Door de week onder de motorkap, daarna boven de pannen
Natuurlijk, Jan-Willem de Voogd is eigenaar van autobedrijf J.W. de Voogd in Vlissingen; dealer van Mitsubishi, CarProf werkplaats en zelfs Autohopper autoverhuur. Wie hem kent, weet dat dit zijn lust en zijn leven is. Hij is niet voor niets van jongs af aan in deze branche actief. Wie hem nóg iets beter kent, kent ook zijn andere kant. De Bourgondiër, de levensgenieter, de man die met tomeloze energie en altijd goed gemutst in de weekenden achter ‘de kachel’ kruipt. Hij tovert de lekkerste gerechten op tafel voor familie, vrienden en gasten. En degene die daarvan het meest geniet is hijzelf. Wanneer het begon, is moeilijk te achterhalen. Wel ontbrandde de uitnodiging van de buurvrouw aan zijn vrouw Arianne om samen te koken een vuur in hem. Samen met Arianne sloot hij zich aan bij het Culinair Gilde in Heinkenszand. Tien jaar lang leerde hij hier iedere maand de fijnste kneepjes van het vak. Kijken, proberen, proeven, nog eens proeven en ontdekken hoeveel verschil een klein snufje zout, een likje sambal of wat honing maakt.
Het goede leven
Vroeger al hingen in de garage thuis hazen en kozijnen te ‘besterven’. Inmiddels is hij zo ver dat hij zelfs zijn hand niet meer omdraait voor het slachten van een hert. Want wie hier geboren en getogen is, heeft zo zijn adresjes. “De natuur hier is geweldig. Wild uit Oranjezon en aardappelen en uien direct van het land achter ons huis. Mosselen, oesters; je plukt ze hier zo uit het water. En wat dacht je van scheermessen; ik vind ze heerlijk.” Noem het het goede leven. Zorgen of niet, Jan-Willem geniet van samenzijn met vrienden, hoe meer hoe liever. Samen koken, samen drinken of gekker nog: samen het water op om dáár te koken. “Ik heb zulke goede herinneringen aan de boottochten met vrienden. Het Veerse Meer op, aanleggen, kokkels rapen, een vuurtje maken en samen eten. Dat dat hier kan, is echt uniek.”
Staat genoteerd: kreeft en fruit de mer
De B&B, Hof Olmenstein, die Jan-Willem samen met zijn vrouw runt, biedt hem de kans om zijn kookkunsten verder uit te bouwen. Dat doet hij met verve. B&B gasten krijgen de lekkerste gerechten geserveerd; een soepje, zijn ‘wereldbefaamde’ lasagne of wie wil zelfs een compleet ‘tig-gangen menu’. Jan-Willem draait er zijn hand niet voor om. Hij heeft de kennis, de ervaring en vooral het zelfvertrouwen dat het goed komt. “Kookboeken vind ik geweldig, voor recepten kijk ik op internet, maar ik doe het vervolgens altijd op mijn manier. Thuis en bij het Culinair Gilde heb ik al zoveel klaargemaakt. En toch heb ik nog wensen. Een mooie fruits de mer schotel bijvoorbeeld zou ik graag nog eens maken. En kreeft. Zeker nu ik hoorde dat één van mijn zoons (van appelboom vallen geen peren) pas geleden een kreeft heeft klaargemaakt staat deze hoog op mijn culinaire wensenlijstje”, vertelt hij lachend.
Meer uit Zeeland
TEAMforREAL viert haar 14-jarig bestaan met een vernieuwde huisstijl, website en aangescherpte positionering. Waar de oorsprong lag in leisure- en recreatieve conceptontwikkeling, heeft het team zich de afgelopen jaren nadrukkelijk bewezen als ontwikkelaar van hoogwaardige vastgoedprojecten.
1 week geledenOm Zeeuwse ondernemers voor te bereiden op de komst van nieuwe kerncentrales laat de Provincie Zeeland een uitgebreid marktonderzoek uitvoeren. Dit gebeurt in samenwerking met Impuls Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe regionale bedrijven kunnen profiteren van de verwachte bouw en welke stappen daarvoor nodig zijn.
1 maand geledenDuurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.
2 maanden geledenDe spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.
2 maanden geledenAl sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.
2 maanden geledenZeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.
2 maanden geledenOndernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.
2 maanden geleden