Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doek valt definitief voor Cultuurwerf Vlissingen

Doek valt definitief voor Cultuurwerf Vlissingen

VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft definitief besloten om de in financiële nood verkerende Cultuurwerf geen extra geld te geven. Dit laat het college per brief aan de gemeenteraad weten. Vorige week heeft er nog een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente Vlissingen en de Cultuurwerf. Dit overleg heeft echter niet geleid tot nieuwe gezichtspunten. Daarnaast heeft de gemeente een subsidieaanvraag van 220.000 euro voor de organisatie van het Bevrijdingsfestival en Onderstroom in 2024 afgewezen.  ”Ten eerste zijn we natuurlijk ontzettend teleurgesteld,” verklaart voorzitter Maarten Janssens van de Cultuurwerf. “Direct gevolg is dat morgen de bewindvoerder faillissement zal aanvragen.”

De Cultuurwerf kwam in financiële problemen na de laatste editie van Onderstroom. Als reden werden de teleurstellende bezoekersaantallen van het Bevrijdingsfestival Zeeland genoemd en de almaar stijgende kosten voor de beveiliging die moet worden ingehuurd voor het festival. De Cultuurwerf heeft daarop uitstel van betaling aangevraagd. Gevolg van de financiële situatie is dat artiesten die tijdens Onderstroom hebben opgetreden nog niet betaald zijn. “Van de veertien Bevrijdingsfestivals zijn er in 2023 tien in de problemen geraakt vanwege tegenvallende bezoekersaantallen door het slechte weer,” weet Janssens. “Die ontvangen allemaal extra steun, behalve het Bevrijdingsfestival Zeeland.” Het Bevrijdingsfestival had extra pech doordat het KNMI al twee dagen voor 5 mei code geel als weerwaarschuwing had afgegeven, terwijl het op de dag zelf best goed weer was in Vlissingen.

Verantwoordelijkheid

Het college van burgemeester en wethouders besloot al in september dat de gemeente niet voornemens was om extra financiële steun aan de Cultuurwerf te verlenen. De noodlijdende Cultuurwerf had de gemeente gevraagd om een bedrag van 200.000 euro waarmee de schulden konden worden voldaan. Daarbij had verantwoordelijk wethouder Cracau naar zeggen van de Cultuurwerf concrete toezeggingen gedaan om de Cultuurwerf te hulp te schieten. Op verzoek van de gemeenteraad is het college opnieuw in gesprek gegaan met bewindvoerder, bestuur en directie van de Cultuurwerf. “Het college ziet geen feiten en omstandigheden die duiden op het bestaan van enige financiële toezegging of van leugens op andere vlakken. Het college neemt afstand van de beschuldigingen van de Cultuurwerf aan de gemeente,” schrijft het college aan de gemeenteraad. Het college betreurt het verder dat de financiële situatie van de Cultuurwerf negatieve gevolgen zal hebben voor betrokken leveranciers en schuldeisers. “Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt ons inziens bij de stichting (Stichting voor Kunst & Cultuur Vlissingen, red.), niet bij de gemeente,” aldus het college.

Bevrijdingsfestival 2024

Het nieuws van de gemeente Vlissingen over wel of geen extra financiële steun aan de Cultuurwerf komt precies een dag nadat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen waarin de regering wordt gevraagd om een garantiefonds van 1 miljoen euro op te zetten. Het garantiefonds is bedoeld om financiële tekorten bij de veertien Bevrijdingsfestivals op te vangen wanneer er door slecht weer tegenvallende bezoekersaantallen zijn, maar komt voor de Cultuurwerf te laat. Ook de provincie Zeeland heeft geen extra geld uitgetrokken om de tegenvallende resultaten van het Bevrijdingsfestival Zeeland te compenseren. Janssens: “Ze wisten ervan maar in principe staat de provincie niet als eerste aan de lat, het is natuurlijk echt een Vlissings festival.” Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om een openbare uitvraag te doen aan marktpartijen en culturele organisaties om hun interesse kenbaar te maken voor de organisatie van het Bevrijdingsfestival en/of een staattheaterfestival in 2024. 

Banen

De schuld van de Cultuurwerf bedraagt momenteel zo’n 200.000 euro. “En zo’n bewindvoerder kost natuurlijk ook geld,” verzucht Janssens. “Overigens zijn er Bevrijdingsfestivals met nog veel grotere tekorten.” Het faillissement van de Cultuurwerf leidt niet rechtstreeks tot verlies van banen maar heeft wel gevolgen voor de krachten die de Cultuurwerf inhuurt voor de organisatie van de festivals. “Vanaf 2016 zijn we al volledig wegbezuinigd,” aldus Janssens. “In 2019 hebben we iedereen ontslagen en sindsdien werken we met ZZP-ers. Dat geeft meteen aan in welke moeilijke situatie wij hebben moeten werken.”

Meer uit Vlissingen

Vlissingse turnsters slepen bijna 100 medailles binnen

VLISSINGEN - Afgelopen weekend hebben de A- en B-selectieturnsters van VTV Vlissingen deelgenomen aan de OZK wedstrijd in Zierikzee. Dit was een goede oefenwedstrijd om het seizoen mee te beginnen en voor een aantal turnsters tevens hun allereerste selectie turnwedstrijd. 

1 dag geleden
Extraatjes voor minima in Vlissingen

VLISSINGEN - De Stichting Jurojin komt met een minimapas waarmee Vlissingse minima extraatjes kunnen krijgen. Zo komen minima nu in aanmerking voor een pakket verzorgingsproducten, een Sinterklaascadeautje ter waarde van 25 euro of twee gratis kaartjes voor de bioscoop. De stichting van Jos en Carin Otten is opgericht uit onvrede met het armoedebeleid in de gemeente Vlissingen. "De minima van Vlissingen vallen tussen de wal en het schip," meent Carin Otten. "Vreselijk."

2 dagen geleden
Theater Stichting Valreep:Kiezen of delen in oorlogstijd

VLISSINGEN - In samenwerking met de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen, voert de theaterkern Stichting Valreep in het eerste weekend van november het project Kiezen of Delen uit. Dit project bestaat uit twee toneelvoorstellingen die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog in Vlissingen. 

2 dagen geleden
Roberto van Delden maakt 'Lezersfoto van de week'

VLISSINGEN - De morgenstond heeft goud in de mond. Dat blijkt maar weer uit deze prachtige foto van Roberto van Delden. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Vlissingse Bode.

3 dagen geleden
Twee mannen aangehouden met betrekking tot enorme coke-vondst in Vlissingen

VLISSINGEN - De douane heeft woensdag in de haven van Vlissingen een partij van 334 kilo cocaïne aangetroffen. Naar aanleiding van de vondst zijn vrijdag twee mannen aangehouden.

4 dagen geleden
Geen lijnbus, maar haltetaxi rijdt komende maanden door Paauwenburg

VLISSINGEN - Vanaf maandag (21 oktober) wordt de haltetaxi ingezet als vervangend vervoer voor buslijn 56 van Connexxion door de wijk Paauwenburg in Vlissingen. 'Vanwege wegwerkzaamheden in Paauwenburg Noordoost en aan de Gerbrandystraat kan buslijn 56 twee haltes in Paauwenburg niet bedienen', verklaart de gemeente Vlissingen in een persbericht. Het gaat om de bushaltes aan de Van Hogendorpweg en Paauwenburgweg. 

5 dagen geleden
Steekpartij op Oranjeplein Oost-Souburg blijkt conflict zonder mes

OOST-SOUBURG - De politie en ambulancedienst is donderdagavond ingezet voor een melding van een steekpartij op het Oranjeplein in Oost-Souburg. Ter plekke bleek het verhaal anders in elkaar te steken.

5 dagen geleden