
Door corona hebben we ons veel minder verplaatst
DEN HAAG (ANP) - Door corona hebben we ons het afgelopen jaar veel minder verplaatst dan het jaar ervoor. Op sommige momenten gebruikten we bepaalde vervoersmiddelen zelfs even (bijna) helemaal niet. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat nog voordat ook Nederland met een grote corona-uitbraak te maken kreeg, het virus onze mobiliteit al beperkte.
De eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld op 27 februari. Daarna kwamen er snel meer gevallen bij. Eind maart en begin april was de eerste golf op zijn hoogtepunt. Vanaf maart werd vliegverkeer en het gebruik van het openbaar vervoer drastisch minder. Vliegen kwam in april zelfs vrijwel volledig stil te liggen. Ook op de weg werd het veel rustiger, maar minder dan in de luchtvaart en het openbaar vervoer.
In april vloog maar 2 procent van het aantal passagiers van een jaar eerder, in mei 3 procent. Daarna is het aantal vliegtuigpassagiers wel weer toegenomen, maar het aantal ligt nog ruim 70 procent lager dan een jaar eerder. Halverwege maart werd ook het reizen met het openbaar vervoer ernstig beperkt. Op sommige dagen maakte minder dan 10 procent van het aantal mensen gebruik van het openbaar vervoer dan een jaar eerder op die dagen. Vanaf half mei werd dat wel weer wat meer maar in de loop van oktober weer minder. In oktober en november lag het aantal instappers, zoals het CBS dat noemt, op minder dan de helft van het aantal in de vergelijkbare periode vorig jaar.
Ook het verkeer op de weg (inclusief vrachtverkeer) begon vanaf begin maart te dalen ten opzichte van de overeenkomstige week vorig jaar. Het verkeer daalde in het weekend sneller dan doordeweeks. In de weekeinden van eind maart en begin april bedroeg het verkeer maar 35 procent van dat in de overeenkomstige weekeinden een jaar eerder. Doordeweeks werd een minimum bereikt in de tweede week van april, toen het verkeer maar de helft bedroeg van dat een jaar eerder. Vanaf half april werd het weer wat drukker, terug naar het niveau van vorig jaar. Vanaf eind september daalde het weer iets, afgezet tegen 2019 maar aan het eind van het jaar zat de 'verkeersintensiteit' doordeweeks rond de 80 procent van die van vorig jaar.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump komt naar verwachting pas op het allerlaatste moment aan voor zijn afspraken op de toch al ingekorte NAVO-top. Trump zou kort voor het diner dinsdagavond op Paleis Huis ten Bosch in Nederland arriveren, denken ingewijden. Maar ze wijzen erop dat het eerder nog anders was en de president zich zomaar kan bedenken.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Den Haag is klaar voor de NAVO-top van aankomende week, zei de Haagse burgemeester Jan van Zanen zaterdag desgevraagd. "Iedere dag vallen er meer puzzelstukjes op de goede plek, wij zijn er klaar voor en ik kijk ernaar uit", aldus Van Zanen die zaterdagochtend een kijkje nam bij een punt waar wijkbewoners van het gebied rond het World Forum kranten konden ophalen, omdat die tijdelijk niet bezorgd worden in het gebied.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn een 54-jarige man en een 61-jarige vrouw gewond geraakt bij een schietincident in Rotterdam-West. Rond 00.30 uur werd er geschoten bij een café aan de Witte van Haemstedestraat. Een 38-jarige Rotterdammer is aangehouden. De man is er ernstig aan toe, meldt de politie.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Met het hardloopevenement Run op de Ring is het Festival op de Ring van start gegaan. Het festival op de ringweg A10 is een van de grootste evenementen waarmee het 750-jarig bestaan van Amsterdam wordt gevierd.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De universitaire lerarenopleidingen zitten weer in de lift. Dit collegejaar meldden zich bijna 11 procent meer nieuwe studenten aan dan vorig jaar, meldt Universiteiten van Nederland (UNL). Na jaren van teruglopende instroom is dat goed nieuws in een tijd van hardnekkige lerarentekorten, zegt de koepelorganisatie.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - NRC is vrijdagavond twee keer in de prijzen gevallen op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Utrecht. Tijdens de avond werden de ASN Aanmoedigingsprijs 2024 en De Loep 2024 uitgereikt, waarmee de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) naar eigen zeggen de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen viert. Ook De Groene Amsterdammer, Investico en NOS op 3 en Zembla wisten een prijs in de wacht te slepen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Drie voormalige leiders van de PvdA keren zich tegen de weggestemde motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA waarin wordt gevraagd om een tijdelijk volledig wapenembargo tegen Israël. Het gaat om Lodewijk Asscher, Job Cohen en Ad Melkert.
14 uur geleden