
Diverse virussen en bacteriën achter hoog aantal longontstekingen
BILTHOVEN (ANP) - Het relatief hoge aantal longontstekingen in Nederland sinds vorig najaar heeft niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak. Volgens laboratoriumonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn hoogstwaarschijnlijk meerdere virussen en bacteriën verantwoordelijk voor de toename.
Tussen oktober vorig jaar en januari van dit jaar onderzocht het instituut in totaal 132 monsters die afgenomen zijn uit de neus en keel van patiënten. Onder hen waren vooral veel meer kinderen en jongeren dan in voorgaande jaren. In de monsters vonden de onderzoekers bij de jongste kinderen veel RS-virus. Dat is een bekende boosdoener die longontstekingen kan veroorzaken. Ook de bacterie Haemophilus influenza werd veel aangetoond, zowel bij jonge kinderen als bij ouderen.
Iets oudere kinderen en jongvolwassenen droegen dan weer relatief vaak de bacterie Mycoplasma pneumoniae bij zich. Die heeft ook in andere Europese landen en in China een toename van het aantal longontstekingen veroorzaakt.
De stijging lijkt overigens al even over zijn piek heen te zijn. Hoewel het aantal infecties relatief hoog was, heeft het niet voor een grote toename van ziekenhuisopnames gezorgd. De meeste patiënten konden gewoon thuis uitzieken, al dan niet met behulp van antibiotica.
Meer uit Gezond
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
2 weken geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
2 weken geleden