
Dorpskerk Heinkenszand blij met hulp gemeente bij subsidieaanvraag
HEINKENSZAND – De afgelopen jaren zijn in de Dorpskerk in Heinkenszand onder meer muren en de kerktoren gerestaureerd, extra vloeren aangebracht en het haantje op de nok van het dak – ook wel dakruiter genoemd - opnieuw verguld. Nu is er een nieuwe subsidie aangevraagd om de komende zes jaar verder onderhoud te plegen, want bijvoorbeeld het lood tussen de toren en het dak is aan vernieuwing toe. “Voor zulke klussen heb je een hoogwerker nodig en dan kost het algauw 20.000 euro, dus dat hakt erin”, vertelt Bas Quist, die al jaren betrokken is bij de Dorpskerk. “Gelukkig helpt de gemeente ons met de aanvraag voor de subsidie. Dat bespaart de kerk een hoop geld.”
Het onderhoud aan een kerkgebouw is nooit klaar. “Voor de nieuwe subsidieaanvraag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben we begroot dat het onderhoud voor de komende zes jaar 147.000 euro kost”, vertelt Quist. De rijksdienst draagt dan maximaal 99.000 euro bij, legt hij uit. Dit najaar hoort de kerkgemeente of en hoeveel subsidie zij vanuit Den Haag mag verwachten. “Dat is wel spannend, want het ligt ook aan hoeveel geld er in de subsidiepot zit, maar we gaan ervan uit dat de rijksdienst akkoord gaat en het maximale bedrag toekent”, vertelt Leendert van der Gouwe, die vanuit de gemeente Borsele deze subsidieaanvragen voor Borselse kerken begeleidt. De gemeente heeft deze administratie, waarbij onder meer inspectierapporten van een architectenbureau nodig zijn, overgenomen van de kerkgenootschappen. Dat kost de gemeente geld, maar dat is het volgens wethouder Kees Weststrate waard. Ook in het licht van het teruglopende kerkbezoek. Daarvoor werkt de gemeente aan een kerkenvisie, om het toekomstig gebruik van haar kerkgebouwen in kaart te brengen. “Als gemeente moeten we zorgdragen voor onze monumenten”, licht Weststrate toe. “Door deze werkwijze blijft het onderhoud doorgaan en krijg je geen achterstallig onderhoud.” Een verloederend kerkgebouw doet afbreuk aan de leefbaarheid van de omgeving en achterstallig onderhoud kan extra kosten veroorzaken. Daarbij is een kerk in de ogen van Weststrate meer dan een hoop stenen. “Het is een monument met een verhaal. Door dat in stand te houden beseffen meer mensen de waarde van het monument, dat hoort bij het karakter van deze streek.”
Het verhaal van de huidige Dorpskerk begint in 1843. “De Dorpskerk is gebouwd als vervanger van de voormalige Blasiuskerk”, vertelt Quist. Die was door de oorlog met Frankrijk zozeer beschadigd dat er geen diensten meer in konden plaatsvinden. “In 1842 is onder koning Willem II 10.000 gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe kerk, de huidige Dorpskerk.” De fundamenten van de voormalige Blasiuskerk, waarvan de eerste schetsen dateren van 1633, liggen onder en naast de huidige kerk, slechts twintig centimeter onder de grond. “De Dorpskerk heeft dus een rijk verleden en is vanwege de hoge monumentale waarde in 1967 ingeschreven als rijksmonument”, aldus Quist. De Dorpskerk, gebouwd in neoclassicistische stijl, is een zogenaamde waterstaatskerk. “Die naam verwijst naar het feit dat de kerk is gebouwd met overheidssteun en ontworpen door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat.”
Meer uit Beveland
GOES - Op het spoortraject tussen Roosendaal en Vlissingen rijden sinds maandag veel minder treinen. De oorzaak is een koperdiefstal, meldt de NS. Reizigers van en naar Bergen op Zoom ondervinden flinke hinder.
8 uur geledenGOES - Petje af wil groeien in Zeeland. Petje af is een initiatief dat kinderen in de laatste drie klassen van de basisschool helpt hun talenten te ontdekken. In Goes draait al vier jaar succesvol één groep succesvol. De organisatie hoopt daar binnenkort een tweede groep in Zeeland aan toe te voegen.
13 uur geledenGOES - Adrz en Melius Klinieken hebben hun krachten op het gebied van pijngeneeskunde gebundeld. Met de samenwerking willen beide zorginstellingen de wachttijden terugdringen, het pijnzorgaanbod in Zeeland behouden en patiënten sneller de juiste zorg op de juiste plek bieden.
18 uur geledenKWADENDAMME - Burgemeester Gerben Dijksterhuis bracht maandagochtend een bezoekje aan echtpaar Beulens in Kwadendamme. Zij vieren dat zij 65 jaar getrouwd zijn.
1 dag geledenVerwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.
1 dag geledenCOLIJNSPLAAT - Een plek waar kinderen kunnen ravotten, spelen met natuurlijke materialen, er veel natuurlijke materialen zijn én een plek die ook toegankelijk is voor mindervaliden. Dat is de natuurinclusieve speelplek 'De Valle' in Colijnsplaat. Donderdag 17 juli wordt de speeltuin geopend door wethouder Van der Maas van de gemeente Noord-Beveland én kinderburgemeester Valentijn.
1 dag geledenKAMPERLAND- Aan de Sint Felixweg heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote hoop snoeiafval in brand gestaan. Vanwege de omvang van de brand en het risico op overslag naar een aangrenzend tarweveld werd er met spoed opgeschaald. De brandweer van Kamperland en de brandweer van Serooskerke gingen ter plaatse. Met behulp van de dakmonitor werd de brand geblust. Ook het resterende hout werd natgemaakt om herontsteking te voorkomen. Het is niet duidelijk waardoor de brand ontstaan is.
2 dagen geleden