Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doek valt definitief voor Cultuurwerf Vlissingen

Doek valt definitief voor Cultuurwerf Vlissingen

VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft definitief besloten om de in financiële nood verkerende Cultuurwerf geen extra geld te geven. Dit laat het college per brief aan de gemeenteraad weten. Vorige week heeft er nog een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente Vlissingen en de Cultuurwerf. Dit overleg heeft echter niet geleid tot nieuwe gezichtspunten. Daarnaast heeft de gemeente een subsidieaanvraag van 220.000 euro voor de organisatie van het Bevrijdingsfestival en Onderstroom in 2024 afgewezen.  ”Ten eerste zijn we natuurlijk ontzettend teleurgesteld,” verklaart voorzitter Maarten Janssens van de Cultuurwerf. “Direct gevolg is dat morgen de bewindvoerder faillissement zal aanvragen.”

De Cultuurwerf kwam in financiële problemen na de laatste editie van Onderstroom. Als reden werden de teleurstellende bezoekersaantallen van het Bevrijdingsfestival Zeeland genoemd en de almaar stijgende kosten voor de beveiliging die moet worden ingehuurd voor het festival. De Cultuurwerf heeft daarop uitstel van betaling aangevraagd. Gevolg van de financiële situatie is dat artiesten die tijdens Onderstroom hebben opgetreden nog niet betaald zijn. “Van de veertien Bevrijdingsfestivals zijn er in 2023 tien in de problemen geraakt vanwege tegenvallende bezoekersaantallen door het slechte weer,” weet Janssens. “Die ontvangen allemaal extra steun, behalve het Bevrijdingsfestival Zeeland.” Het Bevrijdingsfestival had extra pech doordat het KNMI al twee dagen voor 5 mei code geel als weerwaarschuwing had afgegeven, terwijl het op de dag zelf best goed weer was in Vlissingen.

Verantwoordelijkheid

Het college van burgemeester en wethouders besloot al in september dat de gemeente niet voornemens was om extra financiële steun aan de Cultuurwerf te verlenen. De noodlijdende Cultuurwerf had de gemeente gevraagd om een bedrag van 200.000 euro waarmee de schulden konden worden voldaan. Daarbij had verantwoordelijk wethouder Cracau naar zeggen van de Cultuurwerf concrete toezeggingen gedaan om de Cultuurwerf te hulp te schieten. Op verzoek van de gemeenteraad is het college opnieuw in gesprek gegaan met bewindvoerder, bestuur en directie van de Cultuurwerf. “Het college ziet geen feiten en omstandigheden die duiden op het bestaan van enige financiële toezegging of van leugens op andere vlakken. Het college neemt afstand van de beschuldigingen van de Cultuurwerf aan de gemeente,” schrijft het college aan de gemeenteraad. Het college betreurt het verder dat de financiële situatie van de Cultuurwerf negatieve gevolgen zal hebben voor betrokken leveranciers en schuldeisers. “Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt ons inziens bij de stichting (Stichting voor Kunst & Cultuur Vlissingen, red.), niet bij de gemeente,” aldus het college.

Bevrijdingsfestival 2024

Het nieuws van de gemeente Vlissingen over wel of geen extra financiële steun aan de Cultuurwerf komt precies een dag nadat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen waarin de regering wordt gevraagd om een garantiefonds van 1 miljoen euro op te zetten. Het garantiefonds is bedoeld om financiële tekorten bij de veertien Bevrijdingsfestivals op te vangen wanneer er door slecht weer tegenvallende bezoekersaantallen zijn, maar komt voor de Cultuurwerf te laat. Ook de provincie Zeeland heeft geen extra geld uitgetrokken om de tegenvallende resultaten van het Bevrijdingsfestival Zeeland te compenseren. Janssens: “Ze wisten ervan maar in principe staat de provincie niet als eerste aan de lat, het is natuurlijk echt een Vlissings festival.” Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om een openbare uitvraag te doen aan marktpartijen en culturele organisaties om hun interesse kenbaar te maken voor de organisatie van het Bevrijdingsfestival en/of een staattheaterfestival in 2024. 

Banen

De schuld van de Cultuurwerf bedraagt momenteel zo’n 200.000 euro. “En zo’n bewindvoerder kost natuurlijk ook geld,” verzucht Janssens. “Overigens zijn er Bevrijdingsfestivals met nog veel grotere tekorten.” Het faillissement van de Cultuurwerf leidt niet rechtstreeks tot verlies van banen maar heeft wel gevolgen voor de krachten die de Cultuurwerf inhuurt voor de organisatie van de festivals. “Vanaf 2016 zijn we al volledig wegbezuinigd,” aldus Janssens. “In 2019 hebben we iedereen ontslagen en sindsdien werken we met ZZP-ers. Dat geeft meteen aan in welke moeilijke situatie wij hebben moeten werken.”

Meer uit Vlissingen

Dani Ploeger exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - De Vlissingse kunstenaar Dani Ploeger is exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt haar raam ter beschikking aan kunstenaars uit protest tegen het verschraalde kunstklimaat in Vlissingen.

4 uur geleden
Vooruitgang in compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'

VLISSINGEN - Vorige week donderdag presenteerde uitvoeringsregisseur Siebe Riedstra de achtste voortgangsrapportage van het compensatiepakket 'Wind in de Zeilen'. De eerste helft van 2024 heeft diverse mijlpalen opgeleverd die de regionale ontwikkeling verder stimuleren.

9 uur geleden
Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

3 dagen geleden
Connexxion blijft komende twee jaar openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen

MIDDELBURG - Connexxion blijft de komende twee jaar het openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen, na een recent besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de concessie van het vervoersbedrijf te verlengen. De huidige concessie, die op 15 december 2024 zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 12 december 2026.

4 dagen geleden
Verdwijnt de bus nu echt uit Oost-Souburg?

OOST-SOUBURG - Als het aan de plannen van de provincie Zeeland ligt zal Oost-Souburg het in de toekomst zonder lijn 57 moeten stellen. De reden dat de provincie lijn 57 uit het vervoersplan heeft geschrapt is omdat er te weinig gebruik van de busverbinding wordt gemaakt. Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de Dorpsraad Souburg hebben bezwaar aangetekend tegen de voornemen van de provincie.

4 dagen geleden
Vanaf morgen is de kermis in de stad

VLISSINGEN - De jaarlijkse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 juli. Net als vorig jaar worden de attracties weer opgesteld in de binnenstad, op en rondom het Bellamypark. "We willen graag dat dit evenement met de tijd meegaat, veel mensen aanspreekt en dat het ook blijft passen in onze stad. Om die reden is ervoor gekozen om de Kermis dit jaar weer te organiseren op en rondom het Bellamypark", schrijft de gemeente op haar website.

4 dagen geleden
BTZ-terrein gesloten door burgemeester vanwege drugshandel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het terrein van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) voor twaalf maanden te sluiten. Dit besluit volgt na een langdurig politieonderzoek, waaruit blijkt dat het BTZ-terrein vermoedelijk al lange tijd onderdeel uitmaakt van een georganiseerde, internationale drugshandel. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli 2024.

5 dagen geleden