Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Dit pakket levert Zeeland misschien wel meer op dan kazerne'

'Dit pakket levert Zeeland misschien wel meer op dan kazerne'

MIDDELBURG - Op de locatie in Vlissingen waar de marinierskazerne zou komen, moet uiterlijk in 2026 een justitieel complex met zwaarbeveiligde rechtbank en gevangenis openen. Ook krijgt Zeeland een kenniscentrum voor voedsel, water en energie in Vlissingen, een snellere treinverbinding en een regionaal gezondheidscentrum met huisartsenopleiding voor het mislopen van de kazerne.

Dit zijn de hoofdingrediënten in het rapport van speciaal adviseur Bernhard Wientjes, dat staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, commissaris van de koning in Zeeland Han Polman, de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar en dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen vrijdag hebben ondertekend.

Vluchten

De verschillende overheden moeten het advies nog goedkeuren, maar de bestuurders spraken vrijdag allen over een plan dat Zeeland ‘sociaal en economisch misschien nog wel meer oplevert dan een marinierskazerne’. Het betekent volgens Wientjes een investering in Zeeland van zo’n 650 miljoen euro vanuit het Rijk die ruim 1000 banen oplevert.

“De kracht zit ‘m in het langjarige partnership tussen Zeeland en Den Haag, waarbij de uitvoering van de plannen niet achter gesloten deuren plaatsvindt”, zegt Polman. “Minimaal twee keer per jaar rapporteren we over de voortgang aan onze volksvertegenwoordigers, zodat iedereen kan volgen wat er gebeurt en niet gebeurt en zodat niemand kan vluchten.”

Kenniscentrum

De plannen moeten de Zeeuwse werkgelegenheid, gezondheidszorg, het onderwijs en de aantrekkingskracht om in Zeeland te willen (blijven) wonen en werken een boost geven. Zo komt er een kenniscentrum voor voedsel, water en energie waarin de Zeeuwse onderwijsinstellingen samenwerken met de universiteiten van Wageningen en Utrecht en waarbij ook het bedrijfsleven wordt betrokken. Hiervoor maakt het Rijk geld vrij om de Kenniswerf in Vlissingen te verbeteren en om startende bedrijven te helpen. 

Treinverbinding

Het justitieel complex krijgt een kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit, een groot probleem in onder meer de Zeeuwse havens.  

Investeren in de treinverbinding richting Randstad, Noord-Brabant en Vlaanderen brengt reizigers uit Zeeland volgens Wientjes uiterlijk in 2025 een uur sneller in Amsterdam.

Meer uit Reimerswaal

Motorrijder komt ten val aan de Inkeldijk in Kruiningen

KRUININGEN- Een motorrijder is zondag aan het einde van de ochtend gewond geraakt bij een val op de Inkeldijk. Ambulancemedewerkers ontfermden zich over de het slachtoffer en brachten hem met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis. De oorzaak van de val is onbekend. 

5 uur geleden
Rubriek Albert Kort: Amerika bleek niet voor alle Bevelanders het 'beloofde land'

In de vaak paginagrote advertenties van rederijen die dik verdienden aan de overtocht van landverhuizers, was Amerika het aardse paradijs. Een land waar je aan je armoede kon ontsnappen en in een mum van tijd miljonair kon worden. Dat was echter slechts voor weinigen weggelegd en gold allerminst voor wie naar Zuid-Amerika trok. Migranten uit Yerseke hielden het in Argentinië al snel voor gezien, nadat daar een paar gezinnen waren vermoord en enkele kinderen gekidnapt. In allerijl besloten ze naar Noord-Amerika te vluchten om daar een veilig plekje te vinden. Ze kwamen terecht op Long Island bij New York, waar ze samen met landverhuizers uit Bruinisse oesterkwekerijen begonnen.

9 uur geleden
Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

2 dagen geleden
Slachtoffer noodsituatie Smokkelhoek Kapelle onder politiebegeleiding naar ziekenhuis

KAPELLE - Na een noodsituatie bij een bedrijf op bedrijventerrein Smokkelhoek in Kapelle is donderdagavond een slachtoffer met spoed en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een politiewoordvoerster was er geen sprake van een ongeval noch medisch incident. 

2 dagen geleden
Femke Vernij speelt vrijdag 'Op volle kracht' in Rilland

RILLAND - In dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is vrijdagavond de nieuwe solovoorstelling van Femke Vernij te bezoeken: 'Op volle kracht'.

3 dagen geleden
Zaterdag 4 mei Dodenherdenking in Hansweert

HANSWEERT - Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei 2024 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

4 dagen geleden
Gratis ambachtelijke moederdagcake van Echte Bakker Vroonland in Yerseke voor Vrienden van de Bode

YERSEKE - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij Echte Bakker Vroonland in Yerseke kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een speciale, vers bereide moederdagcake. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n ambachtelijke cake gratis!

5 dagen geleden