Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DNB boekt miljardenverlies en teert in op buffers

DNB boekt miljardenverlies en teert in op buffers

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar bijna 3,5 miljard euro verlies geleden door de sterk gestegen rente. Daardoor is DNB flink meer geld kwijt aan banken die geld bij de centrale bank stallen, terwijl de obligaties die in de afgelopen jaren massaal zijn opgekocht, niet meer zijn gaan opleveren.

Het forse verlies komt niet onverwacht en volgt op een negatief resultaat van bijna een half miljard euro in 2022. DNB-president Klaas Knot had eerder al gewaarschuwd dat er als gevolg van gestegen rentes een aantal jaren met verliezen aan zat te komen. Daardoor hoeft de Nederlandse staat voorlopig dus geen dividendbetaling te verwachten van DNB. Pas vanaf 2029 verwacht de centrale bank weer een positief resultaat neer te zetten.

Het grootste deel van de min van bijna 3,5 miljard euro wordt opgevangen door een eerder genomen voorziening voor financiële risico's. Maar dan rest nog steeds een verlies van ruim 1,1 miljard euro. Dat gaat volgens DNB ten laste van kapitaal en reserves. Intussen kalven de buffers van de centrale bank flink af. Eind 2021 bedroegen die ruim 11 miljard euro. Daar is nog ruim 7 miljard euro van over.

Kerntaak

Toch is het volgens DNB niet nodig om bezorgd te zijn. De kerntaak van de centrale bank, het zorgen voor prijsstabiliteit, komt niet in het geding. Knot is als een van de beleidsbepalers bij de Europese Centrale Bank (ECB) ook medeverantwoordelijk voor de gestegen rente. De ECB heeft zijn rentetarieven bewust flink verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen.

Aerdt Houben, directeur van de divisie financiële markten van DNB, verwacht dat de buffers voldoende zullen zijn om de verliezen komende jaren op te vangen. Daarmee zien de vooruitzichten er gunstiger uit dan eerder gecommuniceerd. Dit zou betekenen dat DNB niet bij de Staat hoeft aan te kloppen voor steun.

Staatsobligaties

Ook andere centrale banken hebben grote verliezen geleden. Bij de ECB was er vorig jaar een negatief resultaat van 7,9 miljard euro. Ook daar is het verlies grotendeels opgevangen door een voorziening, waardoor de ECB onder de streep 1,3 miljard euro tekort kwam. Eerder rapporteerde de Amerikaanse Federal Reserve al een recordverlies van zo'n 114 miljard dollar.

Houben erkent dat DNB "relatief hard" is getroffen. Dit heeft te maken met het feit dat DNB tijdens de coronapandemie op grote schaal Nederlandse staatsobligaties heeft opgekocht, die een erg lage rente hadden. Houben benadrukt dat Nederland daar flink van heeft geprofiteerd. "Het is een grotere winst dat de economie goed draaiende is gehouden."

Meer uit Financieel

Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

1 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

13 uur geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

18 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

19 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

22 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

22 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

1 dag geleden