Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dorpskerk Heinkenszand blij met hulp gemeente bij subsidieaanvraag

Dorpskerk Heinkenszand blij met hulp gemeente bij subsidieaanvraag

HEINKENSZAND – De afgelopen jaren zijn in de Dorpskerk in Heinkenszand onder meer muren en de kerktoren gerestaureerd, extra vloeren aangebracht en het haantje op de nok van het dak – ook wel dakruiter genoemd - opnieuw verguld. Nu is er een nieuwe subsidie aangevraagd om de komende zes jaar verder onderhoud te plegen, want bijvoorbeeld het lood tussen de toren en het dak is aan vernieuwing toe. “Voor zulke klussen heb je een hoogwerker nodig en dan kost het algauw 20.000 euro, dus dat hakt erin”, vertelt Bas Quist, die al jaren betrokken is bij de Dorpskerk. “Gelukkig helpt de gemeente ons met de aanvraag voor de subsidie. Dat bespaart de kerk een hoop geld.”

Het onderhoud aan een kerkgebouw is nooit klaar. “Voor de nieuwe subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we begroot dat het onderhoud voor de komende zes jaar 147.000 euro kost”, vertelt Quist. De rijksdienst draagt dan maximaal 99.000 euro bij, legt hij uit. Dit najaar hoort de kerkgemeente of en hoeveel subsidie zij vanuit Den Haag mag verwachten. “Dat is wel spannend, want het ligt ook aan hoeveel geld er in de subsidiepot zit, maar we gaan ervan uit dat de rijksdienst akkoord gaat en het maximale bedrag toekent”, vertelt Leendert van der Gouwe, die vanuit de gemeente Borsele deze subsidieaanvragen voor Borselse kerken begeleidt. De gemeente heeft deze administratie, waarbij onder meer inspectierapporten van een architectenbureau nodig zijn, overgenomen van de kerkgenootschappen. Dat kost de gemeente geld, maar dat is het volgens wethouder Kees Weststrate waard. Ook in het licht van het teruglopende kerkbezoek. Daarvoor werkt de gemeente aan een kerkenvisie, om het toekomstig gebruik van haar kerkgebouwen in kaart te brengen. “Als gemeente moeten we zorgdragen voor onze monumenten”, licht Weststrate toe. “Door deze werkwijze blijft het onderhoud doorgaan en krijg je geen achterstallig onderhoud.” Een verloederend kerkgebouw doet afbreuk aan de leefbaarheid van de omgeving en achterstallig onderhoud kan extra kosten veroorzaken. Daarbij is een kerk in de ogen van Weststrate meer dan een hoop stenen. “Het is een monument met een verhaal. Door dat in stand te houden beseffen meer mensen de waarde van het monument, dat hoort bij het karakter van deze streek.”

Het verhaal van de huidige Dorpskerk begint in 1843. “De Dorpskerk is gebouwd als vervanger van de voormalige Blasiuskerk”, vertelt Quist. Die was door de oorlog met Frankrijk zozeer beschadigd dat er geen diensten meer in konden plaatsvinden. “In 1842 is onder koning Willem II 10.000 gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe kerk, de huidige Dorpskerk.” De fundamenten van de voormalige Blasiuskerk, waarvan de eerste schetsen dateren van 1633, liggen onder en naast de huidige kerk, slechts twintig centimeter onder de grond. “De Dorpskerk heeft dus een rijk verleden en is vanwege de hoge monumentale waarde in 1967 ingeschreven als rijksmonument”, aldus Quist. De Dorpskerk, gebouwd in neoclassicistische stijl, is een zogenaamde waterstaatskerk. “Die naam verwijst naar het feit dat de kerk is gebouwd met overheidssteun en ontworpen door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat.”

Meer uit Beveland

Fietscafé in wijkcentrum De Spinne in Goes

GOES – Zaterdagmiddag 2 juli houdt de Fietsersbond een fietscafé in wijkcentrum De Spinne in Goes. De deelnemers maken onder meer een fietsrondje door Goes om te bekijken wat er goed geregeld is en wat er beter kan.

6 uur geleden
Bijeenkomst in Borssele over nieuw hoogspanningsstation

BORSSELE - In dorpshuis Vijverzicht in Borssele vindt dinsdag (5 juli) een openbare informatiebijeenkomst plaats over de komst van een nieuw hoogspanningsstation in de omgeving van het Sloegebied. Eén van de bespreekpunten is waar dit station precies gebouwd moet worden. Netbeheerder Tennet heeft locaties in kaart gebracht en vraagt nu inwoners, ondernemers en organisaties mee te denken.

10 uur geleden
Open water is andere koek dan zwembad

GOES - Basisschoolleerlingen in de gemeente Goes kunnen dankzij een project van de gemeente en sportopleiding CIOS de klas verruilen voor open water. De kinderen, zoals Kelvin en Yinthe van de Holtkampschool, doen ervaring op met watersporten in de buitenlucht, dat heel anders is dan zwemmen in het zwembad.  

1 dag geleden
Gemeente Goes betaalt mee aan groen dak voor inwoners

GOES - Inwoners van de gemeente Goes kunnen sinds vorige week subsidie aanvragen voor een groen dak. Hiermee wil de gemeente inwoners helpen bij het klimaatbestendig maken van hun huis en tuin.

1 dag geleden
Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

MIDDELBURG - Een op de acht Zeeuwen heeft de afgelopen vier jaar te maken gehad met een ernstig juridisch geschil. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Juridische problemen en geschillen in de regio’ van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving. Het kenniscentrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stichting Samen Recht Vinden (SRV), die met een bus door de provincie rijdt en mensen daarin juridisch advies geeft. Ze wil hiermee het recht zo toegankelijk maken.  

1 dag geleden
Zonne-energie voor duizend adressen Beveland Wonen

GOES - Woningcorporatie Beveland Wonen gaat de komende maanden 1.000 woningen voorzien van zes zonnepanelen. ‘Huurders besparen hierdoor tot 49 euro per maand op hun energierekening’, aldus de corporatie. 

1 dag geleden
Vijftig kinderopvanglocaties in Zeeland doen mee aan 10e editie ModderDag

MIDDELBURG - Woensdag 29 juni is de tiende editie van ModderDag. In de provincie Zeeland zullen op zo’n vijftig locaties ongeveer 1800 kinderen naar hartenlust met modder spelen en lekker vies worden dus! En dat is hard nodig in een tijd dat kinderen steeds minder buiten spelen en het schermgebruik alleen maar toeneemt. ‘Heerlijk buitenspelen in de natuur is zo belangrijk voor kinderen,’ stelt projectleider Marc Veekamp van IVN Natuureducatie. ‘Het is goed voor de motoriek, tegen overgewicht, maar ook in sociaal-emotioneel opzicht. Kinderen worden er echt gelukkiger van.’

2 dagen geleden