Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doek valt definitief voor Cultuurwerf Vlissingen

Doek valt definitief voor Cultuurwerf Vlissingen

VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft definitief besloten om de in financiële nood verkerende Cultuurwerf geen extra geld te geven. Dit laat het college per brief aan de gemeenteraad weten. Vorige week heeft er nog een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente Vlissingen en de Cultuurwerf. Dit overleg heeft echter niet geleid tot nieuwe gezichtspunten. Daarnaast heeft de gemeente een subsidieaanvraag van 220.000 euro voor de organisatie van het Bevrijdingsfestival en Onderstroom in 2024 afgewezen.  ”Ten eerste zijn we natuurlijk ontzettend teleurgesteld,” verklaart voorzitter Maarten Janssens van de Cultuurwerf. “Direct gevolg is dat morgen de bewindvoerder faillissement zal aanvragen.”

De Cultuurwerf kwam in financiële problemen na de laatste editie van Onderstroom. Als reden werden de teleurstellende bezoekersaantallen van het Bevrijdingsfestival Zeeland genoemd en de almaar stijgende kosten voor de beveiliging die moet worden ingehuurd voor het festival. De Cultuurwerf heeft daarop uitstel van betaling aangevraagd. Gevolg van de financiële situatie is dat artiesten die tijdens Onderstroom hebben opgetreden nog niet betaald zijn. “Van de veertien Bevrijdingsfestivals zijn er in 2023 tien in de problemen geraakt vanwege tegenvallende bezoekersaantallen door het slechte weer,” weet Janssens. “Die ontvangen allemaal extra steun, behalve het Bevrijdingsfestival Zeeland.” Het Bevrijdingsfestival had extra pech doordat het KNMI al twee dagen voor 5 mei code geel als weerwaarschuwing had afgegeven, terwijl het op de dag zelf best goed weer was in Vlissingen.

Verantwoordelijkheid

Het college van burgemeester en wethouders besloot al in september dat de gemeente niet voornemens was om extra financiële steun aan de Cultuurwerf te verlenen. De noodlijdende Cultuurwerf had de gemeente gevraagd om een bedrag van 200.000 euro waarmee de schulden konden worden voldaan. Daarbij had verantwoordelijk wethouder Cracau naar zeggen van de Cultuurwerf concrete toezeggingen gedaan om de Cultuurwerf te hulp te schieten. Op verzoek van de gemeenteraad is het college opnieuw in gesprek gegaan met bewindvoerder, bestuur en directie van de Cultuurwerf. “Het college ziet geen feiten en omstandigheden die duiden op het bestaan van enige financiële toezegging of van leugens op andere vlakken. Het college neemt afstand van de beschuldigingen van de Cultuurwerf aan de gemeente,” schrijft het college aan de gemeenteraad. Het college betreurt het verder dat de financiële situatie van de Cultuurwerf negatieve gevolgen zal hebben voor betrokken leveranciers en schuldeisers. “Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt ons inziens bij de stichting (Stichting voor Kunst & Cultuur Vlissingen, red.), niet bij de gemeente,” aldus het college.

Bevrijdingsfestival 2024

Het nieuws van de gemeente Vlissingen over wel of geen extra financiële steun aan de Cultuurwerf komt precies een dag nadat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen waarin de regering wordt gevraagd om een garantiefonds van 1 miljoen euro op te zetten. Het garantiefonds is bedoeld om financiële tekorten bij de veertien Bevrijdingsfestivals op te vangen wanneer er door slecht weer tegenvallende bezoekersaantallen zijn, maar komt voor de Cultuurwerf te laat. Ook de provincie Zeeland heeft geen extra geld uitgetrokken om de tegenvallende resultaten van het Bevrijdingsfestival Zeeland te compenseren. Janssens: “Ze wisten ervan maar in principe staat de provincie niet als eerste aan de lat, het is natuurlijk echt een Vlissings festival.” Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om een openbare uitvraag te doen aan marktpartijen en culturele organisaties om hun interesse kenbaar te maken voor de organisatie van het Bevrijdingsfestival en/of een staattheaterfestival in 2024. 

Banen

De schuld van de Cultuurwerf bedraagt momenteel zo’n 200.000 euro. “En zo’n bewindvoerder kost natuurlijk ook geld,” verzucht Janssens. “Overigens zijn er Bevrijdingsfestivals met nog veel grotere tekorten.” Het faillissement van de Cultuurwerf leidt niet rechtstreeks tot verlies van banen maar heeft wel gevolgen voor de krachten die de Cultuurwerf inhuurt voor de organisatie van de festivals. “Vanaf 2016 zijn we al volledig wegbezuinigd,” aldus Janssens. “In 2019 hebben we iedereen ontslagen en sindsdien werken we met ZZP-ers. Dat geeft meteen aan in welke moeilijke situatie wij hebben moeten werken.”

Meer uit Vlissingen

Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen: Politie gaat uit van brandstichting

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De politie gaat uit van brandstichting.

1 dag geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

2 dagen geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

2 dagen geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

2 dagen geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

3 dagen geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

3 dagen geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

3 dagen geleden