Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dirigent en componist Reinbert de Leeuw (81) overleden

Dirigent en componist Reinbert de Leeuw (81) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Dirigent en componist Reinbert de Leeuw (81) is overleden. Dat heeft een woordvoerster namens de familie en vriendenkring laten weten. De Leeuw was mede-oprichter van het Schönberg Ensemble (thans Asko|Schönberg) waarmee hij 45 jaar heeft opgetreden. Op vrijdag 21 februari wordt in het Muziekgebouw Amsterdam afscheid genomen van de componist. Hij wordt begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

De Leeuw is veel gelauwerd. Hij kreeg in 2018 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit handen van koningin Máxima. Ook is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en won hij in 2013 de Edison Oeuvreprijs. Twee jaar geleden kreeg hij een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Dit jaar nog werd De Leeuw genomineerd voor een Grammy, met de cd 'Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir'.

Het Akso Schönberg-ensemble waarbij De Leeuw lang betrokken was betreurt het verlies. "We zijn aangeslagen. Tot op het laatste moment heeft hij tussen ons in gestaan en bleef hij het ensemble inspireren", aldus directeur Fedor Teunisse van het ensemble.

Aktie Notenkrakers

Reinbert de Leeuw is bij het grote publiek vooral bekend om zijn vertolkingen van composities van de componist Erik Satie waarmee hij in de jaren zeventig roem oogstte. Volgens de jury zorgde De Leeuw ervoor dat Satie "openbaar kunstbezit’’ werd.

De Leeuw, geboren in 1938, studeerde onder meer aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de jaren zestig was hij betrokken bij de Aktie Notenkrakers. Deze groep jonge componisten voerde actie om het in hun ogen ingeslapen muziekleven wakker te schudden. Zo verstoorden de Notenkrakers in 1969 een concert in het Amsterdamse Concertgebouw.

Schönberg Ensemble

In 1974 richtte hij samen met studenten van het Haags conservatorium het in binnen- en buitenland vermaarde Schönberg Ensemble op. Voor het uit dit ensemble geformeerde strijkkwartet schreef Reinbert de Leeuw zijn alom geprezen Etude. Toen De Leeuw al ver in de zeventig was, dirigeerde hij dit Asko Schönberg-ensemble nog steeds. Later was hij docent aan het conservatorium. Ook trad hij op hoge leeftijd nog geregeld op als gastdirigent.

Volgens sommigen kon de fervente roker De leeuw wel eens nukkig zijn. In 2013 weigerde hij publicist Thea Derks toestemming om een boek over hem uit te geven. Volgens hem bevatte het boek "lacunes" en stond het "vol onzin". De biografie verscheen echter toch en werd goed ontvangen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Sophia wint The Voice of Holland 2020

HILVERSUM (ANP) - Sophia Kruithof heeft vrijdagavond The Voice of Holland gewonnen. De winnares uit het team van Anouk ging met een platencontract, een auto en een bedrag van 50.000 euro naar huis. Stef Classens eindigde als tweede. Eerder op de avond vielen Daphne van Ditshuizen uit Team Ali B en Emma Boertien uit Team Waylon af.

2 uur geleden
Politie treedt op tegen anti-Polanski-betogers bij Césars

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De Franse politie heeft opgetreden tegen betogers bij het theater in Parijs waar de Césars worden uitgereikt. Daar dingt een film van de van verkrachting beschuldigde regisseur Roman Polanski (86) mee naar twaalf filmprijzen.

4 uur geleden
Jordan Roy en April Darby in voorprogramma songfestival

ROTTERDAM (ANP) - Jordan Roy en April Darby warmen in mei het publiek van het Eurovisiesongfestival op. De zanger en zangeres brengen voorafgaand aan alle negen publieksshows in Rotterdam Ahoy een medley van songfestivalhits en favoriete nummers van fans, maakte de organisatie vrijdag bekend. Het optreden is alleen te zien voor het aanwezige publiek en zal niet worden uitgezonden op televisie.

5 uur geleden
Zonnebloemen van Van Gogh niet te zien vanwege coronavirus

TOKIO (ANP) - Een van de beroemde schilderijen van zonnebloemen van Vincent van Gogh is als gevolg van de corona-uitbraak voorlopig voor niemand te zien, meldt The Art Newspaper. Het gaat om het exemplaar van de National Gallery in Londen dat is uitgeleend aan een museum in Tokio. De Japanse kunsttempel heeft in verband met de uitbraak van het virus besloten de opening, komende dinsdag, van een expositie met onder meer de Zonnebloemen voorlopig te schrappen.

9 uur geleden
Anton Corbijn zet Jeangu Macrooy op de foto

ROTTERDAM (ANP) - Topfotograaf Anton Corbijn heeft de persfoto's gemaakt van de Nederlandse songfestivaltroef Jeangu Macrooy. De organisatie deelde vrijdag de zeven foto's van Corbijn, die eerder grootheden als David Bowie, Bob Dylan, Joy Division en U2 voor de lens had.

12 uur geleden
Green Day schrapt tournee Azië wegens coronavirus

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse band Green Day heeft de Aziatische tournee geannuleerd vanwege het nieuwe coronavirus. In een verklaring meldt de groep dat optredens van de Hella Mega Tour in steden als Singapore, Bangkok, Taipei en Tokio niet doorgaan. De band schrijft dat ze het vervelend vinden, maar dat er snel nieuwe data worden ingepland.

17 uur geleden
André Hazes weer terug bij zijn ex

ROTTERDAM (ANP) - André Hazes is terug bij zijn ex Monique Westenberg. Nog geen twee weken na de bekendmaking van de breuk met Bridget Maasland maakt de zanger wereldkundig dat hij Westenberg weer in zijn armen heeft gesloten.

1 dag geleden