Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Dit pakket levert Zeeland misschien wel meer op dan kazerne'

'Dit pakket levert Zeeland misschien wel meer op dan kazerne'

MIDDELBURG - Op de locatie in Vlissingen waar de marinierskazerne zou komen, moet uiterlijk in 2026 een justitieel complex met zwaarbeveiligde rechtbank en gevangenis openen. Ook krijgt Zeeland een kenniscentrum voor voedsel, water en energie in Vlissingen, een snellere treinverbinding en een regionaal gezondheidscentrum met huisartsenopleiding voor het mislopen van de kazerne.

Dit zijn de hoofdingrediënten in het rapport van speciaal adviseur Bernhard Wientjes, dat staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, commissaris van de koning in Zeeland Han Polman, de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar en dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen vrijdag hebben ondertekend.

Vluchten

De verschillende overheden moeten het advies nog goedkeuren, maar de bestuurders spraken vrijdag allen over een plan dat Zeeland ‘sociaal en economisch misschien nog wel meer oplevert dan een marinierskazerne’. Het betekent volgens Wientjes een investering in Zeeland van zo’n 650 miljoen euro vanuit het Rijk die ruim 1000 banen oplevert.

“De kracht zit ‘m in het langjarige partnership tussen Zeeland en Den Haag, waarbij de uitvoering van de plannen niet achter gesloten deuren plaatsvindt”, zegt Polman. “Minimaal twee keer per jaar rapporteren we over de voortgang aan onze volksvertegenwoordigers, zodat iedereen kan volgen wat er gebeurt en niet gebeurt en zodat niemand kan vluchten.”

Kenniscentrum

De plannen moeten de Zeeuwse werkgelegenheid, gezondheidszorg, het onderwijs en de aantrekkingskracht om in Zeeland te willen (blijven) wonen en werken een boost geven. Zo komt er een kenniscentrum voor voedsel, water en energie waarin de Zeeuwse onderwijsinstellingen samenwerken met de universiteiten van Wageningen en Utrecht en waarbij ook het bedrijfsleven wordt betrokken. Hiervoor maakt het Rijk geld vrij om de Kenniswerf in Vlissingen te verbeteren en om startende bedrijven te helpen. 

Treinverbinding

Het justitieel complex krijgt een kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit, een groot probleem in onder meer de Zeeuwse havens.  

Investeren in de treinverbinding richting Randstad, Noord-Brabant en Vlaanderen brengt reizigers uit Zeeland volgens Wientjes uiterlijk in 2025 een uur sneller in Amsterdam.

Meer uit Middelburg

Kloostergangen in abdij Middelburg dicht na vallen steen

MIDDELBURG - De kloostergangen in het Middelburgse abdijcomplex zijn gesloten, omdat er een stuk natuursteen vanuit de gewelven naar beneden is gevallen. Dat meldt de provincie Zeeland.

2 uur geleden
Van Trekkertrek naar polowedstijd in Aagtekerke

AAGTEKERKE - Aan de Herenweg, waar een paar dagen eerder nog trekkers reden en werd gefeest in de feesttent, galopperen over een paar dagen paarden rond. En dan niet vanwege een typisch Zeeuws rondje ringrijden, maar om polowedstrijden te rijden. Vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli wordt op het terrein de Polo Cup Domburg georganiseerd. Jeroen van de Lindeloof vertelt  hoe dit bijzondere evenement in Aagtekerke is beland. 

2 uur geleden
Gezellige marktdag in Westkapelle

WESTKAPELLE - Woensdag  31 juli zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten te doen in en rondom het Polderhuis. In de Zuidstraat ter hoogte van het Polderhuis is er Brocante, Vintage en Ouwe Sannie te koop. In de Polderhuistuin is er een Creatief van eigen bodem markt en worden heerlijke smouters en wafels gebakken.

6 uur geleden
Historische band tussen Schotland en Walcheren krijgt een impuls met kunst

DOMBURG - Charles Avery is zondagmiddag 28 juli te gast in het Marie Tak van Poortvlietmuseum Domburg. Deze Schotse beeldend kunstenaar praat met curator en kunstcriticus Hans den Hartog Jager over zijn nieuwe beeldengroep Henge #2 die dit jaar medio oktober een plaats krijgt in het wandelpark Vliedduinen in Domburg. Tijdens dit Engelstalige interview vertelt Charles Avery over zijn inspiratie en eerder werk waar Henge #2 een vervolg op is. Het gesprek start om 16.30 uur en vindt plaats in de tuin van het museum. Iedereen is welkom en toegang is gratis.

9 uur geleden
Fietser ernstig gewond bij aanrijding Serooskerke

SEROOSKERKE - Een fietser is woensdagmiddag ernstig gewond geraakt na een botsing met een busje bij Serooskerke. 

1 dag geleden
Mogelijk appartementen op locatie oude super en bouwmarkt Badhuisstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Holding Vader onderzoekt de mogelijkheid om appartementen te realiseren op de voormalige Jumbo- en Hubo-locatie aan de Badhuisstraat 6-8A in Koudekerke. Dinsdag tekenden Holding Vader en de gemeente Veere hiervoor de intentieovereenkomst. 

1 dag geleden
31 juli geen aanvraag reisdocumenten in Middelburg

MIDDELBURG - Op woensdag 31 juli wordt de apparatuur voor het aanvragen van reisdocumenten vervangen.  Deze dag kunnen er geen aanvragen worden ingediend.  

1 dag geleden