Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diplomaten VS en Rusland bijeen voor overleg over crisis Oekraïne

Diplomaten VS en Rusland bijeen voor overleg over crisis Oekraïne

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - Diplomaten uit de Verenigde Staten en Rusland zijn maandag begonnen aan topoverleg dat escalatie moet voorkomen van de crisis rond Oekraïne. Onderministers uit de twee landen troffen elkaar 's ochtends in de Amerikaanse missie in het Zwitserse Genève.

De spanning tussen Moskou en het Westen is opgelopen doordat Rusland een grote troepenmacht heeft samengetrokken aan de grens met Oekraïne, waar het al jaren een gespannen relatie mee heeft. In westerse hoofdsteden wordt gevreesd dat de Russen overwegen het Oost-Europese land binnen te vallen.

Rusland voelt zich bedreigd door de uitbreiding van de NAVO. Daar hebben veel voormalige Sovjetstaten in Oost-Europa zich al bij aangesloten. Moskou eist nu veiligheidsgaranties, zoals de belofte dat buurland Oekraïne nooit deel zal uitmaken van het bondgenootschap. De Oekraïense regering wil juist wel graag lid worden.

Zware sancties

Onderministers Sergej Rjabkov uit Rusland en Wendy Sherman uit de VS hebben elkaar zondagavond al zo'n twee uur gesproken. Rjabkov erkende naderhand dat het geen makkelijk gesprek was. Hij had voorafgaand aan de bijeenkomst al laten weten "teleurgesteld" te zijn over de signalen die uit Washington en Brussel komen.

Niet alleen Rjabkov toonde zich pessimistisch. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei zondag in een interview deze week geen doorbraken te verwachten. De VS hebben al duidelijk gemaakt dat Rusland zware sancties tegemoet kan zien als het besluit tot een invasie.

De opgelopen spanning leidde al tot vergelijkingen met de Koude Oorlog, toen Moskou en Washington ook lijnrecht tegenover elkaar stonden. De komende dagen volgen meerdere overlegrondes over de crisis. Rusland praat deze week met de VS, de NAVO en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Meer uit Buitenland

Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden. Andere militairen konden na een klopjacht een aanvaller op Israëlisch grondgebied doden, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

5 minuten geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

1 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

3 uur geleden
Indiase premier Modi vliegt naar plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is onderweg naar de Oost-Indiase stad Balasore waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij zal volgens Indiase media naar de rampplek gaan en het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

4 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

4 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

6 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

8 uur geleden