Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

De Amerikaanse aandelenbeurzen maken al langer een flinke opmars door. Dat is vooral te danken aan optimisme over de voortgang met vaccineren en de omvangrijke coronasteun van de Amerikaanse overheid om de economie te helpen. Tegelijk doemt echter een 'inflatiespook' op, zoals economen van ING de situatie onlangs omschreven.

Hoewel er volgens de Federal Reserve nog geen structureel hogere inflatie lijkt te gaan komen, zijn beleggers hier volgens de deskundigen niet helemaal gerust op. Toen de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen vorige week dinsdag opperde dat de Amerikaanse rente in de komende periode wat zou moeten stijgen om de economie niet te laten oververhitten, daalden plots de koersen op de aandelenmarkten. Nadat ze later die dag haar woorden nuanceerde en stelde dat ze niet gelooft dat er een inflatieprobleem in het verschiet ligt, herstelden de beurzen toen wat.

Olie

Maandag speelden de zorgen weer op. Typische techaandelen als Tesla en Apple leverden respectievelijk ruim 6 en bijna 3 procent in. Techbeurs Nasdaq ging 2,6 procent omlaag naar 13.401,86 punten. De Dow-Jonesindex bereikte in de loop van de handelsdag met 35.091,56 punten een nieuw tussentijds record, maar eindigde 0,1 procent lager op 34.742,82 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1 procent tot 4188,43 punten.

Veel aandacht was er ook voor olie nu een belangrijke pijpleiding naar de Amerikaanse oostkust stilligt vanwege een hack. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming heeft inmiddels laten weten dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 64,79 dollar. Brentolie verruilde voor 68,17 dollar per vat van eigenaar, een daling van eveneens 0,2 procent.

BioNTech

Verder steeg biotechnologiebedrijf BioNTech meer dan 10 procent. Die onderneming verhoogde zijn omzetverwachting als gevolg van de enorme vraag naar zijn coronavaccin. Ook sloot het Duitse bedrijf, dat ook een notering heeft in New York, een samenwerkingsverband met het Chinese Fosun Pharma. Dat bedrijf was tot nu toe alleen distributiepartner maar BioNTech en Fosun gaan nu ook vaccins produceren in China.

De euro was 1,2141 dollar waard, tegen 1,2169 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

5 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

1 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

2 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

3 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

3 uur geleden
Beleggers zonder veel richtinggevend nieuws richting openingsbel

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.

4 uur geleden