Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dorpskerk Heinkenszand blij met hulp gemeente bij subsidieaanvraag

Dorpskerk Heinkenszand blij met hulp gemeente bij subsidieaanvraag

HEINKENSZAND – De afgelopen jaren zijn in de Dorpskerk in Heinkenszand onder meer muren en de kerktoren gerestaureerd, extra vloeren aangebracht en het haantje op de nok van het dak – ook wel dakruiter genoemd - opnieuw verguld. Nu is er een nieuwe subsidie aangevraagd om de komende zes jaar verder onderhoud te plegen, want bijvoorbeeld het lood tussen de toren en het dak is aan vernieuwing toe. “Voor zulke klussen heb je een hoogwerker nodig en dan kost het algauw 20.000 euro, dus dat hakt erin”, vertelt Bas Quist, die al jaren betrokken is bij de Dorpskerk. “Gelukkig helpt de gemeente ons met de aanvraag voor de subsidie. Dat bespaart de kerk een hoop geld.”

Het onderhoud aan een kerkgebouw is nooit klaar. “Voor de nieuwe subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we begroot dat het onderhoud voor de komende zes jaar 147.000 euro kost”, vertelt Quist. De rijksdienst draagt dan maximaal 99.000 euro bij, legt hij uit. Dit najaar hoort de kerkgemeente of en hoeveel subsidie zij vanuit Den Haag mag verwachten. “Dat is wel spannend, want het ligt ook aan hoeveel geld er in de subsidiepot zit, maar we gaan ervan uit dat de rijksdienst akkoord gaat en het maximale bedrag toekent”, vertelt Leendert van der Gouwe, die vanuit de gemeente Borsele deze subsidieaanvragen voor Borselse kerken begeleidt. De gemeente heeft deze administratie, waarbij onder meer inspectierapporten van een architectenbureau nodig zijn, overgenomen van de kerkgenootschappen. Dat kost de gemeente geld, maar dat is het volgens wethouder Kees Weststrate waard. Ook in het licht van het teruglopende kerkbezoek. Daarvoor werkt de gemeente aan een kerkenvisie, om het toekomstig gebruik van haar kerkgebouwen in kaart te brengen. “Als gemeente moeten we zorgdragen voor onze monumenten”, licht Weststrate toe. “Door deze werkwijze blijft het onderhoud doorgaan en krijg je geen achterstallig onderhoud.” Een verloederend kerkgebouw doet afbreuk aan de leefbaarheid van de omgeving en achterstallig onderhoud kan extra kosten veroorzaken. Daarbij is een kerk in de ogen van Weststrate meer dan een hoop stenen. “Het is een monument met een verhaal. Door dat in stand te houden beseffen meer mensen de waarde van het monument, dat hoort bij het karakter van deze streek.”

Het verhaal van de huidige Dorpskerk begint in 1843. “De Dorpskerk is gebouwd als vervanger van de voormalige Blasiuskerk”, vertelt Quist. Die was door de oorlog met Frankrijk zozeer beschadigd dat er geen diensten meer in konden plaatsvinden. “In 1842 is onder koning Willem II 10.000 gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe kerk, de huidige Dorpskerk.” De fundamenten van de voormalige Blasiuskerk, waarvan de eerste schetsen dateren van 1633, liggen onder en naast de huidige kerk, slechts twintig centimeter onder de grond. “De Dorpskerk heeft dus een rijk verleden en is vanwege de hoge monumentale waarde in 1967 ingeschreven als rijksmonument”, aldus Quist. De Dorpskerk, gebouwd in neoclassicistische stijl, is een zogenaamde waterstaatskerk. “Die naam verwijst naar het feit dat de kerk is gebouwd met overheidssteun en ontworpen door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat.”

Meer uit Beveland

Boetes uitgedeeld bij verkeersveiligheidsactie 'Ogen op de weg'

GOES - De politie en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) houden in deze periode regelmatig de MONO-handhavingsactie 'Ogen op de weg' in Zeeland en West-Brabant. MONO staat voor één of alleen; alleen de focus op rijden en geen afleiding tijdens het rijden. De actie is opgezet om bewustzijn te creëren als het gaat om de gevaren van afleiding in het verkeer. Tijdens de handhavingsactie vorige week ging een geblindeerde touringcar, met daarin meerdere spotters van politie, de weg op om weggebruikers te controleren op afleiding door hun telefoon tijdens het rijden. Naast de politiemedewerkers zat er ook een aantal middelbare scholieren in de bus om mee te kijken hoe groot het probleem van afleiding op de weg is. Ook een wethouder van de gemeente Kapelle reed mee en een 'MONO-Held' uit het bedrijfsleven. Zeeuwse MONO-Helden is een ROVZ-campagne gericht op het Zeeuws bedrijfsleven, waarbij ambassadeurs van organisaties en bedrijven zich hard maken voor verkeersveiligheid binnen hun organisatie.

1 uur geleden
Burgemeester Dijksterhuis neemt Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst

HEINKENSZAND - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft uit handen van Robert Odekerken van Uitgeverij De Bode het Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst genomen. 

23 uur geleden
Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

2 dagen geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

3 dagen geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

3 dagen geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

3 dagen geleden