
DNB: betaalmarkt te afhankelijk van niet-Europese aanbieders
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich steeds meer zorgen over de afhankelijkheid van niet-Europese bedrijven, bijvoorbeeld als het gaat om het betaalverkeer in Europa. "De achterkant van betaalpassen wordt volledig door twee Amerikaanse aanbieders verzorgd die meer dan 60 procent van de Europese betaalmarkt in handen hebben", aldus DNB-president Klaas Knot.
"Nu gaan wij er gewoon vanuit dat die bedrijven een commercieel belang hebben om dat zo te laten en om goede dienstverlening aan ons te leveren", stelt Knot voorop tijdens een persconferentie. "Maar je gaat je afvragen: is dat wel een gezonde afhankelijkheid? Of zouden we toch niet eens met een Europees alternatief daarvoor moeten komen?"
Datzelfde geldt voor clouddiensten. Nederlandse financiële instellingen zoals banken, maar ook het bedrijfsleven en de overheid zijn voor specifieke en belangrijke diensten grotendeels afhankelijk van Amerikaanse clouddienstaanbieders Amazon, Google en Microsoft. De IT van DNB zelf wordt ook voor een belangrijk deel verzorgd door "niet-Europese aanbieders", zegt Knot.
Machtsmiddel
De afhankelijkheid van Amerikaanse en andere niet-Europese digitale dienstverleners kan gezien de geopolitieke spanningen mogelijk worden ingezet als machtsmiddel, denkt DNB. Ook is er een verhoogde cyberdreiging voor de financiële sector, met name door meer aanvallen op belangrijke infrastructuur, zoals in de energie- en telecomsector.
"Je wilt niet nodeloos paniek gaan zaaien, maar ik vind wel dat je nu gedwongen bent om over dingen na te denken waar we tachtig jaar lang nooit over nadachten", aldus Knot. Er zijn wel Europese alternatieven beschikbaar voor specifieke onderdelen van de digitale dienstverlening, maar een volledig pakket wordt slechts door een paar Amerikaanse dienstverleners aangeboden.
DNB wijst er in een dinsdag verschenen rapport ook op dat geopolitieke spanningen de effectiviteit van internationale organisaties, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF), verzwakken. Er is sprake van een "verharding van de onderlinge verhoudingen", waardoor het binnen die samenwerkingsverbanden moeilijker wordt om tot consensus te komen. Knot benadrukt wel dat de Verenigde Staten "geen enkel voornemen" hebben om zich terug te trekken uit het IMF.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Shell moet binnen zes maanden in gesprek met aandeelhouders over de informatie die het gas- en olieconcern geeft over zijn plannen met vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Kritische aandeelhouders plaatsten een voorstel op de agenda van de aandeelhoudersvergadering dat Shell oproept om zijn plannen voor meer lng-productie toe te lichten. Hoewel het voorstel werd verworpen, was het aantal voorstemmers met 20,6 procent dusdanig groot dat Shell in gesprek moet over zijn lng-plannen.
54 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Personeel van FNV heeft de Ondernemingskamer gevraagd zich te buigen over de bestuurscrisis bij de bond. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. "De crisis aan de top duurt nu al te lang en heeft grote impact op de werkorganisatie en de reputatie van de FNV", zegt bestuurder Judith Westhoek van de interne vakbond FNV Personeel.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is dinsdag in de top van de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden op het nieuws dat de Nederlandse staat het belang in de bank heeft teruggebracht tot minder dan een derde. De overheid had in oktober vorig jaar al laten weten het belang te willen verkleinen. Het aandeel sloot 2,3 procent hoger.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Levi Strauss wil zijn dochtermerk Dockers verkopen aan Authentic Brands Group, het moederbedrijf van merken als Reebok en Quiksilver. Dat heeft het jeansmerk dinsdag bekendgemaakt. Levi's had bij de presentatie van de kwartaalcijfers in oktober al bekendgemaakt een verkoop te onderzoeken.
2 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Elon Musk wil ook over vijf jaar nog aan het roer staan van de elektrische autofabrikant Tesla. "Tenzij ik overlijd", vertelde de topman dinsdag op een economisch forum in Qatar. Daarbij gaf hij aan dat de controle over het bedrijf de belangrijkste motivatie was om door te gaan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Pensioenfederatie is "opgetogen" dat het pensioenplan van Nieuw Sociaal Contract (NSC) is verworpen. Volgens dit voorstel krijgen pensioendeelnemers inspraak over de overgang naar het nieuwe stelsel. Ger Jaarsma, voorzitter van de koepelorganisatie noemt het "buitengewoon goed nieuws voor Nederland" dat het amendement is gesneuveld.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse bedrijfsleven heeft vorig jaar 110 miljard euro aan belastingen, heffingen en sociale premies betaald, en zo bijgedragen aan de schatkist. Daarnaast inden bedrijven nog eens 184 miljard euro aan belastingen voor de staatskas. Dit zijn stijgingen van respectievelijk 2,1 en 5,1 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen.
3 uur geleden