Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door Trump ontslagen inspecteur-generaal verdedigt zich

Door Trump ontslagen inspecteur-generaal verdedigt zich

WASHINGTON (ANP) - De inspecteur-generaal voor de Amerikaanse inlichtingendiensten denkt dat president Donald Trump hem heeft ontslagen vanwege de wijze waarop hij omging met de melding van een klokkenluider. Die klacht leidde uiteindelijk tot de afzettingsprocedure tegen Trump.

"Het is moeilijk om niet te denken dat de president zijn vertrouwen in me verloor omdat ik mijn wettelijke plichten als een onafhankelijke en onpartijdige inspecteur-generaal in eer en geweten heb vervuld", zegt de ontslagen topfunctionaris Michael Atkinson volgens de nieuwssite Politico. "En omdat ik vastberaden was dat te blijven doen."

Atkinson ging als inspecteur-generaal over de inlichtingendiensten. Hij informeerde het Congres over de klacht van de klokkenluider over Trump. Die vroeg in een telefoongesprek met de president van Oekraïne om een onderzoek naar een politieke tegenstander, de Democraat Joe Biden.

Verlof

Trump maakte zaterdag op een persconferentie van zijn hart geen moordkuil. "Ik vond dat hij zijn werk verschrikkelijk slecht deed. Echt verschrikkelijk", zei de president over Atkinson. "Hij stapte met die verschrikkelijke en inaccurate klokkenluidersmelding naar het Congres."

De president liet het Congres vrijdag al weten dat hij af wilde van de inspecteur-generaal. Het duurt daarna formeel nog 30 dagen totdat zijn vertrek ook een feit is. Bronnen zeggen dat Atkinson direct met verlof is gestuurd en daardoor feitelijk al niet meer in functie is.

Meer uit Buitenland

VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

1 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

6 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Aanklager van Trump met dood bedreigd

NEW YORK (ANP/DPA) - De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden. In de envelop zat ook een wit poeder, maar dat bleek onschadelijk, melden Amerikaanse media.

10 uur geleden
1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

MADRID (ANP/DPA) - Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest. De Spaanse premier Pedro Sanchez uitte zijn bezorgdheid over een bosbrand zo vroeg in het jaar, nog voor de gebruikelijke periode.

12 uur geleden
Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

14 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

14 uur geleden