Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dit zijn de activiteiten nabij Tholen tijdens de Maand van de Geschiedenis

Dit zijn de activiteiten nabij Tholen tijdens de Maand van de Geschiedenis

THOLEN - Het grootste historische evenement van Nederland gaat op 1 oktober van start: De Maand van de Geschiedenis. Honderden culturele organisaties zullen een breed scala aan activiteiten aanbieden die aansluiten bij het jaarthema ‘Eureka!’. Met ruim 550 activiteiten in oktober is er voor iedereen wel iets interessants te beleven. Hier is een voorproefje van enkele activiteiten die in de buurt van Tholen zullen plaatsvinden.

De ArcheoHotspot in Bergen op Zoom biedt verschillende activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis. Elke woensdag- en zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur kun je gratis de hotspot bezoeken. Hier staat een tentoonstelling over archeologie op het programma, waar je bodemvondsten kunt bewonderen die tijdens archeologisch onderzoek zijn opgegraven. Bovendien kun je zelf aan de slag als een archeoloog. Op 7 en 8 oktober wordt in de hotspot een lezing gehouden over de historische vestingwerken van Bergen op Zoom en hun archeologische restanten. Aanmelden voor deze lezing is verplicht.

Houd je van actieve wandelingen? Dan kun je op 6, 13 en 27 oktober deelnemen aan een archeologische stadswandeling door Bergen op Zoom. Onder begeleiding van een gids verken je locaties in de binnenstad waar archeologische opgravingen hebben plaatsgevonden en waar unieke vondsten zijn gedaan. De wandeling start op de Grote Markt en duurt anderhalf uur. Ook hiervoor is vooraf aanmelden verplicht.

Tweede Wereldoorlog
Ook in Zeeland worden activiteiten georganiseerd. In Middelharnis wordt op zaterdag 28 oktober bij de historische Hofstede Lust en Last een komisch toneelstuk genaamd ‘Het Flakkeese Allo Allo’ opgevoerd. Het verhaal gaat over een café op het bezette Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kun je in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee de expositie ‘Romeinen langs de kust’ bewonderen. Het museum is in oktober geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur.

Goudvissen kweken
In oktober valt er in Zierikzee genoeg te beleven tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het Stadhuismuseum presenteert “Job Baster: Eureka!”, een expositie die een inkijkje geeft in het leven en werk van Job Baster aan de hand van unieke objecten, originele brieven en documenten. Job Baster was de eerste persoon in Nederland die erin slaagde goudvissen te kweken. Langs de Havenpark is er een kleine tentoonstelling met oude afbeeldingen van de ontdekkingen in de stad en de overgebleven gevolgen daarvan belicht. Op 21 oktober kun je deelnemen aan een wandeling onder leiding van de verhalenverteller Hildebrand. Tijdens de wandeling zal de gids verhalen delen over de Tachtigjarige Oorlog in Zierikzee.

Ook in Goes wordt zo’n theaterwandeling gehouden met verhalenverteller Johannes als gids. Samen met hem dwaal je door de binnenstad en door de stadsgeschiedenis. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe de pest dankzij de Grote Kerk voor altijd uit Goes verdween. Aanmelden voor de wandelingen is verplicht. Naast Goes geeft archivaris Frank de Klerk een lezing en een rondleiding door Wilhelminadorp.

Voor een overzicht van alle activiteiten tijdens dit evenement kun je terecht op www.maandvandegeschiedenis.nl

Meer uit Tholen

Foto's: Zeven inwoners van Tholen ontvangen een Koninklijke onderscheiding [FOTOALBUM]

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vrijdagochtend zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op de foto stralen ze met hun welverdiende lintje.

5 uur geleden
Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

13 uur geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

17 uur geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

1 dag geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

1 dag geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

1 dag geleden