
Dorpskerk Heinkenszand blij met hulp gemeente bij subsidieaanvraag
HEINKENSZAND – De afgelopen jaren zijn in de Dorpskerk in Heinkenszand onder meer muren en de kerktoren gerestaureerd, extra vloeren aangebracht en het haantje op de nok van het dak – ook wel dakruiter genoemd - opnieuw verguld. Nu is er een nieuwe subsidie aangevraagd om de komende zes jaar verder onderhoud te plegen, want bijvoorbeeld het lood tussen de toren en het dak is aan vernieuwing toe. “Voor zulke klussen heb je een hoogwerker nodig en dan kost het algauw 20.000 euro, dus dat hakt erin”, vertelt Bas Quist, die al jaren betrokken is bij de Dorpskerk. “Gelukkig helpt de gemeente ons met de aanvraag voor de subsidie. Dat bespaart de kerk een hoop geld.”
Het onderhoud aan een kerkgebouw is nooit klaar. “Voor de nieuwe subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we begroot dat het onderhoud voor de komende zes jaar 147.000 euro kost”, vertelt Quist. De rijksdienst draagt dan maximaal 99.000 euro bij, legt hij uit. Dit najaar hoort de kerkgemeente of en hoeveel subsidie zij vanuit Den Haag mag verwachten. “Dat is wel spannend, want het ligt ook aan hoeveel geld er in de subsidiepot zit, maar we gaan ervan uit dat de rijksdienst akkoord gaat en het maximale bedrag toekent”, vertelt Leendert van der Gouwe, die vanuit de gemeente Borsele deze subsidieaanvragen voor Borselse kerken begeleidt. De gemeente heeft deze administratie, waarbij onder meer inspectierapporten van een architectenbureau nodig zijn, overgenomen van de kerkgenootschappen. Dat kost de gemeente geld, maar dat is het volgens wethouder Kees Weststrate waard. Ook in het licht van het teruglopende kerkbezoek. Daarvoor werkt de gemeente aan een kerkenvisie, om het toekomstig gebruik van haar kerkgebouwen in kaart te brengen. “Als gemeente moeten we zorgdragen voor onze monumenten”, licht Weststrate toe. “Door deze werkwijze blijft het onderhoud doorgaan en krijg je geen achterstallig onderhoud.” Een verloederend kerkgebouw doet afbreuk aan de leefbaarheid van de omgeving en achterstallig onderhoud kan extra kosten veroorzaken. Daarbij is een kerk in de ogen van Weststrate meer dan een hoop stenen. “Het is een monument met een verhaal. Door dat in stand te houden beseffen meer mensen de waarde van het monument, dat hoort bij het karakter van deze streek.”
Het verhaal van de huidige Dorpskerk begint in 1843. “De Dorpskerk is gebouwd als vervanger van de voormalige Blasiuskerk”, vertelt Quist. Die was door de oorlog met Frankrijk zozeer beschadigd dat er geen diensten meer in konden plaatsvinden. “In 1842 is onder koning Willem II 10.000 gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe kerk, de huidige Dorpskerk.” De fundamenten van de voormalige Blasiuskerk, waarvan de eerste schetsen dateren van 1633, liggen onder en naast de huidige kerk, slechts twintig centimeter onder de grond. “De Dorpskerk heeft dus een rijk verleden en is vanwege de hoge monumentale waarde in 1967 ingeschreven als rijksmonument”, aldus Quist. De Dorpskerk, gebouwd in neoclassicistische stijl, is een zogenaamde waterstaatskerk. “Die naam verwijst naar het feit dat de kerk is gebouwd met overheidssteun en ontworpen door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat.”
Meer uit Beveland
NISSE - Al sinds 1998 kent het historische dorp Nisse een zomerfestival middenin het dorp. De opzet is door de jaren heen veranderd van een klein dorpsfeest in een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers, dat door een groot publiek bezocht word. De locatie is het hele dorpsplein en rondom de oude Middeleeuwse kerk waar genoten kan worden van het goed gemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen.
8 uur geledenKAMPERLAND - De wereldkampioenschappen Yngling worden vanaf vandaag tot en met 25 juli gehouden op de Oosterschelde vanaf Roompot Marina in Kamperland. Een Yngling is een kielboot. Op de Oosterschelde komen de beste Yngling-zeilers van over de hele wereld samen. De Yngling is internationaal gezien een zeer geschikte boot voor jonge zeilers met potentie. Er wordt op hoog niveau gezeild en de boot leent zich uitstekend voor veel trim en tactiek aan boord.
10 uur geledenGOES - Het gebied rondom het station in Goes wordt vernieuwd. Er komen meer en betere fietsparkeerplaatsen en er is meer ruimte voor groen. Ook krijgen deelauto's en deelfietsen straks een plekje. Eerder aangekondigde appartementen komen er niet.
15 uur geledenGOES - De binnenstad van Goes krijgt voor het einde van het jaar een groene impuls. De gemeente wil op korte termijn 63 grote bomen in verplaatsbare bakken plaatsen op verschillende strategische locaties. Dit tijdelijke project moet zorgen voor meer beleving en vergroening in afwachting van definitieve herinrichtingen van de openbare ruimte.Volgens wethouder Joosst de Goffau van Goes maakt het plan deel uit van de zogeheten kwaliteitsagenda. "We willen de binnenstad aantrekkelijker maken, maar structurele aanpassingen kosten tijd. Met deze bakken kunnen we nu al sfeer toevoegen én experimenteren met de indeling." Er is een krediet van €325.000 aangevraagd voor de aanschaf en het onderhoud van de bomen en bakken. De begroting is gebaseerd op een kostenraming van ongeveer €5.000 per boom en bak. De verwachting is dat er bij verdere uitwerking van het plan misschien kostenbesparingen mogelijk zijn.Locaties zoals de Oostwal, waar eerder veel bomen zijn weggehaald, en de Lange Vorststraat zijn voorgesteld als eerste standplaatsen. "Rond de Oostwal verlangen bewoners al langere tijd naar nieuw groen," zei de wethouder. "Deze oplossing maakt dat nu snel mogelijk." Ook wordt de versteende Lange Vorststraat als zeer geschikt gezien voor vergroening zonder dat er meteen grote graafwerkzaamheden nodig zijn.Wat deze 'bomen in bakken' bijzonder maakt, is hun flexibiliteit. Ze kunnen eenvoudig verplaatst worden voor evenementen of om werkzaamheden tijdelijk af te schermen. Ook zijn ze inzetbaar op plekken met leegstand om zo de uitstraling van een straat of plein te verbeteren.Samen met het Ondernemers organisatie Goes (OOG) wordt momenteel gewerkt aan een definitieve locatiekaart. Ondernemers zijn positief, maar willen voorkomen dat bomen voor etalages worden geplaatst. "Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de ruimtelijke context," aldus De Goffau.De exacte boomsoorten moeten nog worden bepaald, afhankelijk van beschikbaarheid en geschiktheid voor plaatsing in bakken. De bomen moeten bij voorkeur vandalismebestendig zijn en zo min mogelijk onderhoud vergen. Er wordt ook onderzocht of de bakken voorzien kunnen worden van accuverlichting, voor extra sfeer in de avonduren.De bomen in bakken vormen dus een tussenoplossing, maar kunnen op termijn ook een blijvende rol spelen op wisselende locaties in de stad.
15 uur geledenBORSELE - Op maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in ere hersteld. De coupure dateert uit 1927 en maakte ooit deel uit van de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland.
1 dag geledenGOES - De Bibliotheek Oosterschelde is dringend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers voor haar vestigingen in Goes en 's-Gravenpolder. Via het Taalhuis helpen vrijwilligers volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal. Dit kan gaan om nieuwkomers, maar ook om Nederlandstaligen die laaggeletterd zijn.
1 dag geledenCOLIJNSPLAAT - De bouwcombinatie BAM Infra Nederland en SPIE Nederland is geselecteerd om volgend najaar het beweegbare deel van de Zeelandbrug, de basculebrug, te renoveren en de Zeelandbrug van nieuw asfalt te voorzien. Dat laat de provincie Zeeland woensdag weten. De aanbesteding voor deze klus leverde niet meteen een inschrijver op.
2 dagen geleden