Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Direct actie bij spoedmeldingen Veilig Thuis’

‘Direct actie bij spoedmeldingen Veilig Thuis’

MIDDELBURG - Het Middelburgse college van burgemeester en wethouders erkent dat er een achterstand is bij het verwerken van melding bij Veilig Thuis. ‘Maar ernstige meldingen over huiselijk geweld worden direct opgepakt’, benadrukken b&w op vragen van ChristenUnie Middelburg.

Naar aanleiding van berichten over problemen bij Veilig Thuis, het meldpunt voor onder meer huiselijk geweld en kindermishandeling, vroeg de ChristenUnie het college hoe het met de hulp aan Middelburgse gezinnen gesteld is. ‘We maken ons zorgen over gezinnen waarover een melding is gedaan’, aldus CU-fractievoorzitter Willemien Treurniet. ‘We horen signalen dat er na een melding geen hulp geboden wordt. Als gezinnen dan zelf aan de bel trekken, valt het niet mee om de juiste hulp te krijgen.’

Ingrijpend

Het Middelburgse college laat weten de zorgen te delen. ‘Een melding van Veilig Thuis is altijd ingrijpend’, antwoordden b&w. ‘Veilig Thuis is wettelijk verplicht om binnen vijf werkdagen te reageren op een melding. Er is momenteel een achterstand met het beoordelen van de meldingen, doordat er meer zijn dan in 2018.’ Dit komt volgens b&w waarschijnlijk door de aanscherping van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis moet op een andere manier werken en voor het beoordelingsproces van meldingen contact hebben met direct betrokkenen. ‘Dat leidt regelmatig tot vertraging, omdat betrokkenen niet altijd bereikbaar zijn binnen vijf dagen. Als maatregel op korte termijn wordt extra personeel ingehuurd. Daarnaast wordt het nieuwe werkproces geanalyseerd op efficiëntie.’ Het college benadrukt dat het beoordelingsproces zo is ingericht dat spoedmeldingen hier meteen uitgehaald en behandeld worden.

Prioriteit

Vorig jaar is 93 procent van de meldingen binnen vijf werkdagen beoordeeld, laat het college weten. In januari 2019 waren er volgens b&w 31 procent meer meldingen dan in december 2018. ‘Hiervan is 62 procent binnen vijf werkdagen beoordeeld. Degene over wie een melding is ontvangen, wordt direct benaderd. Er is een eerste veiligheidsbeoordeling, onder meer op basis van de informatie uit de melding en de informatie van direct betrokkenen. Deze veiligheidsbeoordeling is mede bepalend voor de prioriteit die de afhandeling van de melding krijgt.’

Meer uit Middelburg

Van Trekkertrek naar polowedstijd in Aagtekerke

AAGTEKERKE - Aan de Herenweg, waar een paar dagen eerder nog trekkers reden en werd gefeest in de feesttent, galopperen over een paar dagen paarden rond. En dan niet vanwege een typisch Zeeuws rondje ringrijden, maar om polowedstrijden te rijden. Vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli wordt op het terrein de Polo Cup Domburg georganiseerd. Jeroen van de Lindeloof vertelt  hoe dit bijzondere evenement in Aagtekerke is beland. 

2 minuten geleden
Gezellige marktdag in Westkapelle

WESTKAPELLE - Woensdag  31 juli zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten te doen in en rondom het Polderhuis. In de Zuidstraat ter hoogte van het Polderhuis is er Brocante, Vintage en Ouwe Sannie te koop. In de Polderhuistuin is er een Creatief van eigen bodem markt en worden heerlijke smouters en wafels gebakken.

4 uur geleden
Historische band tussen Schotland en Walcheren krijgt een impuls met kunst

DOMBURG - Charles Avery is zondagmiddag 28 juli te gast in het Marie Tak van Poortvlietmuseum Domburg. Deze Schotse beeldend kunstenaar praat met curator en kunstcriticus Hans den Hartog Jager over zijn nieuwe beeldengroep Henge #2 die dit jaar medio oktober een plaats krijgt in het wandelpark Vliedduinen in Domburg. Tijdens dit Engelstalige interview vertelt Charles Avery over zijn inspiratie en eerder werk waar Henge #2 een vervolg op is. Het gesprek start om 16.30 uur en vindt plaats in de tuin van het museum. Iedereen is welkom en toegang is gratis.

7 uur geleden
Fietser ernstig gewond bij aanrijding Serooskerke

SEROOSKERKE - Een fietser is woensdagmiddag ernstig gewond geraakt na een botsing met een busje bij Serooskerke. 

22 uur geleden
Mogelijk appartementen op locatie oude super en bouwmarkt Badhuisstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Holding Vader onderzoekt de mogelijkheid om appartementen te realiseren op de voormalige Jumbo- en Hubo-locatie aan de Badhuisstraat 6-8A in Koudekerke. Dinsdag tekenden Holding Vader en de gemeente Veere hiervoor de intentieovereenkomst. 

1 dag geleden
31 juli geen aanvraag reisdocumenten in Middelburg

MIDDELBURG - Op woensdag 31 juli wordt de apparatuur voor het aanvragen van reisdocumenten vervangen.  Deze dag kunnen er geen aanvragen worden ingediend.  

1 dag geleden
Pop-up jeugdcentrum in De Spot tijdens Middelburgse kermis

MIDDELBURG - Vrijdag 2 augustus begint de kermis in Middelburg. Een evenement waar veel jongeren het hele jaar naar uit kijken. En reden voor de gemeente Middelburg en Vizita om een tijdelijk Jeugdcentrum in de binnenstad in te richten. Er is gekozen voor een pop-up jeugdcentrum in De Spot in de Beddwijkstraat.

1 dag geleden