Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

AMSTERDAM (ANP) - Verreweg de meeste Nederlanders hebben genoeg spaargeld of leenmogelijkheden om hun koophuis te verduurzamen, maar doen dit toch nog niet in groten getale. De Nederlandsche Bank (DNB) constateert in een nieuw onderzoek dat er genoeg aantrekkelijke mogelijkheden zijn, maar denkt dat de overheid actie moet ondernemen om deze breder bekend te maken. Anders zou in de toekomst mogelijk een verduurzamingsplicht nodig zijn.

95 procent van de huiseigenaren had volgens een schatting van DNB in 2023 de financiƫle mogelijkheid om hun woning geschikt te maken voor energielabel B en een warmtepomp, tegenover 86 procent in 2020. 66 procent kan dat doen met spaargeld. Verder kunnen bijna alle andere huiseigenaren (29 procent) genoeg lenen binnen de normen, terwijl nog eens 3 procent aanspraak maakt op een lening vanuit het Warmtefonds.

Deze leningen, subsidies en de terugverdientijd van de verduurzaming zijn volgens DNB echter niet voldoende bekend bij huiseigenaren. Daardoor ziet de toezichthouder dat Nederland achterloopt in de ambitie om in 2030 2,5 miljoen woningen verduurzaamd te hebben.

Energielabels

DNB werpt daarom op verduurzaming te verplichten als de achterstand blijft, zoals er nu al eisen zijn aan energielabels voor kantoorpanden en die er ook komen voor huurwoningen. "Bij het invoeren van een verduurzamingsplicht moet er oog zijn voor het handelingsperspectief van huizenkopers. Hiervoor is het belangrijk dat zij voldoende tijd krijgen om de benodigde investeringen te doen", stelt de toezichthouder.

Maar eerst raadt DNB de overheid aan om de voordelen van verduurzaming en de financiƫle mogelijkheden meer onder de aandacht te brengen. Verder is het advies om de huidige steun in de vorm van gunstige leningen en subsidies in stand te houden.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

7 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

7 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

7 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

7 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

7 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

8 uur geleden