Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden en gewonden bij nieuwe beschietingen Nagorno-Karabach

Doden en gewonden bij nieuwe beschietingen Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/DPA) - Een maand na het einde van de gevechten in het conflictgebied Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus is het opnieuw tot beschietingen gekomen. Bij een vuurgevecht vielen meerdere doden en zeker drie gewonden. De autoriteiten van het gebied spraken zaterdag over een aanval door Azerbeidzjan op een van zijn militaire posten.

Azerbeidzjaanse media hadden vrijdag, kort voor het incident, bericht over een provocatie door militairen in Nagorno-Karabach. Een Azerbeidzjaanse soldaat zou gewond zijn geraakt.

Later op zaterdag zei het Armeense ministerie van Defensie dat Azerbeidzjan opnieuw had aangevallen, dicht bij twee dorpen. Volgens het ministerie zou het leger "gepaste maatregelen" nemen, zonder verdere informatie te verstrekken. De confrontatie is in strijd met het nieuwe vredesakkoord in de afvallige regio.

Offensief

Nagorno-Karabach behoort volgens de Verenigde Naties toe aan Azerbeidzjan, maar wordt al decennia bezet door troepen die banden hebben met Armenië. Azerbeidzjan lanceerde dit jaar echter een offensief dat ertoe leidde dat het de controle over grote delen van het grondgebied terugkreeg.

De gevechten stopten pas nadat Rusland in november bemiddelde bij een wapenstilstand, hoewel veel details over de deal onduidelijk blijven.

Formeel einde oorlog

Azerbeidzjan heeft zaterdag formeel een einde aan de oorlog verklaard. Onlangs vierde het zijn "overwinning" tegen Armenië met een militaire parade.

Meer dan 4600 mensen kwamen om het leven bij de gevechten van dit jaar. De identificatie van de doden is nog aan de gang.

Meer uit Buitenland

Helikopter Iraanse president gevonden, reddingswerkers onderweg

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De verongelukte helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord, is gevonden. Het hoofd van hulporganisatie de Iraanse Rode Halve Maan maakte dat maandagochtend vroeg bekend, en meldde daarbij dat de situatie "niet goed" is.

1 minuut geleden
Lai Ching-te ingezworen als nieuwe president van Taiwan

TAIPEI (ANP/AFP) - Lai Ching-te is maandag in Taipei ingezworen als de nieuwe president van Taiwan. Ook zijn vice-president Hsiao Bi-khim ving tijdens de ceremonie officieel haar ambtstermijn aan.

47 minuten geleden
Rusland stuurt reddingsteam na helikopterongeluk president Iran

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Rusland stuurt een team van bijna vijftig gespecialiseerde reddingswerkers naar Iran om mee te helpen zoeken naar de verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

3 uur geleden
Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

6 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

8 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

9 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

11 uur geleden