Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dit zijn de antwoorden op jullie vragen over stikstof in Zeeland

Dit zijn de antwoorden op jullie vragen over stikstof in Zeeland

ZEELAND - De Provincie Zeeland krijgt veel vragen van mensen over stikstof. Vragen zoals: Heeft Zeeland een stikstofprobleem? Hoe pakt de provincie dit aan? En welke Zeeuwse gebieden zijn overbelast met te veel stikstof? Om het simpel te maken, heeft de Provincie een lijst gemaakt met de meest gestelde vragen. Hier zetten we een paar van die vragen mét antwoorden van de Provincie voor je op een rij.

Heeft Zeeland ook een stikstofprobleem?

“Ja, ook in Zeeland hebben we te maken met stikstofoverbelasting in de natuur. De meest overbelaste natuur bevindt zich voornamelijk aan de Noordzeekust. Dit zijn de duingebieden van de Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren. In enkele andere Natura 2000-gebieden zien we lichte overbelasting.”

Waar komt de stikstof in Zeeland vandaan?

“De Zeeuwse situatie is best bijzonder. Dat komt onder andere door de geografische ligging van onze provincie. Zeeland is een grens- en kustprovincie. Een groot deel van onze stikstofneerslag komt uit het buitenland en van de zeescheepvaart. Daarnaast is Zeeland oorspronkelijk een akkerbouwprovincie. Als we kijken naar andere provincies heeft Zeeland weinig eigen grote bronnen van stikstofuitstoot zoals (intensieve) veehouderijen.”

Hoe is de aanpak in Zeeland georganiseerd?

“De Provincie vindt het belangrijk dat alle sectoren vrijwillig bijdragen aan de opgave. De invulling van het Zeeuws gebiedsprogramma verloopt op verschillende manieren. Voor de twee meest overbelaste Natura 2000-gebieden (Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren) hebben we aparte gebiedsprocessen. Daarnaast zijn in drie regio’s dialogen gevoerd. De regio’s zijn 1. Zeeuws-Vlaanderen, 2. Zuid-, Noord-Beveland & Tholen en 3. Walcheren & Schouwen-Duiveland. Daar hebben we samen met andere overheden en stakeholders naar mogelijkheden gezocht om de verschillende opgaven in het landelijk gebied integraal aan te pakken. Nu gaan we verder om met betrokkenen te bekijken hoe en waar we de maatregelen uit het Zeeuws gebiedsprogramma kunnen gaan uitvoeren.”

Op welke manier gaat Zeeland zorgen voor stikstofreductie?

“De Provincie heeft de maatregelen die zorgen voor de benodigde stikstofreductie opgenomen in het Zeeuws gebiedsprogramma. Het doel daarbij is dat alle sectoren bijdragen. Oplossingen uit de andere grote opgaven in het landelijk gebied zoals water, bodem, natuur en klimaat hebben ook een plaats in het gebiedsprogramma.

We zien veel kansen voor innovaties in de landbouw, agrarisch natuurbeheer en hydrologische maatregelen. Maatregelen in de industrie kunnen zorgen voor minder uitstoot van stikstof en een bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen. Ook de verduurzaming van de recreatiesector draagt bij aan de doelen. Verder is in Zeeland de beschikbaarheid van zoet water en verbeteren van de bodemkwaliteit heel belangrijk. Voor de natuur kan het goed zijn kalkrijk zand vanuit de duinen in de Manteling van Walcheren en de Kop van Schouwen te importeren. In sommige natuurgebieden is het aanleggen van moeras welkom. Dat dienst als spons voor buffering van zoet water.”

Welke gebieden zijn overbelast met stikstof?

“In Zeeland is in 2023 binnen acht Natura 2000-gebieden sprake van een overbelaste situatie. Grote delen van de duingebieden Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren zijn overbelast met stikstof. Dit geldt ook voor de eilanden in de Grevelingen. In de andere Natura 2000-gebieden gaat het om kleinere delen. Het gaat hier om locaties aan de randen van de Ooster- en Westerschelde, Krammer Volkerak en delen van het Zwin. Soms gaat het om zeer kleine oppervlakten zoals bij de Yerseke en Kapelse Moer.”

Hoe werkt de Provincie aan herstel van de biodiversiteit?

“De afgelopen jaren hebben we al veel maatregelen genomen om de biodiversiteit in de Zeeuwse natuurgebieden te herstellen. Onder andere in de Kop van Schouwen en de Manteling van Walcheren is in de duinen de bovenste laag grond met begroeiing verwijderd. Ook is vogelkers (bospest) weggehaald. Zo ontstaat een meer open gebied en kunnen kenmerkende duinplantjes zich beter ontwikkelen. De komende tijd zullen we samen met andere partijen mogelijkheden voor een verdere gebiedsgerichte aanpak in kaart brengen.”

Wil je alle vragen met antwoorden van de Provincie Zeeland teruglezen? Ga dan naar de website van de provincie. Heb je een vraag die niet op die lijst staat? Neem dan contact op met de projectorganisatie via [email protected]..


Lees ook

Zeeland waarschuwt voor ‘financieel ravijn’ en vraagt om meer overheidsinvesteringen

Meer uit Tholen

Winnaars Thoolse fotowedstrijd bekend: Smerdiek en Scherpenisse op podium

THOLEN - De winnaars van de Thoolse fotowedstrijd zijn bekend. Het thema van deze fotowedstrijd was 'Tholen door mijn ogen'. Naast de top drie is er ook een prijs voor de mooiste 'belevingsfoto'. De prijs voor de mooiste belevingsfoto wordt uitgereikt door Stichting Tholen Beter Bekend. Er is op de gemeentelijke Facebookpagina ruim 1500 keer gestemd met likes.

5 uur geleden
Genieten van een lekkere pannenkoek bij molen De Jager [NATIONALE MOLENDAG 2024]

OUD-VOSSEMEER - Zaterdagmiddag is het een komen en gaan van bezoekers bij molen De Jager. Veel bezoekers passeren de molen tijdens hun fietstocht en worden naar het terrein van de molen getrokken door de lekkere geur van pannenkoeken. Molenaar Corneel Droogers heeft voor alle bezoekers voorzien in een lekkere pannenkoek. "Uiteraard van ons eigen meel."

7 uur geleden
Na zonnig en droog weekend zijn er weer buien op komst [WEERBERICHT]

THOLEN - Het wordt een wisselvallige week met dagelijks kans op buien. Soms kunnen buien stevig zijn met kans op onweer en windstoten. Er zijn ook lange droge perioden met zon. Dinsdag is het nog warm met 21 tot 26 graden, daarna gaat de temperatuur omlaag. Vanaf woensdag komt het kwik overdag gemiddeld op 19 of 20 graden uit.

13 uur geleden
Tholense Boys kroont zich tot kampioen van de vierde klasse D [SPEELRONDE 21]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 11 mei allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 21.

1 dag geleden
Avondvierdaagse Sint Philipsland keert na vijf jaar terug

SINT PHILIPSLAND - Van maandag 27 mei tot en met donderdag 30 mei organiseert wandelsportvereniging Oosterscheldestappers na vijf jaar weer een wandelvierdaagse op Sint Philipsland.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Eric Verheijen: 'Samen tillen we alles naar een hoger niveau' [AAN DE KEUKENTAFEL]

STEENBERGEN - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Eric Verheijen van Lyfter en Smartner.

2 dagen geleden
Vaten aangetroffen op wandelpad en in sloot in Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Aan de Sluispolderweg tussen Sint-Annaland en Oud-Vossemeer zijn vrijdagmiddag minstens een tiental vaten aangetroffen. De vaten buitendijks op een wandelpad en in een sloot. Naast de vaten lag er ook ander afval in de sloot.De brandweer werd even voor 17:00 uur opgeroepen omdat er mogelijk sprake was van bodemverontreiniging. Buitendijks van de Sluispolderweg, aan het randje van de Schorren van Sint-Annaland zijn door een passant tien á vijftien vaten met een nog onbekende inhoud aangetroffen. De passant schakelde de politie in die voor de veiligheid de brandweer ter plaatse liet komen voor metingen. Uit deze metingen kwam naar voren dat in de vaten geen gevaarlijke stoffen zaten of hebben gezeten.De brandweer heeft de zaak aan de politie overgedragen. Zij zullen onderzoek doen naar waar de vaten vandaan komen. Een medewerker van het Waterschap heeft de vaten en het overige afval opgeruimd.

3 dagen geleden