Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dijk bij Ochten wordt opnieuw verhoogd

Dijk bij Ochten wordt opnieuw verhoogd

ARNHEM (ANP) - De dijk langs de Waal bij het Gelderse Ochten wordt opnieuw versterkt. In 2028 moet de dijk ruim een halve meter hoger zijn om extreem hoogwater in de rivier in de toekomst te kunnen weerstaan. De dijk bij Ochten was in 1995 wereldnieuws toen deze verschoof en dreigde te breken tijdens de hoogwaterperiode die evacuatie van inwoners van het Rivierengebied noodzakelijk maakte.

De Waalbandijk is na 1995 met spoed hersteld en verhoogd. Maar ondertussen gelden nieuwe normen voor dijkversterking vanwege de klimaatverandering. Dat betekent dat de dijken in de Neder-Betuwe opnieuw aangepakt moeten worden. Waterschap Rivierenland is samen met Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland al enkele jaren plannen aan het maken voor dit grote karwei. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in 2023 beginnen.

Het plan voor de Veerhaven in Ochten is nu klaar, aldus het schap en de provincie. Het gebied tussen de dijk bij Ochten en de rivier ondergaat een gedaanteverwisseling. Langs de dijk komt een hoogwatervrij terrein waar wandelaars en fietsers de rivier kunnen bekijken. De Ochtense dijk is nog steeds een geliefde toeristische bestemming. In de uiterwaard wordt een nevengeul aangelegd waarin hoogwater kan wegstromen. Zand en klei die vrijkomen bij het graven van de geul worden hergebruikt voor de dijkverzwaring. Langs de geul moet een natuurgebied ontstaan. In de haven komen aanlegplaatsen voor de Waaltaxi en rondvaartboten.

Meer uit Binnenland

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

18 minuten geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

3 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

5 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

5 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

5 uur geleden
Weggebruikers kunnen via Utrechtsebaan (A12) Den Haag weer uit

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de A12 is vrijgegeven. Auto's kunnen via die weg Den Haag weer uit, meldt de politie zaterdagavond na de blokkade van Extinction Rebellion op de A12.

6 uur geleden
OM: honderden activisten opgepakt op A12, meesten niet vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Honderden activisten zijn zaterdag opgepakt bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie zaterdagmiddag. Vanwege het "vreedzame karakter" van de demonstratie worden de meesten niet vervolgd.

6 uur geleden