Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dieselbus domineert markt nog steeds, wel meer elektrische busjes

Dieselbus domineert markt nog steeds, wel meer elektrische busjes

DEN HAAG (ANP) - Nog veruit de meeste van de in 2022 nieuw verkochte bestelbusjes in Europa rijden op diesel, meldt Europese autobrancheorganisatie ACEA. Het gaat om 86 procent van de markt. Dat is iets minder dan in 2021, toen het marktaandeel van dieselbusjes nog 90,2 procent was. Wel is het aandeel elektrische busjes toegenomen. Waar het marktaandeel in 2021 nog 3 procent was, is dat vorig jaar gestegen naar 5,3 procent.

In Nederland is de dieselbus goed voor 88,2 procent van het marktaandeel, iets meer dan het Europese gemiddelde. Wel zijn er gemiddeld ook meer elektrische bussen dan gemiddeld verkocht: 8 procent. Naar verhouding werden er minder hybride en benzinebussen verkocht dan gemiddeld.

Bestelbusjes die rijden op benzine zijn in heel Europa goed voor 5 procent van de markt, 1,3 procent meer dan het jaar ervoor. Nog eens 2,5 procent van de markt rijdt hybride en 1,2 procent rijdt op alternatieve brandstoffen. In Nederland is dit respectievelijk 1,8 en 0,5 procent.

Subsidie elektrische bestelbus

In heel Europa werden in 2022 in totaal 1,1 miljoen dieselbusjes verkocht, een afname van bijna 22 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In Nederland werden 16,7 procent minder dieselbusjes verkocht.

In Nederland kunnen ondernemers subsidie krijgen voor de aanschaf van een elektrische bestelbus. Vorig jaar was daar 22 miljoen euro voor beschikbaar, maar die pot was niet voldoende voor het aantal aanvragen: in oktober was de subsidiepot leeg. Voor dit jaar is 33 miljoen euro uitgetrokken. Ondernemers kunnen maximaal 5000 euro krijgen per aan te schaffen bestelbus.

Meer uit Financieel

Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

3 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

3 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

4 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

5 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

6 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

7 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

7 uur geleden