Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dierenwelzijn Walcheren krijgt dierenambulance

Dierenwelzijn Walcheren krijgt dierenambulance

VLISSINGEN - Stichting Dierenwelzijn Walcheren krijgt een gloednieuwe dierenambulance van stichting Dierenlot. "Daarmee kan er weer een dierenambulance door de gemeente Vlissingen rijden, tenminste, als er genoeg vrijwilligers zijn", vertelt oprichter Jolanda Lichtenberg van Dierenwelzijn Walcheren. Om vrijwilligers te vinden, houdt de stichting, zodra de situatie rondom het coronavirus het toelaat, een informatiebijeenkomst. 

De gemeente Vlissingen ziet dieren in nood helpen niet als gemeentelijke taak. Dat deed stichting Dierenwelzijn Walcheren vorig jaar besluiten om zelf een dierenambulancevoorziening op te zetten. "Stichting Dierenlot stelt een grote, geheel ingerichte bus ter beschikking, dus dat is geweldig. Ook steunen ze ons enorm met tips en trucs", vertelt Lichtenberg. "En we kunnen de bus ook gebruiken voor onze dierenvoedselbank."

Zeshonderd leden

Dierenwelzijn Walcheren is ontstaan uit Stichting Dierenvoedselbank Walcheren, die Lichtenberg in 2016 heeft opgezet. "Ik ben altijd al een dierengek geweest en hoe ouder je wordt, hoe strijdbaarder hè", lacht ze. "Vanuit mijn huis begon ik voedselpakketten uit te delen. De vraag hiernaar groeide zo hard dat mensen soms rijendik in de straat stonden te wachten. Dat er zoveel behoefte is aan voedselpakketten voor huisdieren is erg genoeg natuurlijk. Daarom hebben we officieel een stichting opgericht, geholpen door een notaris die zelf zijn hulp aanbood. In het begin deed ik alles in mijn eentje. Toen er op den duur zeshonderd leden waren, werd het een beetje te gek. Nu bestaat het bestuur uit vijf personen."

Vrijwilligers

Lichtenberg hoopt dat de dierenambulance straks dag en nacht bereikbaar is. "We willen de dieren in Vlissingen niet in de steek laten. We krijgen nu ook al regelmatig paniekberichtjes over gewonde en ontsnapte dieren." Straks komt de dierenambulance in actie om (gewonde) huis- en zwerfdieren op te halen en weg te brengen naar bijvoorbeeld de dierenarts of het asiel. Ook helpen de vrijwilligers met het zoeken naar vermiste dieren. Om de ambulance 24 uur per dag te kunnen laten rijden, schat Lichtenberg zo'n vijftig vrijwilligers nodig te hebben.

Fit

"Je werkt een dagdeel en altijd met z'n tweeën. We hopen dat vrijwilligers een of twee dagdelen per week beschikbaar willen zijn, maar alles is bespreekbaar. Ook als je geen rijbewijs hebt, kun je je aanmelden. Dan ga je mee als bijrijder. Je moet natuurlijk wel affiniteit met dieren hebben. En een beetje fit zijn, want soms moet je rennen en klimmen om een dier te vangen."

Naast de ambulance bemensen, zoekt de stichting ook dierenvrienden voor bijvoorbeeld de administratie en het aannemen van de telefoon. "De vrijwilligers krijgen allemaal een training, dus iedereen met belangstelling is welkom op de informatiebijeenkomst." Die vindt, als de uitbraak van het coronavirus geen roet in het eten gooit, vrijdag om 19.30 uur plaats in het stichtingsgebouw aan Westerzicht 64.

Dromen

De stichting is momenteel druk met het opzetten van de nieuwe dierenambulancevoorziening, de dierenvoedselbank gaat gewoon door, maar daarbij blijft het wat Lichtenberg betreft niet. "Het zou het allermooiste zijn om een eigen locatietje te hebben dat kan dienen als uitgiftepunt voor de voedselbank en standplaats voor de ambulance en waar we bijvoorbeeld castratieacties voor minima kunnen houden en voor deze doelgroep ook onder meer een dierenarts en hondentrimmer kunnen laten langskomen. Er zijn al meer dromen uitgekomen, dus ik gooi het maar gewoon het universum in, haha."

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over stichting Dierenwelzijn Walcheren op https://dierenwelzijnwalcheren.nl.

In de gedrukte Vlissingse Bode van deze week staat nog dat de vrijwilligersbijeenkomst vrijdag (20 maart) plaatsvindt, maar die kan door de coronamaatregelen niet doorgaan.

Meer uit Vlissingen

Ferry brengt bezoekers Festival aan Zee thuis

VLISSINGEN - Op 27 mei vaart de Westerschelde Ferry tot extra laat vanuit Vlissingen naar Breskens om bezoekers van Festival aan Zee gemakkelijk en veilig naar huis te laten gaan. 

1 dag geleden
Meer dan honderdvijftig kramen op de Pinkstermarkt

VLISSINGEN - Op Eerste Pinksterdag vormen de boulevards traditiegetrouw het decor voor de jaarlijkse Pinkstermarkt. Ruim honderdvijftig kramen uit diverse branches brengen een keur van waren aan de man of vrouw. 

2 dagen geleden
Vernieuwd Muzeeum gratis te bezoeken tijdens openingsweekend

VLISSINGEN - Om de heropening te vieren en zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het vernieuwde Muzeeum, begint het Muzeeum vanaf vandaag met een speciale openingsactie. In het openingsweekend van 10 en 11 juni is het Muzeeum gratis toegankelijk. Het aantal gratis toegangskaarten is beperkt. De tickets worden geboekt via www.muzeeum.nl. De actievoorwaarden zijn te vinden op muzeeum.nl/openingsactie.

2 dagen geleden

OOST-SOUBURG - De traditionele Karolingenmarkt vindt zaterdag (27 mei) plaats in Oost-Souburg. In en om de Kanaalstraat en Paspoortstraat staan er vele kramen met allerhande waren. Ook zijn er allerlei activiteiten, zoals demonstraties van de brandweer, en houden Souburgse winkeliers speciale acties.Ondernemersvereniging Actief Ondernemend Souburg organiseert de Karolingenmarkt samen met Euromarkt Sint Christoffel. De Karolingenmarkt is te bezoeken van 10 tot 16 uur. De hele dag is er van alles te doen voor het hele gezin. Zo vermaakt clown Milko het jonge publiek. Tijdens de Karolingenmarkt is er op het terrein van De Wijngaard aan de Kanaalstraat een snuffelmarkt met terras. Op de snuffelmarkt zijn onder meer curiosa, tweedehands kleding, schoenen, sieraden en boeken te vinden. De opbrengst is voor het zendingswerk van De Wijngaard. De Protestantse gemeente Oost-Souburg houdt van 8.45 tot 16 uur een tweedekansmarkt met onder meer boekenverkoop in de kerktuin, bijgebouwen en op het plein voor de kerk aan het Oranjeplein.

2 dagen geleden
Tweede editie Festival aan Zee biedt plaats aan meer bezoekers

VLISSINGEN - Zaterdag 27 mei wordt op het Badstrand voor de tweede keer het Festival aan Zee gehouden. Organisator Martin Priem heeft alle vertrouwen in een geslaagde editie. “We hebben een fantastische line-up en de kaartverkoop loopt goed,” aldus Priem.

3 dagen geleden
Vier dagen feest in en om de Lasloods

VLISSINGEN - In en om de Lasloods is het van vrijdag tot en met maandag vier dagen lang feestenfestival Las Fiestas. Naast beproefde attracties als de botsauto’s en de silent disco dit jaar ook met een paar nieuwtjes. “De formule blijft vier dagen lang eten, drinken en vertier voor jong en oud. En hopelijk werkt het weer ook een beetje mee,” aldus organisator Louk Peperkamp van de Lasloods.

3 dagen geleden
Woonzorglocatie Villa Stella in Middelburg in gebruik genomen

MIDDELBURG - Feest in Villa Stella, een nieuwe woonzorglocatie voor ouderen met dementie in Middelburg. Op 23 mei heeft locatiemanager Peter Boeije officieel de sleutel in ontvangst genomen van aannemer Batenburg. Hiermee is het startsein gegeven om de zorgvilla verder in te gaan richten en deze zomer nog haar eerste bewoners te verwelkomen.In de afgelopen periode is de voormalige sterrenwacht aan de Herengracht verbouwd tot zorgvilla voor ouderen met dementie. De naam, die ster betekent, verwijst naar de voormalige bestemming van het gebouw. Veel van de authentieke details aan de buitenkant van deze prachtige zorgvilla worden behouden, vanbinnen is de zorgvilla volledig gemoderniseerd en van alle gemakken voorzien. De 25 appartementen zijn tussen de 30m2 en 45m2 groot en zijn allemaal voorzien van een eigen badkamer. De bewoners ontmoeten elkaar in de gezamenlijke ruimtes en tuin. Aan de voorzijde kijkt de villa uit over de gracht. “De zorg en welzijn worden afgestemd op de wensen van de bewoners”, aldus Peter Boeije.Tijdens de officiële sleuteloverdracht is er geproost op dit bijzondere moment samen met de aannemer, medewerkers van de villa en andere betrokkenen. Peter Boeije: “En nu is het tijd voor inrichten en open dagen. We willen dan ook iedereen uitnodigen om een kijkje te komen nemen.” Meer informatie over de villa en de open dagen zijn te vinden op www.steppingstones.nl/villa-stella.

4 dagen geleden