
Dode en gewonden bij protesten tegen militair regime Myanmar
MANDALAY (ANP/AFP/RTR) - Bij demonstraties tegen het militaire bewind in Myanmar is met scherp geschoten op betogers en er is een dode gevallen. Bij een uit de hand gelopen betoging in Mandalay, de tweede stad van het land, raakten minstens zes demonstranten gewond, meldden lokale media.
Van hen zijn er twee ernstig aan toe, aldus een medewerker van een medisch team. Het gebruik van echte munitie werd bevestigd door een arts die eerste hulp verleende. De politie gebruikte ook traangas om de menigte uiteen te drijven.
De demonstraties in onder meer Mandalay en Yangon volgen op de gewelddadige dood van een 20-jarige demonstrante. Zij werd op 9 februari bij een betoging tegen de militaire machthebbers door een rubberen kogel in het hoofd geraakt.
De betogers in Yangon, de grootste stad van het land, droegen kransen en bloemen bij de herdenkingsplechtigheid voor Mya Thwate Khaing, die was neergeschoten bij een demonstratie in de hoofdstad Naypyidaw. Zij lag dagenlang op de intensive care, maar bezweek uiteindelijk aan haar verwondingen. Zij is sindsdien het symbool van het verzet tegen het militaire regime. De uitvaart van de jonge vrouw is zondag.
'Volk zij aan zij'
Ke Jung, een van de leiders van de demonstratie in Yangon, zei zaterdag dat hij en andere betogers vastberaden zijn in hun verzet tegen de militaire dictatuur. "We moeten deze strijd winnen. Het volk staat zij aan zij. We zullen vechten tot het einde van de dictatuur."
Het gebruik van geweld heeft geleid tot wereldwijde protesten en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft met bondgenoten gesprekken gevoerd over een gezamenlijke reactie. "We zetten samen met onze bondgenoten druk op de militaire machthebbers om hun acties terug te draaien", zei diens woordvoerder Ned Price.
De tegenstanders van de coup ijveren voor de vrijlating van de wettig gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi en haar medestanders, die op 1 februari werden opgepakt na een staatsgreep door de militairen. Haar politieke partij had de parlementsverkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen.
Meer uit Buitenland
TEL AVIV/WASHINGTON (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.
35 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gelimiteerde editie van een parfum van zijn eigen merk met een gouden beeldje van hem op de fles gepromoot. "De geuren van Trump zijn er", schreef hij op Truth Social. "Ze heten 'Victory 45-47' omdat ze draaien om winnen, kracht en succes." Trump is de 45e en 47e president van het land.
1 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - De forse Amerikaanse bezuinigingen op door USAID gefinancierde programma's voor buitenlandse hulp zouden tegen 2030 kunnen leiden tot meer dan 14 miljoen sterfgevallen in alle leeftijdsgroepen. Dit omvat 4,5 miljoen sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar. Dat stellen onderzoekers in een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet.
2 uur geledenISTANBUL (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van Istanbul heeft maandag de arrestatie bevolen van de twee redacteuren en algemeen directeur van het Turkse satirische tijdschrift LeMan voor het publiceren van een cartoon van de profeet Mohammed. De cartoonist achter de "walgelijke tekening" is al gearresteerd, aldus minister Ali Yerlikaya van Binnenlandse Zaken op X.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP/DPA) - Volgens medische bronnen in Gaza zijn maandag in totaal zeker honderd Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
11 uur geleden