Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse school in Michigan

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - In de Amerikaanse staat Michigan zijn dinsdag minstens drie scholieren doodgeschoten in een middelbare school. Bij de schietpartij in de plaats Oxford, ongeveer 65 kilometer van Detroit, raakten acht anderen gewond, onder wie een docent. De overige gewonden waren leerlingen.

Een 15-jarige leerling is na de schietpartij gearresteerd. Het semi-automatische pistool waarmee de jongen om zich heen schoot is in beslag genomen. Het wapen was volgens de politie vier dagen eerder door de vader van de schutter gekocht. Voor de schietpartij zou de schutter foto's van het pistool op sociale media hebben geplaatst.

Schietpartijen op scholen komen vaker voor in de Verenigde Staten. Leerlingen in Oxford reageerden volgens Amerikaanse media dan ook onmiddellijk toen ze schoten hoorden. Ze zochten dekking en blokkeerden deuren van klaslokalen met stoelen.

Camera's

De politie zegt dat er veel bewakingscamera's hingen in de school. Ook was daar al herhaaldelijk geoefend op een mogelijke schietpartij. Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van de jonge schutter, zou fulltime zijn ingezet om het gebouw te bewaken.

"De school heeft gezorgd dat we wisten waar we heen moesten gaan, wie we moesten bellen en wat we moesten doen", zei een 15-jarig meisje, die volgens The New York Times naar een parkeerplaats was gevlucht. "Ik weet niet wat er was gebeurd als we deze training niet hadden gehad."

Motief

De schietpartij zou uiteindelijk niet meer dan vijf minuten hebben geduurd. President Joe Biden reageerde vanuit Minnesota op het drama. Hij zei mee te leven met de nabestaanden. "Die hele gemeenschap moet nu in shock zijn."

Het motief van de schutter is niet bekend. Hij zou alleen hebben gehandeld en werd zonder weerstand te bieden gearresteerd nadat hij 15 tot 20 schoten had gelost, aldus de politie. De schutter vertelde niets aan de politie en beriep zich op zijn recht op een advocaat nadat zijn ouders hem hadden geadviseerd niet te spreken.

Cijfers

De schietpartij zal ongetwijfeld de discussie over wapenbezit in de VS weer aanzwengelen. In 2019, het laatste jaar waarvan volledige cijfers bekend zijn, vielen volgens de University of California 39.707 doden door vuurwapens. Het leeuwendeel daarvan zijn zelfmoorden. 14.861 mensen werden in 2019 in de VS vermoord met vuurwapens, oftewel 37 procent van het totale aantal vuurwapendoden.

Slechts 0,2 procent van alle doden door vuurwapens valt in massale schietpartijen in het openbaar, becijferde de University of California. 31 procent van alle huishoudens in de VS heeft een of meer vuurwapens.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Activisten bos naast autoproducent VDL Nedcar 'uitgehongerd'

BORN (ANP) - De actievoerders in het Sterrebos in Limburg zitten na 24 uur nog steeds in de bomen. Dat meldt actiegroep Red het Sterrebos op Twitter. "Ze zetten in op uithongeren en uitputting", laat een van de activisten weten.

56 minuten geleden
Tineke de Nooij wil nooit helemaal afscheid nemen van de radio

HILVERSUM (ANP) - Voor Tineke de Nooij komt zaterdag na ruim zestig jaar een einde aan haar radiocarrière. In een extra lange uitzending van haar TinekeShow op NPO Radio 5 vanuit Beeld & Geluid in Hilversum neemt ze afscheid van haar luisteraars. Maar voorgoed weggaan bij de radio is ze niet van plan. "Het is het leukste vak ter wereld", zegt De Nooij.

2 uur geleden
Tweede dag bezetting bos bij VDL Nedcar

BORN (ANP) - Activisten van Red Het Sterrebos houden zaterdag voor de tweede dag op rij het bos pal naast autofabriek Nedcar bij Born bezet. Ze gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ruim twintig activisten hebben zich verschanst in hangmatten boven in de bomen.

5 uur geleden
Grote opkomst verwacht bij manifestatie tegen seksueel geweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij een demonstratie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag op het Museumplein in Amsterdam wordt zaterdagmiddag een grote toeloop verwacht. Aanleiding voor de demonstratie 'No blame, but change' zijn de misstanden rond het tv-programma The Voice of Holland.

5 uur geleden
Docent Groningse universiteit toch geschorst om complottheorieën

GRONINGEN (ANP) - Een universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die zou hebben geprobeerd leerlingen te overtuigen van allerlei complottheorieën mag voorlopig toch geen les meer geven. Eerder zei de universiteit nog dat de docent alleen zijn vak over kritisch denken niet meer mocht geven, maar andere lessen wel.

10 uur geleden
Bezetters bos naast VDL Nedcar brengen nacht in bomen door

BORN (ANP) - De naar schatting twintig bezetters van een bos naast VDL Nedcar brengen de nacht van vrijdag op zaterdag in de bomen door. Ze liggen in hangmatten, hoog in de bomen, en zijn niet van plan het bos te verlaten, lieten ze vrijdag weten. De activisten gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ze gaan naar eigen zeggen pas weg als ze de garantie krijgen dat het bos niet gekapt wordt.

11 uur geleden
COC Nederland tegen minister: kom dit jaar met meerouderschapswet

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland wil dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) dit jaar een meerouderschapswet presenteert. De belangenorganisatie van de lhbti-gemeenschap pleit daar mede namens vier andere organisaties voor in een brief aan de nieuwe minister.

12 uur geleden