Dodental coronavirus stijgt met drie tot 6081
BILTHOVEN (ANP) - Nog eens drie mensen zijn gestorven door het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft hun overlijden in de afgelopen 24 uur doorgekregen. Daarmee is het aantal sterfgevallen opgelopen tot 6081. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest op het virus.
GGD'en hebben elf nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Daarmee komt het totaal aantal opnames op 11.846. Onder deze nieuwe meldingen zijn twee mensen die in mei in een ziekenhuis kwamen te liggen en iemand die al half maart werd opgenomen. Het virus is vastgesteld bij nog 116 mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.426.
Alle drie de overledenen zijn afgelopen woensdag gestorven. Het aantal dagelijkse sterfgevallen zit al bijna twee weken tussen één en vijf. Afgelopen zaterdag is voor zover nu bekend slechts één persoon overleden, het laagste aantal sinds begin maart.
Niemand overleden
In Overijssel, Groningen en Friesland is de afgelopen twee weken niemand overleden en niemand in een ziekenhuis opgenomen. Zeeland, Flevoland en Drenthe hebben ook al twee weken geen ziekenhuisopnames meer, maar nog wel een enkel sterfgeval. De meeste nieuwe gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen gebeuren in Zuid-Holland.
Van maandag tot en met donderdag hebben iets meer dan 34.000 mensen zit laten testen op het coronavirus. Dat leverde 358 besmettingen op, oftewel één besmetting op elke honderd uitgevoerde tests. In de vorige weken lag het percentage positieve tests hoger. Vorige week had 1,6 procent van alle geteste mensen het coronavirus onder de leden, de week daarvoor 2,1 procent.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is "onderdeel van onze nationale geschiedenis", zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. "Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp", aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders uit Libanon is geland. Het toestel, een militaire Airbus A330, kwam om 20.52 uur aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Aan boord zijn 185 mensen, onder wie iets meer dan honderd Nederlanders.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.
5 uur geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.
6 uur geledenHAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
8 uur geleden