Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dominee Maria Baan predikant in Zoutelande

Dominee Maria Baan predikant in Zoutelande

ZOUTELANDE – De Protestantse Gemeente Zoutelande stelt zondag een nieuwe predikant aan. Er is gezocht naar iemand die het begrip ‘Kerk voor het gehele dorp’ kan omzetten naar de praktijk. In dominee Maria Baan verwacht de kerkgemeente de juiste persoon te hebben gevonden. “Ik kijk er erg naar uit om de gemeenschap van Zoutelande te bedienen”, vertelt Baan.

Afgelopen zomer ging dominee Gerrit Ruitenburg met emeritaat en kwam de functie vacant. Maria Baan kreeg de oproep onder ogen en zag een nieuwe uitdaging voor zich. “Na de middelbare school ben ik theologie gaan studeren, omdat ik zingeving aan mijn geloof wilde geven. Als predikant ben je met maatschappelijke zaken bezig en heb je persoonlijk contact met mensen. Ik vind het belangrijk om verbinding te maken met de gemeenschap waaraan ik verbonden ben, dus de positie in Zoutelande sprak me gelijk aan.”

Nicaragua

Verhuizen van Kerkdriel naar Zoutelande was voor de predikante een logische stap. “Twee van mijn kinderen zijn het huis uit en mijn jongste dochter zit in het bovenbouw van het atheneum, dus ik heb tijd voor een nieuwe uitdaging.” 25 jaar geleden begon ze in Groningen waarna ze vertrok naar Nicaragua, in Centraal-Amerika. Ze werkte daar als docente nieuwe testament en praktische theologie aan het baptisten seminarie in Managua.

Verbinden

Eenmaal terug in Nederland ging Baan naar Bredevoort in de Achterhoek en daarna naar Kerkdriel, tussen Zaltbommel en Den Bosch. “Ik vind het fijn om deel te nemen aan het gemeenschapsleven. In een kleine plaats zoals Kerkdriel of Zoutelande gaat dat gemakkelijk. Je komt mensen tegen tijdens het wandelen met de hond of maakt een praatje bij de bakker. Het verbinden met mensen vind ik belangrijk en dat is wat de Protestantse Gemeente Zoutelande ook wil uitdragen. Ze willen een kerk zijn voor het gehele dorp, dus ook voor de mensen die geen lid zijn.” In Kerkdriel was ze betrokken bij het taalonderwijs van statushouders en arbeidsmigranten. “Mensen met elkaar verbinden en iets betekenen voor een ander past bij mijn christelijke geloofsovertuiging.”

Contact

Zeeland kent ze nog niet, maar dat zal geen enkel probleem opleveren. De gemeenschap van Groningen en Bredevoort in de Achterhoek kende ze ook niet voordat ze daar verbonden werd aan een kerk. “In mijn jeugd gingen we niet op vakantie naar Zeeland en ook in mijn volwassen leven ben ik er niet veel geweest. Zeeland is als een blinde vlek, maar ik weet zeker dat ik de mensen en de gebruiken snel leer kennen. Door in het dorp te gaan wonen en mijn hond die ik regelmatig moet uitlaten zal het contact snel tot stand komen.”

Speciale dienst

Zondag (28 februari) wordt dominee Maria Baan in een speciale kerkdienst als predikant verbonden met de Protestantse Gemeente Zoutelande. Dominee Sytze de Vries zal haar bevestigen. Het belooft een bijzondere dienst te worden, waaraan velen een bijdrage zullen leveren, zoals de sopraan Maartje Stroo, haar vader Ad Stroo op cornet en de organisten Arie Hoek en Bert Geleijnse. Door de coronamaatregelen zal het een dienst zijn zonder dat er fysiek mensen in de kerk bij aanwezig mogen zijn. De dienst wordt daarom rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl en pknzoutelande.nl. De dienst begint om 14.30 uur en is ook later terug te kijken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

International Short Film Festival Middelburg 2021 gaat online

MIDDELBURG - Dit jaar vindt het International Short Film Festival Middelburg online plaats. Cinema Middelburg werkt daarbij samen met het online platform Picl. In het weekend van donderdag 22 tot en met zondag 25 april is een selectie van het programma online te bekijken. Uit honderden inzendingen is per categorie een film genomineerd. Volgend jaar, in april 2022, zal het festival, net als in 2019, in Cinema Middelburg plaatsvinden en zullen filmmakers, juryleden en gasten elkaar ontmoeten en het festival vieren. 

1 dag geleden
Jan JB Kuipers stopt met stadswandeling ‘Mysterieus Middelburg’

MIDDELBURG - Na vijf seizoenen stopt schrijver en oud-stadsdichter Jan JB Kuipers met zijn stadswandeling Mysterieus Middelburg. Kuipers: ‘Vijf jaar vind ik genoeg voor zo’n project. Ik twijfelde nog, maar de steeds verlengde coronamaatregelen gaven de doorslag. Je moet met kleinere groepen dan normaal wandelen. Bovendien is er de avondklok en het gedoe rondom de 1,5 meter. Het is mooi geweest.’

1 dag geleden
Hoop voor Kustlopers: ‘We denken dat het kan’

VROUWENPOLDER – Als alles loopt zoals het moet lopen, kunnen wandelaars en hardlopers in de eerste week van september weer als vanouds genieten van de Kustloop. Tenminste, als het aan Alex Maas, voorzitter Stichting Kustloop Vrouwenpolder ligt. “Tuurlijk houden we een slag om de arm, maar we denken echt dat het tegen die tijd moet kunnen.”

1 dag geleden
Lessen in het natuurgebied van je eigen wijk

MIDDELBURG - Hoe gaaf is dat. Les krijgen over landschap, dieren, bomen en nog veel meer in het natuurgebied van je eigen wijk. In natuurgebied De Sprenckweide aan de rand van De Klarenbeek in Middelburg krijgen basisscholen deze mogelijkheid. Het mooie weer begint, ventilatie op scholen is gewenst, dus buitenlessen zijn erg welkom in deze tijd en natuurlessen in de praktijk spreken toch net iets meer aan dan in de schoolbank.

1 dag geleden
Op afspraak tweedehands kleding shoppen

MIDDELBURG - Gelukkig kunnen we de deuren van de Beurs van Kledingbank Zeeland weer openen voor publiek. En daar zijn we blij mee! Heerlijk, weer gezellig shoppend publiek in onze ruime tweedehands kledingwinkel. Iedereen is van harte welkom, hier is geen verwijsbrief voor nodig.

1 dag geleden
‘Mysterieus Middelburg’ stopt ermee

MIDDELBURG - Na vijf seizoenen stopt schrijver en ex-stadsdichter Jan JB Kuipers met zijn stadswandeling Mysterieus Middelburg.

1 dag geleden
Brandweer opgeroepen voor stanklucht in Meliskerke

MELISKERKE - De brandweer van Zoutelande is zaterdagmiddag uitgerukt voor een stankmelding in Meliskerke. De melding kwam vanuit de Cornelis Jaspersestraat rond 17.25 uur.Door een bewoonster van een rijtjeshuis werd er zaterdagmiddag een stanklucht waargenomen in haar woning. Toen de brandweer ter plaatse kwamen, startte deze gelijk de metingen. Niet veel later meldde zich nog een bewoner van hetzelfde rijtjeshuis dat hij ook enige dagen deze stanklucht rook. Na een klein onderzoek bleek het te gaan om een woning in het rijtje, waar geklust werd. Hier werd ook de vloeistof terpentine gebruikt.Deze lucht verspreidde zich over het gehele rijtjeshuis over. Nadat de brandweer inderdaad geconstateerd had, dat het op terpentine ging, adviseerde ze aan de bewoners om de ramen open te zetten en het huis goed te luchten. Hierop kon de brandweer retour naar huis.

2 dagen geleden