Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijken van Wijven strijken neer in Kattendijke

Dijken van Wijven strijken neer in Kattendijke

KATTENDIJKE - De kunstwerken hebben de recente storm doorstaan en leveren al enthousiaste reacties op. Daarmee is kunstproject ‘Over de Dijk’ van Dijken van Wijven positief van start gegaan, vindt Betsy de Jonge. De Heinkenszandse helpt al sinds de eerste editie van het tweejaarlijkse Dijken van Wijven, in 2006, met de organisatie. Tot en met zondag 3 september zijn er bij Kattendijke en de zeedijk dertien werken van even zoveel kunstenaars te bekijken in de openlucht. Daarbij zijn er dit weekeinde twee poëziemiddagen in de dorpskerk.

In een ongeveer vier kilometer lange wandeling komen werken langs van Betsy de Jonge, Ria Roerdink, Mariël Bisschops, Merel Holleboom, Iris van ‘t Bosch, Rolina Nell, Janneke Rottier, Jeannette Ephraïm, Yvonne Halfens, Gonda van der Zwaag, Rosalinde van Ingen Schenau, Carla Kesteloo en Linda Verkaaik.

‘Kiekoverdediek kieker’

Het project wisselt steeds van locatie. “Als we een plek hebben, gaan we daar samen met de kunstenaars wandelen”, vertelt De Jonge. Die benadert ze met behulp van haar netwerk en via catalogi. “De werken worden zoveel mogelijk specifiek voor de betreffende plek gemaakt, dus dan moet je goede kunstenaars vinden. Zij geven hun voorkeur voor locatie aan en in januari hebben ze hun ontwerpen ingediend. Dat is altijd een leuk moment, want we zijn heel nieuwsgierig wat ze gemaakt hebben.”
De Jonges installatie staat bij de parkeerplaats van de Oude Zeedijk. “Het strandje daar heeft een afgezet hoekje waar de bontbekplevier kan broeden, omdat die vogel zelden broedt in Nederland. Het leek me leuk om daartegenover, op de dijk, een ‘kiekoverdediek kieker’ te maken die de boel in de gaten houdt.” Haar schoonzoon heeft de tweeënhalve meter hoge kieker in elkaar gelast. “Kunstwerken buiten moeten een beetje groot zijn, anders vallen ze zo weg in de omgeving.”
Zaterdag en zondag dragen tussen 14.00 en 17.00 uur dichters Jorien Brugmans, Jan Kuipers, Aukje-Tjitske Dieleman, Theo Raats en Willy Genbrugge werk voor, omlijst met muziek.
“Op vakantie in Normandië ontdekte ik eens een vijftien kilometer lange kunstroute, langs de kust en dwars door de weilanden. Dat vond ik zó leuk dat ik dat hier ook wilde proberen. Lopend over de dijk bij Heinkenszand met mijn vriendin Jorien Brugmans dachten we na over een naam die blijft hangen en zo kwamen we op Dijken van Wijven.” De organisatie is een hoop werk, met bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor de kunstenaarsvergoedingen en locaties vinden. “Je mag niet zomaar ergens een kunstwerk neerzetten. Daarvoor hebben we overleg met waterschap, Rijkswaterstaat, maar ook boeren die toestemming moeten geven om hun land te gebruiken en het gras bij het kunstwerk moeten maaien. Maar het blijft hartstikke leuk om te doen. Op de parkeerplaats bij de dijk staat een kist met flyers over het kunstproject en daarvan zijn er al aardig wat meegenomen. We krijgen ook uit Kattendijke zelf enthousiaste reacties. Dorpsbewoners zeggen het heel leuk te vinden dat we aan hun dorp hebben gedacht voor het project en laten het weten als er bijvoorbeeld een bordje is gevallen. Het is heel fijn dat ze zo meedenken en meeleven.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, zoals de locaties van de werken, op dijkenvanwijven.nl.

Meer uit Beveland

SHV de Bevelanden krijgt steeds meer hulpvragen vanwege schulden

GOES - De schuldhulpverleningsorganisatie SHV Zeeland van het Leger des Heils biedt in de Bevelanden schuldhulpbegeleiding en administratieve ondersteuning. De ruim 40 vrijwilligers zijn getraind om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. 

19 uur geleden
Beleef vervlogen tijden bij historische winkelroute Ovezande

OVEZANDE - De organisatie achter het jubileumjaar '700 jaar Ovezande' presenteert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een historische winkelroute door het dorp. Wandelaars gaan, zelfstandig of onder leiding van een gids, terug in de tijd. Naar de jaren '50 tot en met '80 van de vorige eeuw om precies te zijn. "Ovezande had in deze periode van de arbeidsintensieve wederopbouw meer dan veertig winkeltjes. Onvoorstelbaar hè", vertelt Ad Schenk van de organisatie.

21 uur geleden
Buitengewoon avontuur: Kinderen stralen in Blijdorp

GOES - Donderdag 2 mei hebben kinderen uit Zeeland een buitengewone dag beleeft, dankzij de samenwerking tussen Rotaryclub Goes en Stichting Leergeld Oosterschelderegio.

22 uur geleden
Eerste Dodenherdenking bij monument in 's-Gravenpolder

's-GRAVENPOLDER - Dit jaar wordt voor het eerst op 4 mei de dodenherdenking gehouden in 's-Gravenpolder bij het eind vorig jaar onthulde herdenkingsmonument voor het dorpshuis Ons Dorpsleven.

1 dag geleden
Reparatiecafé zaterdag geopend in Ruilwinkel Goes

GOES - De Ruilwinkel Goes, aan de Couwervestraat 2, is zaterdag open. Dan is er ook een reparatiecafé, van 13.00 tot 16.00 uur, in wijkgebouw de Westkant, Evertsenstraat 15 in Goes.

1 dag geleden
Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

1 dag geleden
Jaarlijkse Dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

2 dagen geleden