Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

De Amerikaanse aandelenbeurzen maken al langer een flinke opmars door. Dat is vooral te danken aan optimisme over de voortgang met vaccineren en de omvangrijke coronasteun van de Amerikaanse overheid om de economie te helpen. Tegelijk doemt echter een 'inflatiespook' op, zoals economen van ING de situatie onlangs omschreven.

Hoewel er volgens de Federal Reserve nog geen structureel hogere inflatie lijkt te gaan komen, zijn beleggers hier volgens de deskundigen niet helemaal gerust op. Toen de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen vorige week dinsdag opperde dat de Amerikaanse rente in de komende periode wat zou moeten stijgen om de economie niet te laten oververhitten, daalden plots de koersen op de aandelenmarkten. Nadat ze later die dag haar woorden nuanceerde en stelde dat ze niet gelooft dat er een inflatieprobleem in het verschiet ligt, herstelden de beurzen toen wat.

Olie

Maandag speelden de zorgen weer op. Typische techaandelen als Tesla en Apple leverden respectievelijk ruim 6 en bijna 3 procent in. Techbeurs Nasdaq ging 2,6 procent omlaag naar 13.401,86 punten. De Dow-Jonesindex bereikte in de loop van de handelsdag met 35.091,56 punten een nieuw tussentijds record, maar eindigde 0,1 procent lager op 34.742,82 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1 procent tot 4188,43 punten.

Veel aandacht was er ook voor olie nu een belangrijke pijpleiding naar de Amerikaanse oostkust stilligt vanwege een hack. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming heeft inmiddels laten weten dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 64,79 dollar. Brentolie verruilde voor 68,17 dollar per vat van eigenaar, een daling van eveneens 0,2 procent.

BioNTech

Verder steeg biotechnologiebedrijf BioNTech meer dan 10 procent. Die onderneming verhoogde zijn omzetverwachting als gevolg van de enorme vraag naar zijn coronavaccin. Ook sloot het Duitse bedrijf, dat ook een notering heeft in New York, een samenwerkingsverband met het Chinese Fosun Pharma. Dat bedrijf was tot nu toe alleen distributiepartner maar BioNTech en Fosun gaan nu ook vaccins produceren in China.

De euro was 1,2141 dollar waard, tegen 1,2169 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Amazon Prime maakt onder Brusselse druk opzeggen gemakkelijker

BRUSSEL (ANP) - Amazon Prime, de videostreamingsdienst van het Amerikaanse onlinewinkelbedrijf, maakt na Europese druk opzeggen gemakkelijker. Voortaan is er een duidelijke uitschrijfknop en hoeven opzeggers nog maar twee keer te klikken voor ze van hun abonnement af zijn, zegt de Europese Commissie.

9 minuten geleden
Volvo bouwt fabriek voor elektrische auto's in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Zweedse autobedrijf Volvo Cars gaat een fabriek voor elektrische auto's bouwen in Slowakije. Daarmee is een investering gemoeid van 1,2 miljard euro, aldus Volvo. Er moeten jaarlijks 250.000 elektrische auto's van de band gaan rollen. De fabriek komt in de buurt van de stad Košice, in het oosten van Slowakije.

1 uur geleden
Claim van honderden miljoenen in de maak tegen banken

UTRECHT (AFN) - Nederlandse banken hangt mogelijk een strop van honderden miljoenen euro's boven het hoofd vanwege rond 2008 verkochte 'foute' leningen. Massaschade-expert Adriaan de Gier wil namens gedupeerden compensatie afdwingen en werkt aan grote claims.

1 uur geleden
Airbus krijgt miljardenorders van Chinese maatschappijen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft voor meer dan 37 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro) aan orders ontvangen van vier Chinese luchtvaartmaatschappijen. In totaal bestelden China Southern Airlines, China Eastern Airlines, Air China en Shenzhen Airlines bijna driehonderd toestellen van de A320neo-serie bij Airbus.

1 uur geleden
DNB biedt excuses aan voor historische rol bij slavernij

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) biedt excuses aan voor de betrokkenheid (van bestuurders) bij het slavernijverleden in de negentiende eeuw. President Klaas Knot zei dat bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. Eerder dit jaar brachten historici onderzoeksresultaten naar buiten waaruit bleek dat DNB op verschillende manieren betrokken was bij slavernij.

1 uur geleden
Ondernemers kregen al 8 miljard euro TVL-steun uitgekeerd

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers kregen gedurende de coronacrisis bij elkaar zo'n 8 miljard euro aan tegemoetkoming in de vaste lasten uitgekeerd. De zogeheten TVL-regeling eindigde formeel op 30 juni. Sinds het begin van de crisis zijn er ruim 419.000 voorschotten verleend aan meer dan 151.500 ondernemers. Het bedrag kan nog oplopen tot 10 miljard euro als alle subsidies definitief zijn vastgesteld, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

2 uur geleden
Belgische fabrikant: geen salmonella-chocolade over de toonbank

WIEZE (ANP/BELGA) - Geen van de met salmonella besmette chocolade uit een Belgische fabriek is bij consumenten terechtgekomen. Zij lopen dus niet het gevaar ziek te worden, zegt fabrikant Barry Callebaut na eigen onderzoek. Dat geldt ook voor de besmette chocolade die naar Nederland was geëxporteerd.

2 uur geleden