Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Domburgs atelier wil kunstenaarskolonie zoals vroeger

Domburgs atelier wil kunstenaarskolonie zoals vroeger

DOMBURG – Michael Kluin noemt zichzelf founder en creator, maar hij is veel meer. Twee jaar geleden begon hij Atelier8A aan de Schelpweg in Domburg, een culturele hotspot voor kunstenaars. Daar opent op zaterdag 9 oktober Art Expo4.  

Michael Kluin is zo trots op het oude kabelstation van KPN, dat hij eerst de buitenkant van het indrukwekkende pand laat zien. “Vanaf hier liep in 1925 de eerste telefoonverbinding van Nederland naar Engeland. Binnen zaten rijen met telefonistes. Boven op nummer 8A woonde een conciërge, daar is nu mijn werkruimte.” Kluin werd geboren in Blijdorp, werkte in de kledingbranche, als duikinstructeur en sociale media expert. Sinds 2014 schildert hij weer, hetgeen hij vroeger ook graag deed. Grote, abstracte doeken. Na in Düsseldorf en op de Malediven te hebben gewoond wilde hij zich graag in Domburg vestigen omdat hij geïnspireerd wordt door de samenkomsten die Jan Toorop en Piet Mondriaan organiseerden en de schildersweek die jaarlijks wordt gehouden. 

Levenswerk
Twee jaar geleden kocht hij met zijn vrouw een huis aan de Schelpweg en begon hij te lobbyen om Domburg als kunstenaarskolonie op de nationale en internationale kunstagenda te houden. Op 22 februari vorig jaar werd het kunstcentrum aan de Schelpweg 8A geopend. Het valt onder een stichting en hij betaalt er geen huur voor. Kort daarna kwam covid-19 op zijn pad en brak hij tijdens het skiën zijn knie, maar Kluin liet zich niet tegenhouden om zijn levenswerk te verwezenlijken. Hij wil mensen samenbrengen en het bewustzijn van de mensen vergroten. “Als collectief staan we voor verminderen, hergebruik en recyclen. We gooien niets weg. Ik koop zelfs lijsten bij de kringloop en schilder die zwart.” Op de deur van zijn atelierruimte staan focuspunten zoals: open source, short economy, nieuw elan en noblesse oblige. “Als collectief met macht en invloed willen we onze sociale positie gebruiken om andere mensen te helpen.”

Nieuw bloed
Inmiddels zijn er drie exposities in Atelier8A geweest. De nieuwe expositie heet simpelweg Art Expo4 omdat er zoveel nieuw bloed is toegetreden tot het kunstenaarscollectief en er zoveel disciplines zijn dat er moeilijk een stempel op te plakken is. Wandelend door de kamers van de expositieruimte wijst hij verschillende werken aan zoals de schilderijen van Barre Verkerke, Mondriaan-achtige deuren van Bart van Kervinck van Zeeland Graffiti en prachtige potloodtekeningen van dieren op rijstpapier van Gerard Hoorweg. Verder werken van beeldend kunstenaar Lisette Huizenga en Hans Bommeljé, natuursteentafels van Sydney Graf en ontwerpen van zilversmid Maarten Rollfs of Roelofs. Natuurlijk hangen zijn eigen schilderijen er ook evenals zijn foto’s, want hij werkt altijd aan meerdere projecten. Ook ligt hier en daar kleding met daarop afgedrukt een ontwerp van zijn hand. Kluin vertelt dat verschillende kunstenaars al naar Domburg zijn verhuisd en het collectief succesvol is. “Een creatief collectief dat zich gaat ontwikkelen tot een veilige kolonie met een knipoog naar vroeger.”

Art Expo4 opent aan de Schelpweg 8A in Domburg om 13.00 uur. 

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

7 uur geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

7 uur geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

9 uur geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

1 dag geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

1 dag geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

2 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

2 dagen geleden