
DNB pleit voor tussenvormen bij beprijzen CO2-uitstoot
AMSTERDAM (ANP) - Het beprijzen van CO2-uitstoot is economisch gezien de efficiëntste manier om de emissie van het broeikasgas terug te dringen. Maar een volledige wereldwijde beprijzing zit er komende jaren waarschijnlijk niet in. Daarom moet Nederland zich volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hard maken voor tussenoplossingen.
De centrale bank komt met die oproep terwijl de VN-klimaattop in Glasgow in volle gang is. DNB stelt voor dat er bijvoorbeeld afspraken over beprijzing gemaakt kunnen worden tussen de grootste economieën of tussen landen die al bestaande systemen voor het beprijzen van CO2 hebben. Ook moet worden gedacht aan afspraken voor specifieke sectoren, bijvoorbeeld de luchtvaart. Om draagvlak te creëren voor deze maatregelen kan het dan slim zijn om tegelijkertijd een algemene belastingkorting door te voeren.
Deskundigen van de toezichthouder benadrukken dat de belangrijkste reden voor de traag verlopende aanpak van klimaatverandering is dat vervuilers nog te weinig betalen voor de maatschappelijke kosten van hun CO2-uitstoot. Wereldwijd zijn er de afgelopen jaren wel steeds meer prikkels om bedrijven aan te zetten tot verduurzaming. Maar het probleem bij deze beprijzing is dat het vaak niet alles dekt en dat de prijs die op CO2 wordt geplakt vaak nog veel te laag is.
Goede voorbeeld
Europa vormt wat betreft dat laatste punt wel een uitzondering met zijn Europese emissiehandelssysteem, waarin sprake is van relatief hoge prijzen vergeleken met de rest van de wereld. De Europese Unie laat sowieso het goede voorbeeld zien wat betreft de richting waar we op moeten, aldus DNB. Het Europese klimaatplan dat afgelopen zomer werd gepresenteerd door Eurocommissaris Frans Timmermans bevat voorstellen voor een duidelijk hogere beprijzing van CO2.
Vooral in de gebouwde omgeving en in het transport zou de prijs voor het uitstoten van CO2 als het aan Brussel ligt omhoog moeten. In die sectoren is er nu in de meeste landen, waaronder ook Nederland, alleen nog sprake van beperkte of indirecte beprijzing, bijvoorbeeld via belastingen op energieverbruik en fossiele brandstoffen. Als het zogenoemde Fit for 55-pakket van Brussel volledig doorgevoerd zou worden zou in 2030 ongeveer 75 procent van de Europese uitstoot expliciet worden beprijsd.
Meer uit Financieel
AMSTELVEEN (ANP) - KLM verwacht de komende weken meerdere vluchten te moeten annuleren die zouden worden uitgevoerd met een Boeing 787. Volgens een woordvoerster gaat het mogelijk om enkele vluchten per dag, maar de maatschappij kan geen exacte cijfers geven. Dat wordt per dag bekeken.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft nogmaals gezegd dat hij Jerome Powell niet zal ontslaan als voorzitter van de Federal Reserve voordat zijn termijn in mei 2026 afloopt. Tegelijk omschreef hij de centrale bankier als "een complete stijfkop" en herhaalde hij zijn oproep aan de Fed om de rente te verlagen.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell overweegt een overname van branchegenoot BP, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Volgens de bronnen kijkt Shell met adviseurs naar die mogelijke megadeal, maar wacht het bedrijf nog wel op een verdere daling van de beurswaarde van BP voordat het besluit over een mogelijk bod.
5 uur geledenSINGAPORE (ANP/AFP) - Nieuwe Amerikaanse importheffingen op zonnepanelen uit Zuidoost-Azië kunnen volgens experts een kans zijn voor de regio om de eigen energietransitie te versnellen. Vooral voor Chinese fabrikanten die produceren vanuit de regio zijn de vele tarieven slecht nieuws. Daarom denken kenners dat China zal ingrijpen en gaat proberen meer zonnepanelen in Zuidoost-Azië zelf te verkopen.
5 uur geledenMENLO PARK (ANP/AFP) - Meta Platforms blijft zich verzetten tegen een Nigeriaanse miljoenenboete voor schending van lokale dataregels, heeft het socialemediaconcern dit weekend bevestigd. Het bedrijf dreigt naar verluidt zelfs Facebook en Instagram af te sluiten in het meest bevolkte land van Afrika.
7 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BELGA/BLOOMBERG) - China ontkent dat het bedrijven verplicht om data aan autoriteiten door te spelen. Met die boodschap kwam het Aziatische land dit weekend, nadat TikTok vrijdag een forse boete had gekregen in de Europese Unie voor de manier waarop het platform met persoonlijke gegevens omgaat.
9 uur geledenUTRECHT(ANP) - De storing bij de Rabobank is voorbij. Dat meldt een woordvoerder van de bank zaterdagavond. De oorzaak was een technisch probleem.
20 uur geleden