Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door crisis meer afhakers op Europese arbeidsmarkt

Door crisis meer afhakers op Europese arbeidsmarkt

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in zowel de eurozone als de Europese Unie is in januari gelijk gebleven met een maand eerder. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de cijfers enigszins vertekend zijn omdat meer mensen de zoektocht naar een baan hebben gestaakt. Zij kozen er bijvoorbeeld voor om voor de kinderen te gaan zorgen tijdens de lockdowns.

Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat bleef de werkloosheid in de eurozone stabiel op 8,1 procent. Dat komt neer op 13,3 miljoen mensen die zonder baan zaten. In de EU gaat het om een werkloosheidsgraad van 7,3 procent, wat neerkomt op 15,7 miljoen mensen zonder werk. Op jaarbasis was in januari zowel in de eurozone als in de EU sprake van een stijging van de werkloosheid van rond de 7 procent.

De jeugdwerkloosheid ging in januari op maandbasis heel licht omlaag in de eurozone, naar 17,1 procent. Daarmee waren er nog altijd bijna 2,4 miljoen mensen in de leeftijdscategorie tot 25 jaar werkloos. Voor de gehele EU was de jeugdwerkloosheid 16,9 procent.

Sterke stijging

Eurostat hanteert voor de term werklozen de wereldwijde gehanteerde standaarddefinitie van de International Labour Organisation (ILO). Daarbij moeten de mensen zonder baan de vier weken voorafgaand aan de peildatum actief naar werk hebben gezocht. Verder moeten ze binnen twee weken aan de slag kunnen.

Volgens Eurostat hebben de corona-uitbraak en de maatregelen om het virus in te dammen gezorgd voor een "sterke stijging" van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Tegelijkertijd heeft een "aanzienlijk deel" van de geregistreerde werklozen de zoektocht naar een baan opgegeven of heeft aangegeven niet langer beschikbaar te zijn.

Volgens het statistiekbureau leidt dit tot een verschil in het aantal geregistreerde werklozen en de daadwerkelijke werkloosheid volgens de definitie van de ILO. Om de "ongekende situatie" op de arbeidsmarkt door corona volledig in kaart te brengen, zijn de gegevens aangevuld met die van werkloze deeltijdwerkers, personen die werk zoeken maar niet onmiddellijk beschikbaar zijn en personen die beschikbaar zijn om te werken maar niet zoeken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

'Miljardair Ma geeft mogelijk belang in Ant Group op'

PEKING (ANP) - De Chinese miljardair Jack Ma doet mogelijk zijn belang in betalingsdienstverlener Ant Group van de hand. Het bedrijf zou de mogelijkheden onderzoeken voor Ma om zijn stukken te verkopen en de controle over het bedrijf op te geven, meldden bronnen aan persbureau Reuters. Een dergelijke stap zou Ant helpen om een geschil met Peking, dat het bedrijf nauwlettend in de gaten houdt, de wereld uit te helpen.

1 uur geleden
'Europa is traag met uitrol snel 5G-netwerk'

PARIJS (ANP) - Europa is laat met de uitrol van het snelle 5G-netwerk voor mobiel internet. Om het niveau van China te bereiken heeft Europa met het huidige tempo nog zeker twee jaar nodig. Dat zegt Börje Eckhom, topman van de Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson in een interview met de Franse krant Le Monde. Hij waarschuwt dat Europa het risico loopt om nieuwe banen mis te lopen.

2 uur geleden
'Enthousiasme om 'via achterdeur' naar beurs te gaan neemt af'

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het enthousiasme om een bedrijf via een zogeheten special purpose acquisition company of 'spac' naar de beurs te brengen neemt af. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal komt dat onder meer door de strengere controles van toezichthouders. Daarnaast zouden spacs, minder renderen dan bedrijven die op traditionele bedrijven naar de beurs zijn gegaan.

4 uur geleden
Credit Suisse aangeklaagd om debacles rond Archegos en Greensill

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse bank Credit Suisse is aangeklaagd voor de financiële debacles rond investeringsmaatschappij Archegos en financieringsmaatschappij Greensill Capital. Die kostten de bank miljarden. Volgens een Amerikaans pensioenfonds, dat de zaak aanspande, heeft de bank te veel risico genomen en beleggers misleid.

6 uur geleden
Topman GameStop verkoopt voor miljoenen aan aandelen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - GameStop-topman George Sherman, die mogelijk moet vertrekken, heeft voor 12 miljoen dollar aan aandelen van de geplaagde gamewinkelketen verkocht. De topman wist met de transactie volop te profiteren van de beursgekte rond het bedrijf waardoor het aandeel spectaculair aan waarde won.

6 uur geleden
KPN: geen enkele indicatie dat klanten zijn afgeluisterd

DEN HAAG (ANP) - KPN zegt geen indicatie te hebben dat klanten in het verleden zijn afgeluisterd of dat Huawei klantgegevens heeft ontvreemd. Volgens het telecombedrijf heeft geen enkele leverancier "ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde" toegang tot de netwerken en systemen. KPN reageert hiermee op een artikel in de Volkskrant dat een geheim intern rapport uit 2010 in handen heeft waaruit zou blijken dat het Chinese technologiebedrijf Huawei vrije toegang had tot het mobiele netwerk van KPN. Huawei ontkent de aantijgingen met klem.

8 uur geleden
Groei China helpt Wall Street aan nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Aan de meldingen van records op de New Yorkse aandelenbeurzen komt maar geen einde. Gesteund door de ongekende economische groei in China zijn de belangrijkste graadmeters op Wall Street vrijdag met winsten gesloten. Coinbase, een groot handelsplatform voor cryptovaluta, profiteerde van stormachtige handel in digitale munten.

17 uur geleden