Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Dit pakket levert Zeeland misschien wel meer op dan kazerne'

'Dit pakket levert Zeeland misschien wel meer op dan kazerne'

MIDDELBURG - Op de locatie in Vlissingen waar de marinierskazerne zou komen, moet uiterlijk in 2026 een justitieel complex met zwaarbeveiligde rechtbank en gevangenis openen. Ook krijgt Zeeland een kenniscentrum voor voedsel, water en energie in Vlissingen, een snellere treinverbinding en een regionaal gezondheidscentrum met huisartsenopleiding voor het mislopen van de kazerne.

Dit zijn de hoofdingrediënten in het rapport van speciaal adviseur Bernhard Wientjes, dat staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, commissaris van de koning in Zeeland Han Polman, de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar en dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen vrijdag hebben ondertekend.

Vluchten

De verschillende overheden moeten het advies nog goedkeuren, maar de bestuurders spraken vrijdag allen over een plan dat Zeeland ‘sociaal en economisch misschien nog wel meer oplevert dan een marinierskazerne’. Het betekent volgens Wientjes een investering in Zeeland van zo’n 650 miljoen euro vanuit het Rijk die ruim 1000 banen oplevert.

“De kracht zit ‘m in het langjarige partnership tussen Zeeland en Den Haag, waarbij de uitvoering van de plannen niet achter gesloten deuren plaatsvindt”, zegt Polman. “Minimaal twee keer per jaar rapporteren we over de voortgang aan onze volksvertegenwoordigers, zodat iedereen kan volgen wat er gebeurt en niet gebeurt en zodat niemand kan vluchten.”

Kenniscentrum

De plannen moeten de Zeeuwse werkgelegenheid, gezondheidszorg, het onderwijs en de aantrekkingskracht om in Zeeland te willen (blijven) wonen en werken een boost geven. Zo komt er een kenniscentrum voor voedsel, water en energie waarin de Zeeuwse onderwijsinstellingen samenwerken met de universiteiten van Wageningen en Utrecht en waarbij ook het bedrijfsleven wordt betrokken. Hiervoor maakt het Rijk geld vrij om de Kenniswerf in Vlissingen te verbeteren en om startende bedrijven te helpen. 

Treinverbinding

Het justitieel complex krijgt een kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit, een groot probleem in onder meer de Zeeuwse havens.  

Investeren in de treinverbinding richting Randstad, Noord-Brabant en Vlaanderen brengt reizigers uit Zeeland volgens Wientjes uiterlijk in 2025 een uur sneller in Amsterdam.

Meer uit Tholen

Lichtjesoptocht verlicht vrijdagavond weer de straten van Poortvliet

POORTVLIET - Het Activiteiten Comité Poortvliet organiseert vrijdagavond opnieuw de jaarlijkse lichtjesoptocht, waarbij jong en oud zich kunnen onderdompelen in een sfeervolle wandeling door het dorp. De tocht begint om 19.00 uur bij voetbalvereniging SPS en eindigt daar ook. 

4 uur geleden
Voetbalschool in Sint Philipsland levert recordopbrengst op voor goed doel

SINT PHILIPSLAND - Stichting Vrienden van Siem heeft tijdens de 19e editie van de voetbalschool een recordbedrag van 11.024,67 euro opgehaald. De opbrengst gaat naar de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC. Paralympisch kampioen Sylvana van Hees overhandigde de cheque aan een afgevaardige van het ziekenhuis. 

9 uur geleden
Van Swieten Society opent nieuw reeks Avondconcerten in Oude Stadhuis

THOLEN - De nieuwe reeks Avondconcerten gaat op vrijdag 1 november van start in het Oude Stadhuis van Tholen. De Stichting Anthonie Keldermans Concerten heeft de Van Swieten Society uitgenodigd om het seizoen te openen met een bijzondere uitvoering onder de titel 'Kwartetten op de Olympus'. Het ensemble, dat op authentieke instrumenten speelt, zal een speelstuk van het pianokwartet presenteren.

13 uur geleden
Begraafplaats Poortvliet bijna twee weken dicht voor verwijderen van graven

POORTVLIET - Op de begraafplaats van Poortvliet worden vanaf volgende week werkzaamheden uitgevoerd. De werkzaamheden vinden plaatsen van maandag 28 oktober tot vrijdag 8 november. Tijdens deze periode is de begraafplaats gesloten voor bezoekers. 

1 dag geleden
Prijzen van koopwoningen stijgen het minst hard in Zeeland

ZEELAND - De prijsstijging van bestaande koopwoningen in Nederland zette in het derde kwartaal van 2024 stevig door, met een toename van 11,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toch blijft Zeeland qua prijsstijging achter op de rest van het land. Met een stijging van 6,9 procent was de toename in Zeeland het kleinst van alle provincies. 

1 dag geleden
De Vlôôientrappers trapt jubileumjaar af met Elluf-Elluf viering

OUD-VOSSEMEER - Carnavalsvereniging De Vlôôientrappers start op zaterdag 9 november hun jubileumjaar in stijl met een Elluf-Elluf viering in café De Hoop. Dit jaar viert de vereniging een bijzonder moment: hun 33-jarig bestaan, ook wel 3x11, en dat gaat uiteraard gepaard met een feestelijke aftrap in Grôôt Pesôôt.

1 dag geleden
Meteoroloog: 'Nu al meer regen gevallen dan normaal in een heel jaar'

ZEELAND - Sinds 1 januari is er gemiddeld over het land ongeveer 865 mm gevallen en daarmee is de normale jaarsom al bereikt. Dat stelt meteoroloog Rico Schröder van Weeronline. De kans is groot dat dit jaar uiteindelijk meer dan 1000 mm noteert.  

2 dagen geleden