Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Dit initiatief brengt hele dorp bij elkaar'

'Dit initiatief brengt hele dorp bij elkaar'

KRABBENDIJKE – Het oorlogsmonument en de begraafplaats in Krabbendijke zijn voortaan beter te vinden. Mannenkoor Jeduthun verzocht de gemeente Reimerswaal om beter bewegwijzering en zamelde hiervoor zelf geld in.

De Reimerswaalse wethouder Jaap Sinke onthulde vrijdag in Krabbendijke de vier borden die nu de weg wijzen naar het oorlogsmonument en de begraafplaats. Ina Paauwe-Dees, ex-bestuurslid van de Oranjevereniging, vertelt dat het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke staat op de plaats waar in de oorlog een bommenwerper neerstortte. “In het vliegtuig zaten zeven militairen uit verschillende landen, zoals Canada, Engeland en Nieuw-Zeeland", aldus Paauwe-Dees. "Op 10 of 11 mei steeg deze in Engeland op en werd net voorbij Antwerpen beschoten om vervolgens hier bij de dijk neer te storten. Waarschijnlijk probeerden ze nog tot het water te komen, maar haalden ze dat niet.”

Gezicht

Op de begraafplaats in Krabbendijke liggen zeventien slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Al in 1946 werd voor de gevallen soldaten een monument opgericht. Enkele jaren geleden is het monument geadopteerd door het Calvijn College en in samenwerking met de gemeente opgeknapt. "Johan Verhage uit Dinteloord wist nabestaanden te achterhalen en aan te schrijven. In de oorlog kreeg de familie alleen bericht dat de bommenwerper niet was teruggekeerd naar de basis. Zij hebben al die tijd niet geweten wat er met hun geliefden is gebeurd. Door de impact liet de bommenwerper een gat van zeven meter diep na en er werd op een ring en een noodhamer na niets teruggevonden. Door het onderzoek van Johan hebben de gesneuvelden een gezicht gekregen en konden we naast hun namen ook een foto plaatsen op het monument.”

Verrast

Paauwe-Dees kreeg regelmatig de vraag waar het monument te vinden was. “Datzelfde deed zich voor voor de begraafplaats. De Oranjevereniging probeerde ook van de burgerslachtoffers die daar liggen nabestaanden te zoeken en veel van hen wisten niet eens dat de begraafplaats er is.” Zij was dan ook blij verrast toen ze benaderd werd door de voorzitter van het koor Jeduthun, Jan van den Berge. “In het kader van 75 jaar bevrijding hebben we in oktober een zangavond georganiseerd in samenwerking met het Christelijk Mannenensemble en Shelter Brass”, vertelt Van den Berge. “We hebben de avond gefinancierd door sponsoring en giften uit het bedrijfsleven. Ook hebben we een collecte gehouden. Uiteindelijk bleef er zo veel geld over dat we besloten dat dat naar de bewegwijzering moest gaan."

Mooiste

Wethouder Sinke vindt het ook een mooi initiatief. Hij maakt niet vaak mee dat mensen zelf het geld meebrengen voor een plan. 

"Het is echt een Krabbendijks initiatief; voor en door de bevolking", zegt Van den Berge. "Het mooiste van zoiets vind ik dat het ons allemaal bij elkaar heeft gebracht, ongeacht geloofsovertuiging.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Dronken man steelt auto en rijdt zich vast

KRUININGEN - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in een dronken bui een auto te hebben gestolen vanaf een camping in Yerseke. De politie hield hem niet veel later aan.

1 dag geleden
Politie deelt 135 boetes uit tijdens verkeerscontrole

KRUININGEN - De politie heeft donderdag een verkeerscontrole gehouden met inzet van onder meer een touringcar op de snelweg A58 in Zeeland. Ze heeft 135 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende overtredingen, maar vooral het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van de auto.

1 dag geleden
Yersekenaar zwaait met 'vuurwapen' bij verkeersruzie in Kruiningen

KRUININGEN - De politie heeft vrijdag een 23-jarige man uit Yerseke aangehouden, omdat hij een vuurwapen tevoorschijn zou hebben gehaald bij een verkeersconflict in Kruiningen. Na onderzoek blijkt het te gaan om een nepwapen dat op het oog niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, aldus de politie.

2 dagen geleden
Genieten van langsvarende reus

HANSWEERT - Donderdagavond is het containerschip MSC Loreto over de Westerschelde gevaren. Dat trok op diverse plaatsen langs het water publiek. 

2 dagen geleden
Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle buitengebied Reimerswaal

KRUININGEN - De politie heeft donderdag samen met andere partijen een grote controle gehouden in het buitengebied van de gemeente Reimerswaal. ‘Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd’, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

2 dagen geleden
Brandweer Kruiningen zet deuren open voor publiek

KRUININGEN - De brandweerpost in Kruiningen houdt dinsdag een open avond voor het publiek.

3 dagen geleden
Ons Genoegen in Kapelle bestaat 115 jaar

KAPELLE - Muziekvereniging Ons Genoegen in Kapelle bestaat 115 jaar. De club doet niet veel aan jubileumactiviteiten, maar blijft druk om de vereniging en het bespelen van muziekinstrumenten op de kaart te zetten bij jongeren. ‘’De aanwas van nieuwe jeugd is de reden dat we al zo lang bestaan’’, zegt voorzitter Jacomien Burgs-Van Willegen. ‘’Daar zetten we dit jaar nog meer op in.’’ 

3 dagen geleden