Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

De Amerikaanse aandelenbeurzen maken al langer een flinke opmars door. Dat is vooral te danken aan optimisme over de voortgang met vaccineren en de omvangrijke coronasteun van de Amerikaanse overheid om de economie te helpen. Tegelijk doemt echter een 'inflatiespook' op, zoals economen van ING de situatie onlangs omschreven.

Hoewel er volgens de Federal Reserve nog geen structureel hogere inflatie lijkt te gaan komen, zijn beleggers hier volgens de deskundigen niet helemaal gerust op. Toen de Amerikaanse minister van Financiƫn Janet Yellen vorige week dinsdag opperde dat de Amerikaanse rente in de komende periode wat zou moeten stijgen om de economie niet te laten oververhitten, daalden plots de koersen op de aandelenmarkten. Nadat ze later die dag haar woorden nuanceerde en stelde dat ze niet gelooft dat er een inflatieprobleem in het verschiet ligt, herstelden de beurzen toen wat.

Olie

Maandag speelden de zorgen weer op. Typische techaandelen als Tesla en Apple leverden respectievelijk ruim 6 en bijna 3 procent in. Techbeurs Nasdaq ging 2,6 procent omlaag naar 13.401,86 punten. De Dow-Jonesindex bereikte in de loop van de handelsdag met 35.091,56 punten een nieuw tussentijds record, maar eindigde 0,1 procent lager op 34.742,82 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1 procent tot 4188,43 punten.

Veel aandacht was er ook voor olie nu een belangrijke pijpleiding naar de Amerikaanse oostkust stilligt vanwege een hack. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming heeft inmiddels laten weten dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 64,79 dollar. Brentolie verruilde voor 68,17 dollar per vat van eigenaar, een daling van eveneens 0,2 procent.

BioNTech

Verder steeg biotechnologiebedrijf BioNTech meer dan 10 procent. Die onderneming verhoogde zijn omzetverwachting als gevolg van de enorme vraag naar zijn coronavaccin. Ook sloot het Duitse bedrijf, dat ook een notering heeft in New York, een samenwerkingsverband met het Chinese Fosun Pharma. Dat bedrijf was tot nu toe alleen distributiepartner maar BioNTech en Fosun gaan nu ook vaccins produceren in China.

De euro was 1,2141 dollar waard, tegen 1,2169 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Nederlandse cyberbeveiligingsbedrijven hebben duizenden bedrijven gewaarschuwd voor een wereldwijde aanval met gijzelsoftware. De uit Oost-Europa afkomstige aanvallers staan bekend als de 'Cactus-bende', die sinds eind vorig jaar actief is.

1 uur geleden
Veelal meer vakantiegeld voor lagere inkomens dit jaar, meldt ADP

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Nederlanders met minder dan een modaal inkomen, krijgen komende maand veelal meer vakantiegeld dan een jaar eerder. Het tegenovergestelde is het geval voor mensen met een bovenmodaal inkomen. Dat meldt loonstrookverwerker ADP op basis van eigen berekeningen.

3 uur geleden
Winkelleegstand binnensteden loopt op, merkt vastgoedadviseur

AMSTERDAM (ANP) - De leegstand van winkels in Nederlandse binnensteden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 8,3 procent, van 8 procent begin vorig jaar. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers in een nieuw winkelmarktrapport. Daaruit blijkt dat vooral relatief kleine stadscentra kampen met leegstand, die bovendien vaak langdurig is.

6 uur geleden
Moederbedrijf Facebook verwacht meer kosten te maken in AI-race

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, verwacht dit jaar meer kosten te maken dan eerder voorzien. Ook is het socialemediabedrijf met een nieuwe omzetverwachting gekomen die volgens kenners flink tegenvalt. Het kwartaalbericht van Meta roept daarmee de vraag op of de vele investeringen die de onderneming doet in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) wel voldoende geld zullen opleveren.

8 uur geleden
Boeing na slecht nieuws opnieuw bij verliezers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde woensdag opnieuw bij de verliezers op Wall Street na meerdere voor de vliegtuigbouwer vervelende nieuwsberichten. Zo ging een kwartaalverlies van honderden miljoenen dollars in de boeken. Ook werd benadrukt dat Boeing voorlopig de productie van zijn 737 MAX-vliegtuigen nog niet mag opvoeren. Daarnaast heeft kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor schuldpapier van Boeing verlaagd tot bijna een zogeheten junk-, oftewel rommel-, status.

8 uur geleden
Kamer eist uitleg over 'belastingontwijking' en afspraken OCI

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil met spoed uitleg van het demissionaire kabinet over een NRC-bericht dat het Nederlandse chemieconcern OCI dividendbelasting ontwijkt door een maas in de wet te gebruiken. Dit moet uiterlijk donderdagmiddag komen: op die dag houdt het bedrijf ook zijn aandeelhoudersvergadering. Partijen willen weten wat het bericht betekent voor de groene maatwerkafspraken die het kabinet wil maken met OCI, en waartoe een eerste stap al is gezet.

10 uur geleden
Beloningsfunctie TikTok Lite voorlopig uitgezet na zorgen Brussel

BRUSSEL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - ByteDance, het Chinese moederbedrijf van video-app TikTok, stopt voorlopig met het beloningsprogramma in zijn TikTok Lite-app, omdat daarover in Brussel zorgen zijn. Het Chinese internetbedrijf wil zo een dreigende ban van de Europese Commissie voor de functie voorkomen.

12 uur geleden