Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dossier zwembad de Spetter toch openbaar

Dossier zwembad de Spetter toch openbaar

THOLEN - Na lang getouwtrek om het 200 pagina's tellende dossier openbaar te maken is het dan eindelijk zover. De voltallige gemeenteraad heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond ingestemd met het verzoek om de documenten openbaar te maken.

Op 29 oktober 2019 werd er besloten om de geheimhouding van de documenten op te leggen. Het college die het besluit nam vond dat het belang van de openbaarheid van het dossier niet opwoog tegen het belang van de economische of financiële belangen van de gemeente. PVV-fractievoorzitter Vincent Bosch startte vervolgens met zijn partij een rechtszaak om de stukken alsnog openbaar te maken. Bosch was ervan overtuigd dat er grote fouten waren gemaakt tijdens de renovatie en wilde kostte wat kostte de onderste steen boven halen. Ook Jan Heshof van PvdA-GroenLinks gaf aan een rechtszaak niet te schuwen. Eerder was er al door de oppositie een motie van wantrouwen ingediend tegen burgemeester en wethouders over de zaken rondom het zwembad. De oppositie voelde zich benadeeld en op het verkeerde been gezet rondom de gang van zaken van het zwembad. B&W overleefde de motie van wantrouwen en met 9 van de 12 stemmen werd de motie verworpen.

Renovatie

In de winter van 2017/2018 werd het zwembad gerenoveerd voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro. Tijdens het eerste zwemseizoen in de zomer van 2018 waren er nog geen problemen maar dat veranderde al snel het jaar erop. In het begin van het zwemseizoen van 2019 werd het water soms troebel. Het zwembad moest vervolgens meerdere keren eerder zijn deuren sluiten omdat de veiligheid van de bezoekers niet meer gewaarborgd kon blijven. Door het troebele water was de bodem van het diepe bad niet meer te zien. Na uitgebreid onderzoek bleek het probleem zich voor te doen bij de waterzuiveringsinstallatie. Het Thoolse college dacht toen al dat het probleem zich voordeed door de chloorbriketten die werden gebruikt. De waterzuiveringsinstallatie was niet gemaakt voor deze briketten maar voor vloeibaar chloor. Echter wilde de gemeente geen vloeibaar chloor gebruiken omdat deze dan door de bebouwde kom vervoerd zou moeten worden.

Flinke problemen

Maar dat was niet het enige probleem. Er bleken namelijk ook flinke problemen te zijn omtrent de arbeidsomstandigheden. Zo zouden de medewerkers van het zwembad geen beschermende kleding hebben gedragen als zij met de chemicaliën aan het werk waren. De opslagruimte voor de chloorbriketten voldeed niet aan alle veiligheidseisen, er zou zelfs explosiegevaar zijn geweest en ook zou er geen nooddouche aanwezig zijn. Hierdoor zou de veiligheid van de medewerkers ernstig in gevaar kunnen komen.

Kostenpost

Op maandag 13 januari 2020 heeft er een overleg plaatsgevonden tussen aannemingsbedrijf "Fraanje B.V." die verantwoordelijk is voor de renovatie en de gemeente. Er is een herstelplan gemaakt om te zorgen dat het zwembad eind april weer kan openen. De kosten hiervan worden gedeeld door de gemeente en het aannemingsbedrijf. Een deel van de documenten is dus al openbaar gemaakt maar dat is slechts een klein percentage. De overige 200 documenten die naar verwachting met enkele weken openbaar gemaakt worden moeten eerst worden geanonimiseerd. Iets wat nog eens 10000 euro zal kosten. Kosten waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Daar ontstond tijdens de gemeenteraadsvergadering dan ook de nodige ophef over. 10000 euro om wat gegevens te anonimiseren.

Verbazing bij oppositieleden

PVV-fractievoorzitter Vincent Bosch is verbaasd over de hoogte van het bedrag. "De berekening die gemaakt is voor een extern bureau is nogal fors! Maar er zitten ook heel wat documenten tussen die waarschijnlijk niet gelakt hoeven te worden dus we hopen de kosten daar wel te kunnen drukken." Andere oppositieleden delen de mening van Bosch en vinden de kosten ook enorm. Sommige stellen zelf voor persoonlijke gegevens uit de documenten weg te lakken maar volgens het College kan het niet anders dan een externe partij dat te laten doen. 

Meer uit Tholen

Nabestaanden gezocht van ruim 400 graven op begraafplaats Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER/THOLEN - De gemeente Tholen zoekt contact met de rechthebbenden van meer dan 400 graven op de begraafplaats in Oud-Vossemeer. Op de grafstenen prijken stickers met de boodschap dat eigenaren of nabestaanden zich moeten melden. Als er binnen een jaar geen reacties binnenkomen, zal de herdenkingsplek worden opgeruimd.

1 uur geleden
Twee bestuurders raken gewond bij botsing op de Duivekeetseweg

OUD-VOSSEMEER - Op de Duivekeetseweg in Oud-Vossemeer zijn op woensdagochtend twee bestuurders gewond geraakt bij een botsing. 

2 uur geleden
Thoolse verenigingen halen 13 duizend euro op: Totale opbrengst 16,3 miljoen

THOLEN - De Grote Clubactie is dit jaar met een totaalopbrengst van 16.381.041 euro een ongekend succes, Er werd maar liefst 3,6 miljoen euro meer opgehaald dan vorig jaar. 310.000 leden van 5.710 verenigingen zetten zich in en maakten zo het verschil voor hun club. Verenigingen uit Tholen haalden samen 13.766,40 euro op. 

4 uur geleden
Energietoeslag van 1300 euro voor Thoolse inwoners met een laag inkomen

THOLEN - Met een laag inkomen kan het lastig zijn om de energierekening elke maand te betalen. De gemeente Tholen helpt deze inwoners met een energietoeslag van eenmalig 1300 euro. Inwoners van onze gemeente kunnen vanaf 15 december de energietoeslag aanvragen. Vorig jaar lag dezelfde toeslag nog op 800 euro.

19 uur geleden
Na 3 jaar uitgeschreven worden voor woning: Zeilstra kaart 'knelpunten' aan

THOLEN - Roy Zeilstra van GroenLinks-PvdA Tholen heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de lange wachttijden voor huurwoningen. Hij vindt dat er aandacht moet worden besteed aan enkele 'knelpunten' bij Zuidwestwonen.

22 uur geleden
Groen licht voor tweede woningbouw in Stavenisse aan Molendijk West

STAVENISSE - Stavenisse krijgt de komende jaren veel nieuwe woningen bij. Naast een nieuwe woonwijk in Poststraat-Zuid krijgt ook Molendijk West nieuwe huizen. Het plan omvat de bouw van 10 betaalbare (starters)woningen aan de Molendijk West, inclusief de verbreding van een deel van deze weg. 

1 dag geleden
Veertig procent van de Zeeuwen voorstander van meer kernenergie

ZEELAND - De Nederlandse bevolking is in de afgelopen drie jaar positiever gaan denken over het gebruik van kernenergie. 36 procent van de volwassenen vindt dat Nederland meer kernenergie moet gebruiken, tegenover 25 procent in 2020. Inwoners van Zeeland, waar de enige kerncentrale momenteel staat, zijn het meest positief over kernenergie. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2023.

1 dag geleden