Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse school in Michigan

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - In de Amerikaanse staat Michigan zijn dinsdag minstens drie scholieren doodgeschoten in een middelbare school. Bij de schietpartij in de plaats Oxford, ongeveer 65 kilometer van Detroit, raakten acht anderen gewond, onder wie een docent. De overige gewonden waren leerlingen.

Een 15-jarige leerling is na de schietpartij gearresteerd. Het semi-automatische pistool waarmee de jongen om zich heen schoot is in beslag genomen. Het wapen was volgens de politie vier dagen eerder door de vader van de schutter gekocht. Voor de schietpartij zou de schutter foto's van het pistool op sociale media hebben geplaatst.

Schietpartijen op scholen komen vaker voor in de Verenigde Staten. Leerlingen in Oxford reageerden volgens Amerikaanse media dan ook onmiddellijk toen ze schoten hoorden. Ze zochten dekking en blokkeerden deuren van klaslokalen met stoelen.

Camera's

De politie zegt dat er veel bewakingscamera's hingen in de school. Ook was daar al herhaaldelijk geoefend op een mogelijke schietpartij. Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van de jonge schutter, zou fulltime zijn ingezet om het gebouw te bewaken.

"De school heeft gezorgd dat we wisten waar we heen moesten gaan, wie we moesten bellen en wat we moesten doen", zei een 15-jarig meisje, die volgens The New York Times naar een parkeerplaats was gevlucht. "Ik weet niet wat er was gebeurd als we deze training niet hadden gehad."

Motief

De schietpartij zou uiteindelijk niet meer dan vijf minuten hebben geduurd. President Joe Biden reageerde vanuit Minnesota op het drama. Hij zei mee te leven met de nabestaanden. "Die hele gemeenschap moet nu in shock zijn."

Het motief van de schutter is niet bekend. Hij zou alleen hebben gehandeld en werd zonder weerstand te bieden gearresteerd nadat hij 15 tot 20 schoten had gelost, aldus de politie. De schutter vertelde niets aan de politie en beriep zich op zijn recht op een advocaat nadat zijn ouders hem hadden geadviseerd niet te spreken.

Cijfers

De schietpartij zal ongetwijfeld de discussie over wapenbezit in de VS weer aanzwengelen. In 2019, het laatste jaar waarvan volledige cijfers bekend zijn, vielen volgens de University of California 39.707 doden door vuurwapens. Het leeuwendeel daarvan zijn zelfmoorden. 14.861 mensen werden in 2019 in de VS vermoord met vuurwapens, oftewel 37 procent van het totale aantal vuurwapendoden.

Slechts 0,2 procent van alle doden door vuurwapens valt in massale schietpartijen in het openbaar, becijferde de University of California. 31 procent van alle huishoudens in de VS heeft een of meer vuurwapens.

Meer uit Binnenland

Politie gaat met geweld over tot opheffen blokkade UvA-terrein

AMSTERDAM (ANP) - De politie gaat over tot het opheffen van de blokkades op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam,. Dat gebeurt op gezag van burgemeester Femke Halsema, laat de politie weten. Een ANP-verslaggever ter plaatse meldt te zien dat ME'ers met wapenstokken slaand over de barricades zijn heengegaan. Een deel van de demonstranten die op de barricades stonden, is inmiddels een gebouw ingedreven. De politie is bezig de barricades af te breken.

11 minuten geleden
Universiteit doet aangifte lokaalvredebreuk, vernieling en dwang

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan van lokaalvredebreuk, vernieling en dwang bij de blokkades op en rond het Binnengasthuisterrein, meldt de politie in de hoofdstad. Agenten zijn woensdag aan het einde van de middag begonnen om een einde te maken aan het protest. Dat gaat met harde hand.

12 minuten geleden
Bezetters UvA gooien spullen naar politie, politie slaat

AMSTERDAM (ANP) - Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, ziet een verslaggever van het ANP. De politie slaat met wapenstokken en probeert de bezetters weg te jagen van de barricade.

28 minuten geleden
Politie roept bezetters UvA-terrein op om te vertrekken

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft de bezetters van het UvA-terrein opgeroepen om te vertrekken. "Deze demonstratie is opgegeven", is vanuit een politiebusje omgeroepen naar de demonstranten, aldus een ANP-verslaggever. De blokkade ligt aan een gracht. Aan de overkant van de gracht hebben agenten ook enkele demonstranten een paar keer geslagen met wapenstokken om dat deel van de gracht vrij te krijgen, zag de verslaggever.

37 minuten geleden
Honderden demonstranten bij gebouw van Universiteit Utrecht

UTRECHT (ANP) - Honderden demonstranten hebben zich verzameld op het Domplein in Utrecht, waar het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (UU) staat. De betogers hebben veel Palestijnse vlaggen bij zich en roepen leuzen als "UU shame on you". Ook is er politie aanwezig. Dat meldt een ANP-verslaggeefster die ter plaatse is.

57 minuten geleden
Mensen betalen minder aan eigen bijdragen voor zorg

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat meerdere eigen bijdragen voor de zorg betaalt is iets toegenomen, maar zij betalen daar gemiddeld minder voor. In 2016 betaalden mensen gemiddeld 117 euro per maand aan verschillende eigen bijdragen voor zorgkosten. In 2021 was dat bedrag naar 84 euro per maand gedaald, schrijft demissionair zorgminister Conny Helder aan de Tweede Kamer. Ze vindt het een positieve ontwikkeling.

1 uur geleden
Milieuclubs opnieuw in actie tegen lozingen Chemelot

ROERMOND (ANP) - Milieuclubs gaan het waterschap Limburg vragen de vergunning voor het lozen van afvalwater vanaf fabrieksterrein Chemelot te wijzigen. Ze wilden dit woensdag bij het waterschap aankondigen, maar mochten van het bestuur niet inspreken. Ook actiegroep Extinction Rebellion (XR) heeft woensdagmiddag opnieuw geprotesteerd bij het waterschap.

1 uur geleden