
DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem
AMSTERDAM (ANP) - Verreweg de meeste Nederlanders hebben genoeg spaargeld of leenmogelijkheden om hun koophuis te verduurzamen, maar doen dit toch nog niet in groten getale. De Nederlandsche Bank (DNB) constateert in een nieuw onderzoek dat er genoeg aantrekkelijke mogelijkheden zijn, maar denkt dat de overheid actie moet ondernemen om deze breder bekend te maken. Anders zou in de toekomst mogelijk een verduurzamingsplicht nodig zijn.
95 procent van de huiseigenaren had volgens een schatting van DNB in 2023 de financiële mogelijkheid om hun woning geschikt te maken voor energielabel B en een warmtepomp, tegenover 86 procent in 2020. 66 procent kan dat doen met spaargeld. Verder kunnen bijna alle andere huiseigenaren (29 procent) genoeg lenen binnen de normen, terwijl nog eens 3 procent aanspraak maakt op een lening vanuit het Warmtefonds.
Deze leningen, subsidies en de terugverdientijd van de verduurzaming zijn volgens DNB echter niet voldoende bekend bij huiseigenaren. Daardoor ziet de toezichthouder dat Nederland achterloopt in de ambitie om in 2030 2,5 miljoen woningen verduurzaamd te hebben.
Energielabels
DNB werpt daarom op verduurzaming te verplichten als de achterstand blijft, zoals er nu al eisen zijn aan energielabels voor kantoorpanden en die er ook komen voor huurwoningen. "Bij het invoeren van een verduurzamingsplicht moet er oog zijn voor het handelingsperspectief van huizenkopers. Hiervoor is het belangrijk dat zij voldoende tijd krijgen om de benodigde investeringen te doen", stelt de toezichthouder.
Maar eerst raadt DNB de overheid aan om de voordelen van verduurzaming en de financiële mogelijkheden meer onder de aandacht te brengen. Verder is het advies om de huidige steun in de vorm van gunstige leningen en subsidies in stand te houden.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
13 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
2 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
5 uur geleden