Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dominant visje beperkt muggenoverlast op vakantiepark Kamperland

Dominant visje beperkt muggenoverlast op vakantiepark Kamperland

KAMPERLAND - Het is heerlijk toeven op het eco-vriendelijke park Water Village aan de Oosterschelde. Alleen de muggenoverlast is een terugkerend thema in de reviews van de gasten op hun verblijf. Daar is door Traas Nature Care - dankzij het uitzetten van vierhonderd roofvisjes - sinds woensdag een ecologisch verantwoord stokje voor gestoken.

Eerst acclimatiseren is het devies. De vierhonderd jonge roofvisjes (3-doornige stekelbaarsjes, goudwindes, zilverwindes en rietvoorns) zijn vorige week woensdag beleverd bij Dirk Uitterhoeve van Traas. Ze zullen nog dezelfde dag uitgezet worden in het zuurstofrijke, maar stilstaande water van park Water Village in Kamperland.

Overwennen

Om wat in vaktermen ‘overwennen’ heet goed te laten verlopen, worden de diertjes met transportzak en al in een grote ton gelegd, die gevuld is met wat water uit hun nieuwe habitat. Na een kwartiertje gaat de zak in de ton open, zodat het transportwater kan vermengen met het water uit de ton. Pas daarna worden de vissen uitgezet in hun nieuwe leefgebied. Daar zullen ze de komende jaren op volstrekt biologische wijze de muggenoverlast drastisch inperken. De muggen leggen namelijk eitjes op stilstaand water en de vissen eten die eitjes dan weer op. “Het is vanuit de vraag gekomen”, zegt Jimmy van Goudswaard, manager afdeling Onderhoud van Roompot. “Onze gasten hebben via de reviews op hun verblijf aangegeven veel overlast van muggen te ervaren.”

Ecologisch verantwoord

Dorien de Vrieze, projectleider bij Traas Nature Care, is verantwoordelijk voor het toepassen van deze vorm van overlastbestrijding. “Bij het toepassen van traditionele bestrijdingsmethoden zijn er vaak negatieve consequenties voor dieren en de natuur. Door het uitzetten van roofvissen in waterrijke omgevingen om de muggenoverlast terug te dringen blijft de natuur zoveel mogelijk in evenwicht en bestrijden we op ecologisch verantwoorde wijze de overlast.”

Dominante visjes

De drie aangelegde waterpartijen in het vakantiepark staan met elkaar in verbinding en in de afgelopen drie jaar is er een gezonde ecologische cultuur ontstaan met veel alg-vorming in het water. De keuze voor de vier soorten roofvisjes is gebaseerd op hun dominantie en verdraagzaamheid onderling. Bovendien leven ze van watervlooien en muggenlarven en zijn daarmee zelfvoorzienend. De waterkwaliteit staat garant voor voldoende zuurstof om de visjes hun belangrijke bijdrage aan een ontspannen verblijf op het park te laten leveren.

Effectief

Over de effecten van biologisch bestrijden kan Dirk Uitterhoeve kort zijn. “De visjes zorgen voor een afname van de overlast met tachtig procent. De kunst is om een aantal voorzieningen te plaatsen die elkaar versterken.
In de zestien jaar dat Uitterhoeve dit werk doet, is er door wetgeving en ontwikkelde inzichten veel veranderd in dit vak. “Positief veranderd vooral”, zegt Uitterhoeve. “Kijk nou alleen maar naar de toename van het aantal roofvogels in de afgelopen tien jaar. Dat is het zichtbare effect van minder gif gebruiken.”

Meer uit Beveland

Borselse kinderen boeken Engels succes

HEINKENSZAND/ ‘s-GRAVENPOLDER - Op basisschool De Rank in ‘s-Gravenpolder en De Wegwijzer in Heinkenszand hebben kinderen kennisgemaakt met de leerstof van Anglia Engels.

2 uur geleden
Verdachte beroving Goes drie jaar later opgepakt

GOES - Drie jaar na dato heeft de politie een verdachte aangehouden voor de beroving van een Eindhovenaar in Goes. Het slachtoffer werd zijn portemonnee afhandig gemaakt. De verdachte, een 18-jarige inwoner van de gemeente Veere, is opgepakt in Vlissingen. 

5 uur geleden
Frans Sturm boekt weer succes met zijn dahlia's

HEINKENSZAND - Tijdens wedstrijden in Parc Floral de Paris heeft Frans Sturm uit Heinkenszand een 2de en een 3de prijs weten te winnen.

23 uur geleden
Veel leuke activiteiten in Kinderboekenweek

GOES - De Kinderboekenweek biedt van woensdag 4 oktober tot en met zaterdag 14 oktober allerlei activiteiten in de Oosterschelderegio. Vele daarvan zijn gratis toegankelijk, om het een taalfeest voor alle kinderen te maken.In de verschillende bibliotheekvestigingen zijn er activiteiten van Japans leren schrijven tot een wetenschapsdag en van een voorleesfeest en spelletjesmiddag tot workshops en voorstellingen, zoals Sweet Home. In de bieb in Goes verzorgt Tijl Damen zaterdag 14 oktober een show met aanstekelijke liedjes, acts, humor en interactie. “De middag is al vol, maar voor de ochtend hebben we nog enkele plekjes vrij”, vertelt Marlies van Hoek van Bibliotheek Oosterschelde. Ze kan bijvoorbeeld ook de workshop ‘Maak een portret van je huis’ aanraden. “De Zierikzeese illustrator Cathelijne van Studio Caats heeft deze workshop met toffe templates speciaal voor de bieb ontwikkeld.” Samen met haar tekenen, knippen, plakken en kleuren de kinderen erop los. Passend bij het Kinderboekenweekthema ‘Bij mij thuis’ rijst de vraag ‘wat maakt jouw huis een thuis?’.

1 dag geleden
Zeeuws Weerzien nr 18: en toen werd het stil

MIDDELBURG - Het is precies vijftig jaar geleden dat wij de gevolgen van de oliecrisis ervaarden. Premier Joop den Uyl zei het op 1 december 1973 met zijn somberste stem: de auto moet op zondag blijven staan. Zelfs de benzine ging op de bon. Herinneringskrant Zeeuws Weerzien neemt u mee terug naar die tijd, waarin je zomaar kon rolschaatsen op een lege snelweg.

2 dagen geleden
MAEX Zeeland Impuls: €30.000,- beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan welzijn, verbinding of leefbaarheid in Zeeland

Van 3 oktober tot en met 10 oktober stelt MAEX, samen met Stichting Univé Buurtfonds, €30.000,- beschikbaar. Initiatieven kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage tot maximaal € 2.500 om hun organisatie te versterken en te professionaliseren. Dit is een onderdeel dat vaak moeilijk te financieren is.  

2 dagen geleden
Provincie vraagt Zeeuwen naar voorwaarden en kansen kernenergie

GOES - Inwoners van de provincie Zeeland kunnen tot en met 27 oktober reageren op ‘Kernenergie: hoe blijft Zeeland in balans?’ ‘De aanleiding voor deze raadpleging is het plan van de regering om de kerncentrale in Borssele langer open te houden en er twee bij te bouwen’, laat de provincie Zeeland weten. De reacties gebruikt de provincie bij het samenstellen van een pakket voorwaarden en kansen. 

2 dagen geleden