Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden en gewonden bij nieuwe beschietingen Nagorno-Karabach

Doden en gewonden bij nieuwe beschietingen Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/DPA) - Een maand na het einde van de gevechten in het conflictgebied Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus is het opnieuw tot beschietingen gekomen. Bij een vuurgevecht vielen meerdere doden en zeker drie gewonden. De autoriteiten van het gebied spraken zaterdag over een aanval door Azerbeidzjan op een van zijn militaire posten.

Azerbeidzjaanse media hadden vrijdag, kort voor het incident, bericht over een provocatie door militairen in Nagorno-Karabach. Een Azerbeidzjaanse soldaat zou gewond zijn geraakt.

Later op zaterdag zei het Armeense ministerie van Defensie dat Azerbeidzjan opnieuw had aangevallen, dicht bij twee dorpen. Volgens het ministerie zou het leger "gepaste maatregelen" nemen, zonder verdere informatie te verstrekken. De confrontatie is in strijd met het nieuwe vredesakkoord in de afvallige regio.

Offensief

Nagorno-Karabach behoort volgens de Verenigde Naties toe aan Azerbeidzjan, maar wordt al decennia bezet door troepen die banden hebben met Armenië. Azerbeidzjan lanceerde dit jaar echter een offensief dat ertoe leidde dat het de controle over grote delen van het grondgebied terugkreeg.

De gevechten stopten pas nadat Rusland in november bemiddelde bij een wapenstilstand, hoewel veel details over de deal onduidelijk blijven.

Formeel einde oorlog

Azerbeidzjan heeft zaterdag formeel een einde aan de oorlog verklaard. Onlangs vierde het zijn "overwinning" tegen Armenië met een militaire parade.

Meer dan 4600 mensen kwamen om het leven bij de gevechten van dit jaar. De identificatie van de doden is nog aan de gang.

Meer uit Buitenland

Netanyahu wil praten over voorstel, maar zet strijd in Rafah voort

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft een delegatie de opdracht om verder te praten over het vredesvoorstel waarmee Hamas eerder op maandagavond akkoord ging, laat zijn woordvoerder weten. Wel geeft die aan dat de huidige versie van het voorstel niet voldoet aan de eisen van Israël.

2 uur geleden
Xi vraagt China niet te bekritiseren over rol in oorlog Oekraïne

PARIJS (ANP/AFP) - China draagt constructief bij aan het vinden van een oplossing voor de oorlog in Oekraïne en het is onrechtvaardig om het land in een negatief daglicht te zetten in het kader van het conflict. Dat zei de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.

2 uur geleden
Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

RAFAH (ANP/AFP) - Israël voert op maandagavond zware bombardementen uit boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen dertig minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

2 uur geleden
Leger Israël over voorstel bestand: bekijken elke reactie serieus

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël bekijkt elke reactie over het staakt-het-vuren serieus en onderzoekt elke mogelijkheid om de Israëlische gijzelaars thuis te krijgen. Dat zegt een woordvoerder van het Israëlische leger in een eerste reactie op het nieuws dat Hamas een voorstel voor een staakt-het-vuren heeft aanvaard.

3 uur geleden
Deal over bestand Gaza voorziet volledige terugtrekking Israël

CAÏRO (ANP/RTR) - Het door Hamas geaccepteerde voorstel voor een bestand in de Gazastrook voorziet een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten in de tweede fase. De deal zou bestaan uit drie fases van elk 42 dagen, aldus een topfunctionaris van Hamas.

3 uur geleden
Delegatie Hamas naar Caïro om volgende stap te bespreken

QATAR (ANP/RTR) - Een delegatie van Hamas zal naar de Egyptische hoofdstad Caïro reizen om daar de volgende stap te bespreken, zegt een vertegenwoordiger van Hamas tegen persbureau Reuters. Eerder werd bekend dat de beweging een voorstel tot een staakt-het-vuren van de Egyptische en Qatarese bemiddelaars heeft aanvaard. Een gevangenenruil zou volgens Hamas deel uitmaken van dat voorstel.

3 uur geleden
Hamas accepteert voorstel bestand van bemiddelaars

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring, kort nadat de Qatarese zender Al Jazeera het nieuws had gebracht op basis van een vooraanstaande Hamasfunctionaris.

5 uur geleden