
Dinsdag meer duidelijkheid over hoe verder na 6 april
DEN HAAG (ANP) - Op dinsdag 31 maart wordt door het kabinet besloten hoe het verder moet met de strenge coronamaatregelen na 6 april. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg van het kabinet. Dan zal het kabinet met de deskundigen bekijken hoe het er voor staat en wat de effecten tot dan zijn van het beleid. Vóór dinsdag worden geen nieuwe of aanvullende maatregelen meer verwacht.
De meeste maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tot 6 april genomen, zoals de sluiting van scholen en veel horeca. Hoe het daarna verder moet, is nu nog onduidelijk. Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week wel al besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.
Na die beslissing ontstond onduidelijkheid over andere bijeenkomsten met veel mensen, zoals bijvoorbeeld in een schoollokaal. Rutte gaf toe dat de persconferentie "strakker" had gekund. Hij hoopt dat er nu voldoende duidelijkheid is.
Scholen
Ook over de vraag wanneer scholen weer opengaan ontstond verwarring, omdat een RIVM-onderzoek waar het kabinet zijn besluit over de scholen deels op zou baseren, weken langer op zich laat wachten. Dat is "natuurlijk relevant", maar Rutte gaat er vanuit dinsdag een beslissing te kunnen maken "over het geheel".
Het RIVM meldde eerder woensdag dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus iets lijkt af te zwakken. De premier benadrukte echter dat het kabinet "plant op slechter weer". "We moeten nu niet denken op basis van de eerste groene grassprietjes: we zijn er." Verder wilde hij niet op prognoses of voorspellingen voor de middellange en lange termijn ingaan.
Wel zei Rutte dat de ontwikkelingen en de effecten van het beleid voortdurend worden bekeken. Op basis van nieuwe informatie en wetenschappelijke inzichten kunnen maatregelen dan worden 'bijgeschakeld' of 'afgeschakeld'. Deze informatie zal onmiddellijk worden gedeeld met Nederland, zei hij.
Meer uit Gezond
ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
6 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
6 dagen geleden