
Drechtsteden stopten jaren terug detachering PostNL om zwaar werk
DORDRECHT (ANP) - De regionale sociale dienst voor de Drechtsteden heeft de samenwerking met PostNL in de coronaperiode beëindigd na signalen over te zwaar werk. Deze week kreeg de post- en pakketbezorger een publiekelijke berisping van de Arbeidsinspectie omdat de fysieke belasting van medewerkers in meerdere depots te zwaar was. Om diezelfde redenen vertrouwde het samenwerkingsverband van gemeenten als Dordrecht, Alblasserdam en Sliedrecht het bedrijf enkele jaren geleden al geen werknemers met een arbeidsbeperking toe.
"Het is onacceptabel als mensen te zwaar worden belast en het ten koste gaat van hun gezondheid", stelt Peter Heijkoop, voorzitter van een regionaal samenwerkingsverband voor sociale regelingen. Daarom namen de Drechtsteden een aantal jaar geleden maatregelen. "Vanuit de Sociale Dienst Drechtsteden werken daar geen mensen meer."
Fysiek te zwaar
De Arbeidsinspectie ontdekte tijdens inspecties in distributiecentra van PostNL in onder andere Dordrecht dat werknemers fysiek te zwaar werk doen, maakte de dienst deze week bekend. In die depots werken onder andere mensen uit sociale werkvoorzieningen. De begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.
Een woordvoerster van de gemeente Dordrecht meldt dat in de coronaperiode de werkdruk te hoog werd. Mensen kochten toen namelijk veel vaker producten via webshops en daardoor werd het drukker bij PostNL.
Den Bosch
De inspectie controleerde ook een depot van PostNL in Den Bosch. De gemeente Den Bosch zegt in een reactie dat daar mensen met een arbeidsbeperking werkzaam zijn. De gemeente gaat met PostNL in gesprek "over wat de bevindingen betekenen voor onze medewerkers".
"Onze samenwerking met PostNL is goed", zegt een woordvoerder van de Brabantse gemeente. "Het welzijn van onze medewerkers is voor ons erg belangrijk. Wij weten dat het werk bij PostNL fysieke eisen stelt. Daar houden wij ook rekening mee bij het selecteren van medewerkers die gedetacheerd worden."
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenhandel in Amsterdam kwam woensdag bij de opening nauwelijks in beweging. De aandacht van beleggers blijft uitgaan naar de ontwikkeling rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij dreigde dinsdag nog met importheffingen voor buitenlands koper van 50 procent. Op de metalenbeurs in New York stegen de koperprijzen naar nieuwe records. Verder liet Wall Street weinig beweging zien.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse WPP, een van de grootste reclamebureaus ter wereld, waarschuwt voor een tegenvallende winst en omzet dit jaar. Het bedrijf schrijft dit toe aan groeiende macro-economische onzekerheid, waardoor de advertentie-inkomsten onder druk staan. WPP kondigde woensdag ook het vertrek van topman Mark Read aan.
3 uur geledenCUPERTINO (ANP) - Apple voert gesprekken om de uitzendrechten van de Formule 1 in de Verenigde Staten te bemachtigen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times woensdag gemeld. Het bedrijf daagt daarmee ESPN van Disney uit, dat momenteel de F1-races uitzendt in de VS.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bedrijven in Nederland potten steeds meer geld op, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Terwijl de inkomsten van ondernemingen buiten de financiële sector vorig jaar naar recordhoogte stegen, bleven de investeringen achter.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuwbouwwoning is in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld ruim 9 procent duurder geworden. Dat is de sterkste prijsstijging van nieuwbouwhuizen in ruim twee jaar tijd, volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Kadaster en Eurostat.
5 uur geleden