Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB pleit voor tussenvormen bij beprijzen CO2-uitstoot

DNB pleit voor tussenvormen bij beprijzen CO2-uitstoot

AMSTERDAM (ANP) - Het beprijzen van CO2-uitstoot is economisch gezien de efficiëntste manier om de emissie van het broeikasgas terug te dringen. Maar een volledige wereldwijde beprijzing zit er komende jaren waarschijnlijk niet in. Daarom moet Nederland zich volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hard maken voor tussenoplossingen.

De centrale bank komt met die oproep terwijl de VN-klimaattop in Glasgow in volle gang is. DNB stelt voor dat er bijvoorbeeld afspraken over beprijzing gemaakt kunnen worden tussen de grootste economieën of tussen landen die al bestaande systemen voor het beprijzen van CO2 hebben. Ook moet worden gedacht aan afspraken voor specifieke sectoren, bijvoorbeeld de luchtvaart. Om draagvlak te creëren voor deze maatregelen kan het dan slim zijn om tegelijkertijd een algemene belastingkorting door te voeren.

Deskundigen van de toezichthouder benadrukken dat de belangrijkste reden voor de traag verlopende aanpak van klimaatverandering is dat vervuilers nog te weinig betalen voor de maatschappelijke kosten van hun CO2-uitstoot. Wereldwijd zijn er de afgelopen jaren wel steeds meer prikkels om bedrijven aan te zetten tot verduurzaming. Maar het probleem bij deze beprijzing is dat het vaak niet alles dekt en dat de prijs die op CO2 wordt geplakt vaak nog veel te laag is.

Goede voorbeeld

Europa vormt wat betreft dat laatste punt wel een uitzondering met zijn Europese emissiehandelssysteem, waarin sprake is van relatief hoge prijzen vergeleken met de rest van de wereld. De Europese Unie laat sowieso het goede voorbeeld zien wat betreft de richting waar we op moeten, aldus DNB. Het Europese klimaatplan dat afgelopen zomer werd gepresenteerd door Eurocommissaris Frans Timmermans bevat voorstellen voor een duidelijk hogere beprijzing van CO2.

Vooral in de gebouwde omgeving en in het transport zou de prijs voor het uitstoten van CO2 als het aan Brussel ligt omhoog moeten. In die sectoren is er nu in de meeste landen, waaronder ook Nederland, alleen nog sprake van beperkte of indirecte beprijzing, bijvoorbeeld via belastingen op energieverbruik en fossiele brandstoffen. Als het zogenoemde Fit for 55-pakket van Brussel volledig doorgevoerd zou worden zou in 2030 ongeveer 75 procent van de Europese uitstoot expliciet worden beprijsd.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

5 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

5 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

5 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

6 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

7 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

9 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

10 uur geleden