Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doden door noodweer in Oost-Europa

Doden door noodweer in Oost-Europa

KIEV/BOEKAREST (ANP/RTR/DPA) - Hevige regenbuien hebben delen van Oekraïne en Roemenië onder water gezet. Zeker drie mensen in Oekraïne en drie in Roemenië zijn om het leven gekomen.

Honderden Oekraïners moesten hun huizen en dorpen verlaten in het westen van het land. Zeker achthonderd mensen zijn sinds maandag, toen de stortbuien begonnen, geëvacueerd. Dat zei de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov, die de rampplek woensdag samen met premier Denis Sjmigal bezocht.

Ongeveer 5000 huizen in 187 dorpen staan onder water, aldus de hulpdiensten. Beelden op sociale media tonen woeste bergrivieren, een deels overstroomd dorp en ondergelopen velden en wegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het de grootste overstroming sinds jaren in het land. Zeker 150 militairen, vier helikopters en een vliegtuig zijn naar het rampgebied gestuurd.

De Roemeense rampenbestrijdingsdienst meldde woensdag dat drie mensen de afgelopen dagen om het leven kwamen nadat zij bij overstromingen waren meegesleurd. Dat gebeurde in de noordwestelijke regio Bihor, bij Suceava in het noordoosten en in het oostelijke district Vaslui. Roemenië heeft net als Oekraïne, Servië en Bosnië met zware regens te maken gehad de afgelopen dagen.

Meer uit Buitenland

Topman CrowdStrike betuigt spijt voor grote storing

AUSTIN (ANP) - De topman van CrowdStrike, George Kurtz, heeft in een interview met NBC News spijt betuigd voor de grote wereldwijde storing die zijn bedrijf heeft veroorzaakt. "Het spijt ons diep", aldus Kurtz, die de problemen wijdt aan een gebrekkige update.

7 minuten geleden
Vietnamese leider Nguyen Phu Trong (80) gestorven

HANOI (ANP/RTR) - De Vietnamese leider Nguyen Phu Trong is op 80-jarige leeftijd overleden, melden staatsmedia vrijdag. Als voorzitter van de Vietnamese Communistische Partij bekleedde hij het machtigste ambt in Vietnam meer dan tien jaar.

55 minuten geleden
Russische militaire delegatie in Noord-Korea voor gesprekken

PYONGYANG (ANP/RTR) - Een Russische militaire delegatie is in Noord-Korea om te werken aan de overeenkomsten die Moskou en Pyongyang eerder met elkaar aangingen, meldt het Kremlin vrijdag. Een delegatie onder leiding van de Russische onderminister van Defensie Aleksej Krivoroetsjko voerde volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

1 uur geleden
Paus spreekt bij bezoek België met slachtoffers seksueel misbruik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Paus Franciscus zal bij zijn bezoek aan België over twee maanden ook spreken met slachtoffers van seksueel misbruik. Het programma van de reis tussen 26 en 29 september is vrijdag bekendgemaakt en daarin staat dat de gesprekken "in alle discretie" zullen plaatsvinden.

1 uur geleden
Vrouw van Spaanse premier zwijgt voor rechter

MADRID (ANP) - De vrouw van de sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, heeft geen verklaringen afgelegd toen ze in Madrid moest verschijnen voor een onderzoeksrechter. Er loopt een vooronderzoek tegen haar omdat ze zich mogelijk rond 2020 schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze zou haar invloedrijke positie als echtgenote van de premier hebben misbruikt voor zakelijke belangen. Sánchez is sinds 2018 premier.

1 uur geleden
Britse regering van Keir Starmer hervat financiële hulp aan UNRWA

LONDEN (ANP/RTR) - De nieuwe Britse regering van Labourpremier Keir Starmer hervat de financiële hulp aan de VN-organisatie die sinds 1949 Palestijnse vluchtelingen bijstaat, de UNRWA. De stap betekent dat de UNRWA op bijna 25 miljoen euro Britse hulp kan rekenen.

1 uur geleden
Lange rijen op internationale vliegvelden

BERLIJN (ANP) - De grote wereldwijde computerstoring heeft voor lange rijen gezorgd op internationale luchthavens. Onder meer in Seoul, Hamburg en Sydney moeten mensen lang wachten omdat veel vluchten vertraagd zijn.

2 uur geleden