Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dominee Maria Baan predikant in Zoutelande

Dominee Maria Baan predikant in Zoutelande

ZOUTELANDE – De Protestantse Gemeente Zoutelande stelt zondag een nieuwe predikant aan. Er is gezocht naar iemand die het begrip ‘Kerk voor het gehele dorp’ kan omzetten naar de praktijk. In dominee Maria Baan verwacht de kerkgemeente de juiste persoon te hebben gevonden. “Ik kijk er erg naar uit om de gemeenschap van Zoutelande te bedienen”, vertelt Baan.

Afgelopen zomer ging dominee Gerrit Ruitenburg met emeritaat en kwam de functie vacant. Maria Baan kreeg de oproep onder ogen en zag een nieuwe uitdaging voor zich. “Na de middelbare school ben ik theologie gaan studeren, omdat ik zingeving aan mijn geloof wilde geven. Als predikant ben je met maatschappelijke zaken bezig en heb je persoonlijk contact met mensen. Ik vind het belangrijk om verbinding te maken met de gemeenschap waaraan ik verbonden ben, dus de positie in Zoutelande sprak me gelijk aan.”

Nicaragua

Verhuizen van Kerkdriel naar Zoutelande was voor de predikante een logische stap. “Twee van mijn kinderen zijn het huis uit en mijn jongste dochter zit in het bovenbouw van het atheneum, dus ik heb tijd voor een nieuwe uitdaging.” 25 jaar geleden begon ze in Groningen waarna ze vertrok naar Nicaragua, in Centraal-Amerika. Ze werkte daar als docente nieuwe testament en praktische theologie aan het baptisten seminarie in Managua.

Verbinden

Eenmaal terug in Nederland ging Baan naar Bredevoort in de Achterhoek en daarna naar Kerkdriel, tussen Zaltbommel en Den Bosch. “Ik vind het fijn om deel te nemen aan het gemeenschapsleven. In een kleine plaats zoals Kerkdriel of Zoutelande gaat dat gemakkelijk. Je komt mensen tegen tijdens het wandelen met de hond of maakt een praatje bij de bakker. Het verbinden met mensen vind ik belangrijk en dat is wat de Protestantse Gemeente Zoutelande ook wil uitdragen. Ze willen een kerk zijn voor het gehele dorp, dus ook voor de mensen die geen lid zijn.” In Kerkdriel was ze betrokken bij het taalonderwijs van statushouders en arbeidsmigranten. “Mensen met elkaar verbinden en iets betekenen voor een ander past bij mijn christelijke geloofsovertuiging.”

Contact

Zeeland kent ze nog niet, maar dat zal geen enkel probleem opleveren. De gemeenschap van Groningen en Bredevoort in de Achterhoek kende ze ook niet voordat ze daar verbonden werd aan een kerk. “In mijn jeugd gingen we niet op vakantie naar Zeeland en ook in mijn volwassen leven ben ik er niet veel geweest. Zeeland is als een blinde vlek, maar ik weet zeker dat ik de mensen en de gebruiken snel leer kennen. Door in het dorp te gaan wonen en mijn hond die ik regelmatig moet uitlaten zal het contact snel tot stand komen.”

Speciale dienst

Zondag (28 februari) wordt dominee Maria Baan in een speciale kerkdienst als predikant verbonden met de Protestantse Gemeente Zoutelande. Dominee Sytze de Vries zal haar bevestigen. Het belooft een bijzondere dienst te worden, waaraan velen een bijdrage zullen leveren, zoals de sopraan Maartje Stroo, haar vader Ad Stroo op cornet en de organisten Arie Hoek en Bert Geleijnse. Door de coronamaatregelen zal het een dienst zijn zonder dat er fysiek mensen in de kerk bij aanwezig mogen zijn. De dienst wordt daarom rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl en pknzoutelande.nl. De dienst begint om 14.30 uur en is ook later terug te kijken.

Meer uit Middelburg

Veers duo opgepakt na afbranden safaritent op camping Domburg

DOMBURG - De politie heeft vrijdagochtend een man (24) en vrouw (26) uit de gemeente Veere aangehouden. Zij zijn mogelijk verantwoordelijk voor het afbranden van de safaritent op een vakantiepark aan de Schelpweg in Domburg. De brand is mogelijk aangestoken.

19 uur geleden
Safaritent afgebrand op camping Domburg

DOMBURG - Op een camping aan de Schelpweg in Domburg is vannacht een safaritent in vlammen opgegaan. Er is niemand gewond geraakt bij de brand.

1 dag geleden
Vooral VVD-ers willen burgemeester van Middelburg worden

MIDDELBURG - Op 6 februari 2024 is de vacature voor het burgemeestersambt in de gemeente Middelburg opengesteld. Kandidaten konden hun sollicitatiebrieven tot 27 februari 2024 aan de commissaris van de Koning in Zeeland sturen.

1 dag geleden
Lustrumconcerten 30 jaar Gospelkoor Glorify

MIDDELBURG - Gospelkoor Glorify  bestaat 30 jaar en viert dat met 2 lustrumconcerten in Axel en Middelburg.

2 dagen geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en voetbalschool JVOZ

MIDDELBURG - Voorzitter Remy Verhage van voetbalclub Zeelandia Middelburg en voorzitter Eugène Fagg van Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze stap volgt op een succesvolle pilot in de afgelopen periode.

3 dagen geleden
Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

6 dagen geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

1 week geleden