
Dijksma: burgemeesters in gesprek met KNVB om supportersgeweld
UTRECHT (ANP) - Burgemeesters van gemeenten met een betaaldvoetbalclub gaan in gesprek met de KNVB over supportersgeweld, zegt de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma vrijdag in een interview met AD Utrechts Nieuwsblad. In mei liep de wedstrijd FC Utrecht - Go Ahead Eagles uit de hand, waarbij onder meer stenen, vuurwerk en fietsen naar de politie werden gegooid. "Het is heel heftig geweest", aldus Dijksma. "Dat hele gedonder rond die wedstrijd is me niet in de kouwe kleren gaan zitten."
Dijksma zegt in de krant de relatie met eigen voetbalclub te hebben hersteld, maar daar wil ze het niet bij laten "Want het is best heel zorgelijk dat iets wat een familiefeest of een volksfeest zou moeten zijn, zo eindigt. Dat dit zoveel politiecapaciteit kost ook. En niet één keer, maar heel veel keren. Dat is niet houdbaar. Daar moeten we het landelijk echt over gaan hebben, samen met de KNVB, de clubs en de politie."
"Want het gebeurt te vaak dat we ertussen moeten springen bij supporters. We hebben standaard ME-inzet rond wedstrijden", aldus de burgemeester. "Ik denk dat er voldoende wedstrijden zijn die laten zien dat het wel kan, zonder zoveel inzet. Het is aan ons allemaal en dus ook aan clubs en de KNVB dat dat zo blijft. Met minimale politie-inzet. En niet met permanent discussie over wat binnen en wat buiten een stadion gebeurt en wiens verantwoordelijkheid dat is."
Gesprek
Volgens Dijksma wordt er te vaak gekeken naar wat burgemeesters doen bij supportersgeweld, omdat dat vaak buiten het stadion plaatsvindt in de publieke ruimte. "Maar wat doet de KNVB zelf eigenlijk?", vraagt ze zich af.
Een woordvoerder van de KNVB laat aan de krant weten erover in gesprek te willen. "Net als iedereen willen ook wij zo min mogelijk politie-inzet. Komende tijd gaan alle clubs met hun gemeenteraad en driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie, red.) in gesprek over oplossingen in hun lokale situatie. Vaak zijn we daar als KNVB ook bij. Er zijn al tien gesprekken in januari en februari gepland."
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De processen op Schiphol lopen zaterdagochtend goed door, ondanks de drukte die deze dag wordt verwacht. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Op dit moment is er een wachttijd van ongeveer 5 minuten bij de beveiliging. "De flow zit er goed in, dus het is een goed begin van de vakantie voor veel mensen", aldus de zegsman.
7 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, die dinsdag van start gaat, kunnen zomers weer met soms een bui tegemoet zien. De laatste twee wandeldagen verlopen warmer dan de eerste twee, verwacht Weeronline.
1 uur geledenVLAARDINGEN (ANP) - Een 29-jarige automobilist is zaterdagochtend overleden toen zijn auto van de weg raakte op de A20 bij Vlaardingen. Het eenzijdige ongeval gebeurde rond 05.25 uur, meldt de politie. De man zat alleen in de auto. Op foto's in regionale media is te zien dat de auto op zijn kop in het gras ligt. Volgens Rijnmond werd de bestuurder enkele tientallen meters naast het voertuig gevonden.
2 uur geledenGIFHORN (ANP/DPA) - Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zes mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar. De bus met 23 senioren uit Nederland zou aan het begin van de avond van de weg zijn geraakt tussen de steden Rötgesbüttel en Meine in het district Gifhorn nadat de buschauffeur onwel was geworden, volgens de Duitse hulpdiensten.
11 uur geledenDAKAR (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassade in Senegal heeft vrijdag besloten om een lhbti-evenement in de hoofdstad Dakar te annuleren na een waarschuwing van de Senegalese overheid. Het zou gaan om een filmvertoning met daaropvolgend een discussie over lhbti-kwesties, georganiseerd samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben in Den Haag de genocide in Srebrenica in 1995 herdacht. Op de Lange Voorhout kwamen zij samen om stil te staan bij de massamoord 30 jaar geleden. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een vredesmars gelopen vanuit Wassenaar. Een groot aantal deelnemers droeg een wit shirt met de tekst 'never forget Srebrenica', sommigen hadden de Bosnische vlag om.
18 uur geleden