Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door Trump ontslagen inspecteur-generaal verdedigt zich

Door Trump ontslagen inspecteur-generaal verdedigt zich

WASHINGTON (ANP) - De inspecteur-generaal voor de Amerikaanse inlichtingendiensten denkt dat president Donald Trump hem heeft ontslagen vanwege de wijze waarop hij omging met de melding van een klokkenluider. Die klacht leidde uiteindelijk tot de afzettingsprocedure tegen Trump.

"Het is moeilijk om niet te denken dat de president zijn vertrouwen in me verloor omdat ik mijn wettelijke plichten als een onafhankelijke en onpartijdige inspecteur-generaal in eer en geweten heb vervuld", zegt de ontslagen topfunctionaris Michael Atkinson volgens de nieuwssite Politico. "En omdat ik vastberaden was dat te blijven doen."

Atkinson ging als inspecteur-generaal over de inlichtingendiensten. Hij informeerde het Congres over de klacht van de klokkenluider over Trump. Die vroeg in een telefoongesprek met de president van Oekraïne om een onderzoek naar een politieke tegenstander, de Democraat Joe Biden.

Verlof

Trump maakte zaterdag op een persconferentie van zijn hart geen moordkuil. "Ik vond dat hij zijn werk verschrikkelijk slecht deed. Echt verschrikkelijk", zei de president over Atkinson. "Hij stapte met die verschrikkelijke en inaccurate klokkenluidersmelding naar het Congres."

De president liet het Congres vrijdag al weten dat hij af wilde van de inspecteur-generaal. Het duurt daarna formeel nog 30 dagen totdat zijn vertrek ook een feit is. Bronnen zeggen dat Atkinson direct met verlof is gestuurd en daardoor feitelijk al niet meer in functie is.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

19 minuten geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

39 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

1 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

1 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

2 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

2 uur geleden