
Dijkhoff vindt kritiek coalitie op spoedwet corona te voorbarig
DEN HAAG (ANP) - Het is nog te vroeg voor kritiek op de corona-spoedwet, die het kabinet voor 1 juli wil invoeren. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff na kanttekeningen van de ChristenUnie en D66. Het voorstel ligt nu bij de Raad van State, die er binnenkort advies over geeft.
"Ik wil eerst zien wat voor wet er uiteindelijk ligt", zegt Dijkhoff. Wel kon hij zeggen dat er geen "maatregelen worden genomen die er nu al niet zijn". De spoedwet moet als wettelijke basis dienen voor de noodverordeningen die nu gelden.
Dijkhoff ziet graag dat deze wet de rol van het parlement verduidelijkt. Daarover maakten eerder diverse hoogleraren staatsrechtkunde zich zorgen. Volgens hen was er te weinig democratische controle vanuit de Tweede Kamer op de noodverordeningen. "Dat is het hele idee van deze wet, dat je dat beter onderbouwt en rechtsstatelijk vastlegt", aldus Dijkhoff.
Grondrechten
Afgelopen zaterdag zei partijleider Gert-Jan Segers (ChristenUnie) dat het wetsvoorstel volgens hem "echt verbetering behoeft". Ook D66 is kritisch en dat geldt eveneens voor de oppositie. Volgens D66-fractieleider Rob Jetten is de looptijd van de spoedwet te lang. De genomen maatregelen zouden een jaar kunnen gelden. Ook zou de regel van 1,5 meter afstand wettelijk worden vastgelegd.
"Het wetsvoorstel moet sowieso op een aantal punten worden aangepast", vindt Jetten. "Dan denk ik aan de toepassing van apps, het verzamelen van telecomdata en de mate waarin de Tweede Kamer haar controlerende taak kan uitvoeren."
Staatsrechtdeskundigen zeiden vorige week dat de spoedwet inbreuk zou maken op de grondrechten van Nederlanders. Volgens de Nationale ombudsman laat het voorstel te onduidelijk waarmee burgers geconfronteerd worden. Ook zou de lokale politiek te weinig manieren hebben om bij te kunnen sturen.
Meer uit Politiek
LOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft haar lidmaatschap bij GroenLinks opgezegd. De Rotterdamse werd vorige week uit de fractie gezet, nadat ze bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt had gestemd in plaats van op GroenLinks. Dat kostte GroenLinks uiteindelijk een zetel in de Eerste Kamer en leverde Volt juist een extra zetel op.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.
9 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.
22 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.
1 dag geleden