Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB verwerkt minder bankbiljetten door coronacrisis

DNB verwerkt minder bankbiljetten door coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) verwerkt door het uitbreken van de coronacrisis veel minder bankbiljetten dan normaal. De inname van biljetten is zo sterk gedaald dat DNB voor het eerst meer biljetten uitgeeft dan inneemt. Dat hangt waarschijnlijk samen met het stilgevallen toerisme, de sluiting van winkels en het oppotten van contant geld, aldus DNB.

De netto-uitgifte van bankbiljetten door DNB was sinds 2003 negatief: elk jaar ontving de centrale bank meer biljetten van de banken terug dan zij via de banken in circulatie brengt. Dit komt doordat biljetten die in andere eurolanden in omloop zijn gebracht in Nederland via de banken bij DNB worden afgestort. Maar vorig jaar is deze trend doorbroken en heeft DNB meer biljetten uitgegeven dan ontvangen. De ontvangsten namen veel sterker af (min 25 procent) dan de uitgifte (min 10 procent).

Toeristisch en zakelijk verkeer naar Nederland zorgen doorgaans voor een netto-instroom van eurobankbiljetten. Toeristen nemen vaak contant geld mee. Door corona nam het aantal buitenlandse toeristen met 65 procent af. Daarmee is ook de instroom van bankbiljetten grotendeels gestagneerd. Dat effect was vooral goed zichtbaar in Amsterdam, de regio met de meeste toeristen.

Contactloos betalen

Verder wijst DNB op het feit dat in winkels veel meer contactloos wordt betaald, met dus als gevolg dat winkeliers minder biljetten bij de bank afstortten. Daar kwamen nog de winkelsluitingen bovenop, waardoor ook minder cash naar de bank werd gebracht door winkeliers.

Daarnaast zegt DNB dat ook meer cash werd opgepot. Zo waren er consumenten die om hygiƫnische redenen tijdelijk geen gebruik meer wilden maken van contant geld, al is het gebruik volgens DNB veilig. Ook konden consumenten minder makkelijk met contant geld betalen toen veel winkels moesten sluiten, geen cash meer accepteerden of het gebruik ervan actief ontmoedigden.

De centrale bank verwacht dat zodra het toerisme weer op gang komt en de huidige beperkingen bij winkels en horeca worden opgeheven, het oppotten van contant geld zal afnemen en er jaarlijks weer meer biljetten bij DNB zullen binnenkomen dan er worden uitgegeven. Overigens wordt wel verwacht dat die volumes lager zullen blijven dan voor corona, omdat het gebruik van contant geld aan de kassa niet volledig zal herstellen.

Meer uit Financieel

Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

1 minuut geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

12 minuten geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

14 minuten geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

1 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

1 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

2 uur geleden
Dalende vraag elektrische auto's zet winst Mercedes onder druk

STUTTGART (ANP) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

2 uur geleden