Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse school in Michigan

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - In de Amerikaanse staat Michigan zijn dinsdag minstens drie scholieren doodgeschoten in een middelbare school. Bij de schietpartij in de plaats Oxford, ongeveer 65 kilometer van Detroit, raakten acht anderen gewond, onder wie een docent. De overige gewonden waren leerlingen.

Een 15-jarige leerling is na de schietpartij gearresteerd. Het semi-automatische pistool waarmee de jongen om zich heen schoot is in beslag genomen. Het wapen was volgens de politie vier dagen eerder door de vader van de schutter gekocht. Voor de schietpartij zou de schutter foto's van het pistool op sociale media hebben geplaatst.

Schietpartijen op scholen komen vaker voor in de Verenigde Staten. Leerlingen in Oxford reageerden volgens Amerikaanse media dan ook onmiddellijk toen ze schoten hoorden. Ze zochten dekking en blokkeerden deuren van klaslokalen met stoelen.

Camera's

De politie zegt dat er veel bewakingscamera's hingen in de school. Ook was daar al herhaaldelijk geoefend op een mogelijke schietpartij. Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van de jonge schutter, zou fulltime zijn ingezet om het gebouw te bewaken.

"De school heeft gezorgd dat we wisten waar we heen moesten gaan, wie we moesten bellen en wat we moesten doen", zei een 15-jarig meisje, die volgens The New York Times naar een parkeerplaats was gevlucht. "Ik weet niet wat er was gebeurd als we deze training niet hadden gehad."

Motief

De schietpartij zou uiteindelijk niet meer dan vijf minuten hebben geduurd. President Joe Biden reageerde vanuit Minnesota op het drama. Hij zei mee te leven met de nabestaanden. "Die hele gemeenschap moet nu in shock zijn."

Het motief van de schutter is niet bekend. Hij zou alleen hebben gehandeld en werd zonder weerstand te bieden gearresteerd nadat hij 15 tot 20 schoten had gelost, aldus de politie. De schutter vertelde niets aan de politie en beriep zich op zijn recht op een advocaat nadat zijn ouders hem hadden geadviseerd niet te spreken.

Cijfers

De schietpartij zal ongetwijfeld de discussie over wapenbezit in de VS weer aanzwengelen. In 2019, het laatste jaar waarvan volledige cijfers bekend zijn, vielen volgens de University of California 39.707 doden door vuurwapens. Het leeuwendeel daarvan zijn zelfmoorden. 14.861 mensen werden in 2019 in de VS vermoord met vuurwapens, oftewel 37 procent van het totale aantal vuurwapendoden.

Slechts 0,2 procent van alle doden door vuurwapens valt in massale schietpartijen in het openbaar, becijferde de University of California. 31 procent van alle huishoudens in de VS heeft een of meer vuurwapens.

Meer uit Binnenland

XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

35 minuten geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

1 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

1 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

1 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. Ook bij een portiek aan de Ookmeerweg in Amsterdam Nieuw-West vond een ontploffing plaats.

2 uur geleden
Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

2 uur geleden