Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Digitaal bijwonen van politietrechterzittingen voor scholieren en studenten ouder dan 12 jaar

Digitaal bijwonen van politietrechterzittingen voor scholieren en studenten ouder dan 12 jaar

MIDDELBURG - Met ingang van januari 2022 kunnen scholieren en studenten in klassikaal verband politierechterzittingen van rechtbank Zeeland-West-Brabant digitaal bijwonen. De rechtbank biedt dit aan in samenwerking met ProDemos.

Het online bijwonen van een zitting is een alternatief voor de fysieke groepsbezoeken, die sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer mogelijk zijn. Bijna 5.000 leerlingen bezochten in 2019 één van de locaties van rechtbank Zeeland-West-Brabant om een zitting bij te wonen. Voor leerlingen een indrukwekkende en leerzame ervaring. Helaas is de ruimte in de zittingszaal op dit moment te beperkt om fysieke groepsbezoeken toe te laten. Via een digitaal platform kunnen leerlingen vanaf 12 jaar straks toch klassikaal en digitaal een politierechterzitting bijwonen.

Wat is een politierechterzitting?
De politierechter behandelt strafzaken waarbij de officier van justitie maximaal 1 jaar gevangenisstraf kan eisen. Deze strafzaken kunnen bijvoorbeeld gaan over een bedreiging, mishandeling, vernieling of diefstal. De politierechter doet in bijna alle gevallen direct na afloop van de behandeling van een zaak mondeling uitspraak. Zo krijgen leerlingen in een korte tijd een goed beeld van het verloop van een rechtszaak.

Voor het bijwonen van een online zitting gelden voor scholen aangepaste huisregels. Zo moet de zitting onder toezicht van een docent bekeken worden. Er mogen namelijk geen geluids- en beeldopnames worden gemaakt van de zitting. Alleen in een klassikale setting kan de docent toezicht houden op deze huisregel. Het is dus alleen mogelijk om online een zitting bij te wonen als er fysiek onderwijs wordt gegeven.

Docenten kunnen zich via de site van ProDemos inschrijven voor zittingen. Het zittingsrooster met beschikbare data en tijden staat op de site van ProDemos - https://prodemos.nl/programmas/rechtbankbezoek/.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

willy70 4 maanden geleden
Jammer dat ze de typefout in de kop van het artikel hebben gemist. Politietrechterzittingen. Ben wel benieuwd hoe zo'n trechter er uit ziet😆😅

Meer uit Beveland

Auto belandt in de sloot op de A58 bij ‘s-Heer Arendskerke

‘S-HEER ARENDSKERKE - Bij een eenzijdig ongeluk op de A58 is vanmorgen een auto in de sloot terechtgekomen. Bij het ongeluk is tenminste één persoon gewond geraakt. 

2 uur geleden
Paul Aangeenbrug: ‘De rust in de bergen is heerlijk’

WESTKAPELLE - Paul Aangeenbrug is sinds 1993 eigenaar van Aangeenbrug Electro. Hij startte het bedrijf als eenmanszaak, dat nu is uitgegroeid tot professioneel witgoedbedrijf, met meerdere monteurs in dienst.

3 uur geleden
Kom naar de Dag van het Landschapspark

BORSELE - Pak je fiets en doe mee met de agrarische fietstocht op 4 juni met streekproeverijen, wandel met een gids of stap in de stoomtrein en ga mee terug in de tijd.

1 dag geleden
Pam Lijdsman uit Kortgene voelt zich ‘ander mens’ door publicatie eerste boek

KORTGENE - Pam Lijdsman uit Kortgene schrijft al een groot deel van haar leven. Nu is op haar 66e haar eerste, deels autobiografische boek uitgekomen: ‘Gekke jij’. “Ik heb er lang aan geschreven en nu het boek af is, voel ik me heel anders.”

1 dag geleden
Persoon belandt in sloot Sinoutskerkseweg

’S-HEER ABTSKERKE – De brandweer en ambulance zijn vannacht uitgerukt voor een persoon die in een sloot is geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

GOES - Jan van der Male geeft een lezing over ‘de Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni om 19.30 uur in buurthuis De Pit in Goes-Zuid. 

2 dagen geleden
Politieauto botst op zwanger hert

GOES - Een politiebus is vannacht op de A256 op een overstekend hert gereden. Het moederhert en twee babyhertjes overleefden de klap niet.

2 dagen geleden