Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Doe altijd aangifte van cybercriminaliteit, anders komt er nooit een einde aan’

‘Doe altijd aangifte van cybercriminaliteit, anders komt er nooit een einde aan’

THOLEN - Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag. Steeds vaker proberen internetcriminelen met valse berichten via e-mail, whatsapp en sms geld van slachtoffers afhandig te maken. Deze vorm van internetfraude wordt ook wel ‘phishing’ genoemd. Om een vuist te maken tegen deze internetcriminelen werkt de politie samen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, banken en zelfs burgers. Toch merkt de politie dat er veel schaamte heerst bij slachtoffers, omdat ze er toch ‘zijn ingetrapt’. En dat is niet nodig, stelt de politie. “Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Trap je er toch in? Kom dan wel aangifte doen!”

Elly van Driel uit Oud-Vossemeer is intelligent, bereisd en belezen. Toch kreeg een cybercrimineel haar in de tang. Uiteindelijk werd zelfs de FBI ingeschakeld. 

Waar sommige cybercriminelen rechtstreeks en vrij snel om geld vragen, was dat bij Elly niet het geval. De man die contact zocht via Facebook leek oprecht geïnteresseerd in haar. “Hij vertelde na zes weken intensief contact dat hij door omstandigheden een aantal privé zaken in veiligheid moest brengeen. Hij vroeg of hij die naar mij mocht sturen. De bedoeling was dat we elkaar later zouden ontmoeten. Ik vond dat goed. Daarna kreeg ik een bericht van een vervoersbedrijf die mij de track&trace doorgaf. Ik volgde het pakje en inderdaad kwam het steeds dichter bij de plaats waar ik was. Het vervoersbedrijf schreef mij toen dat ze bij de douane een bedrag van $4260 hadden moeten betalen om het pakje in te klaren en of ik dat wilde betalen. Vanaf dat moment wist ik dat ik opgelicht werd.” 

Elly wilde het laten gaan, maar de zaak eindigde toch bij de FBI dankzij een toevallige ontmoeting. “Ik leerde drie jonge dames kennen en hun oma had bij de VN gewerkt en de nodige contacten bij de FBI. Daar kregen ze pas interesse toen ik de naam van het vervoersbedrijf noemde. Dat was nep, maar wel bekend bij de FBI. Daarna zijn er afspraken met mij gemaakt zodat zij meer informatie konden krijgen om de mannen te pakken.” Ondertussen bleef de man vragen te betalen: “Ik hield toch van hem en we zouden samen verder gaan? Wat betekende dan die paar dollar? Bovendien zat in het pakje veel meer geld en na aankomst kon ik het bedrag eruit halen. Was onze liefde dan niet veel meer waard dan een paar duizend euro die ik niet hoefde te geven maar eigenlijk alleen maar lenen?” 

Achteraf zegt Elly dat de man haar compleet in de tang had. “Hij wilde met me trouwen, besteedde veel aandacht aan me en dan heb je toch de hoop dat het echt is. Maar goed, zodra iemand, terwijl je elkaar nog nooit hebt gezien, zegt dat hij met je wil trouwen moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Zo gaat het niet in het echte leven.” Elly adviseert iedereen die opgelicht is aangifte te doen: “Als we dat niet doen, dan komt er nooit een einde aan.” 

Meer uit Tholen

Kringloopwinkel Overthollig verhuist na 13 jaar uit de Postweg

THOLEN - Kringloopwinkel OverThollig gaat binnenkort verhuizen van de Postweg 3c naar Einsteinweg 3 in Tholen. Vanwege de verhuizing is er tijdelijk geen inname van goederen mogelijk.

15 minuten geleden
Motorrijder valt in sloot langs de Postweg, ambulance controleert man

THOLEN - Een motorrijder is maandagavond langs de Postweg in de sloot gevallen. De bestuurder kon zelf uit de greppel klimmen en heeft zelf de hulpdiensten gebeld. Het is niet bekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.

2 uur geleden
Pupillen van Olympia Tholen succesvol tijdens turnwedstrijd in Vlijmen

THOLEN - Voor de tweede kwalificatiewedstrijd moesten de pupillen niveau 6 en 7 zaterdag 2 maart afreizen naar Vlijmen. Na deze wedstrijd is het afwachten of we met de teams en individueel de finales hebben behaald. Maar eerst maar eens lekker turnen. 

17 uur geleden
Bewoners van Flupland vrezen voor komst nieuwe wijk Aan de Kreek

SINT PHILIPSLAND - Een straat in Sint Philipsland vreest voor een nieuwe woonwijk aan de westkant van het dorp. De gemeente Tholen wil daar zo'n 100 nieuwe woningen realiseren. Buurtbewoners dienden vijf bezwaren in tegen het plan. Ze zijn vooral bezorgd over het verdwijnen van hun uitzicht, toenemende verkeersstromen en mogelijke waardedaling van hun huizen. Ook uiten ze kritiek op onduidelijken en verkeerdere berekeningen.

20 uur geleden
Lars bevrijdt Tholense Boys in slotfase en NOAD'67 blijft in titelrace [SPEELRONDE 14]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 2 maart allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 14.

23 uur geleden
Jong en oud bestrijdt zwerfafval langs de Oosterschelde: 'Lijkt wel strandjutten'

SINT-MAARTENSDIJK - Gewapend met een vuilniszak, handschoenen en een prikstok ging een gemêleerd gezelschap van meer dan dertig personen, jong en oud, het zwerfafval te lijf tijdens de gezamenlijke opruimactie Schone Schelde. 

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Natasja Ooms: 'Mijn enthousiasme en drive zijn echt mijn kracht'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Natasja Ooms, eigenaresse van Keijzerskroon. 

1 dag geleden