer minder slachtoffers coronavirus in tweede kwartaal

DEN HAAG (ANP) - Het coronavirus heeft in het tweede kwartaal van 2021 ruim drie keer minder dodelijke slachtoffers geëist dan in het eerste kwartaal. Dat melden onderzoekers van het statistiekbureau CBS op basis van verklaringen van artsen over doodsoorzaken. In het tweede kwartaal kwam de vaccinatiecampagne op gang en waren dus steeds meer mensen beschermd tegen Covid-19 en de ernstige gevolgen daarvan.

In het tweede kwartaal waren 2580 mensen zeker of vermoedelijk overleden aan het coronavirus, tegen 8666 in het eerste kwartaal en 7969 in het tweede kwartaal van 2020.

Het CBS telde tussen eind september 2020 en eind juni 2021 ruim driekwart meer coronadoden dan het gezondheidsinstituut RIVM, dat hier dagelijks cijfers over naar buiten brengt. Dat verschil is zo groot omdat het CBS ook sterfgevallen in de statistieken opneemt als een arts op basis van het klinisch beeld vaststelt dat Covid-19 de doodoorzaak is van iemand die niet positief is getest op het virus, in tegenstelling tot het RIVM. Bovendien is het laatstgenoemde instituut afhankelijk van informatie van GGD'en. Die zijn niet verplicht gegevens over sterfgevallen te delen.

Van het begin van de uitbraak van het coronavirus in maart 2020 tot en met juni jongstleden zijn ruim 31.000 mensen overleden aan het coronavirus. Ruim de helft hiervan was verpleeghuisbewoner of ontving een andere vorm van langdurige zorg. Deze kwetsbare groep was snel aan de beurt met vaccineren en dat is te merken aan de cijfers over het tweede kwartaal. Toen betrof het een veel lagere 16 procent van de door corona veroorzaakte sterfgevallen een ontvanger van langdurige zorg.

Covid-19 was in het tweede kwartaal de vierde doodsoorzaak. Er overleden meer mensen aan kanker, hart- en vaatziekten, of aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, waaronder Alzheimer. Een kwartaal eerder was het coronavirus nog de derde doodsoorzaak.

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

2 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

2 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

3 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

3 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

4 uur geleden
OM eist 4 jaar cel voor opruiing tegen complotdenker Micha Kat

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor opruiing en bedreiging. In totaal wordt hij verdacht van zes gevallen van opruiing.

5 uur geleden