Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Dierenleed stopt niet bij de grens'

'Dierenleed stopt niet bij de grens'

GOES – De stichting Save a Stray, die door de Goese Dayony Mijnsbergen en Bianca Slot in september is opgericht, wint aan bekendheid. De stichting wil kleine organisaties en particulieren die zich inzetten voor zwerfdieren in het buitenland financieel ondersteunen.

Volgens Dayony, die met haar vriend, zijn dochter en vier katten in Goes woont, worden de bedragen die zij namens de stichting doneren elke maand hoger. “Het gaat hartstikke goed. We zijn begonnen met 120 euro in de eerste maand en in december was dit al opgelopen naar 1220 euro. Er zit dus een stijgende lijn in en daar zijn we heel blij mee.”

Gran Canaria

Zij vertelt dat het idee voor de stichting ontstond nadat zij in 2018 in Gran Canaria werd benaderd door een organisatie die zich inzet voor straathonden. “Zij zochten mensen die met de dieren de vlucht naar Nederland wilden maken. Dat heb ik een paar keer gedaan. Zo heb ik Bianca leren kennen. Ik maakte toen al armbandjes die ik voor de organisatie verkocht, maar op een gegeven moment wilde ik meer doen. Toen zijn Bianca en ik gaan brainstormen en werd Save a Stray opgericht.”

Sleutelhangers

Dayony vindt vooral de veilingen leuk. “We hebben leuke spulletjes waaronder sieraden, sleutelhangers en boeken. Bianca en ik openen om de beurt een veiling op onze Facebook-pagina waarop mensen kunnen bieden. Het is leuk om te zien hoe er tegen elkaar wordt opgeboden. Ook kunnen mensen voor een vast bedrag dingen kopen. In samenwerking met een kunstenares hebben we onlangs een loterij georganiseerd, waarvan de helft naar ons ging.”

Nood

De organisaties die door Save a Stray worden ondersteund zijn divers. “Dierenleed stopt niet bij de grens. In Nederland is het probleem van zwerfdieren minder groot en er zijn al best veel organisaties die voor dieren opkomen. In andere landen is de nood hoger.” De donaties gaan naar landen zoals België, Spanje, Griekenland, India, Portugal, Roemenië en Cambodja.

Structureel

Sommige donaties zijn structureel. “Ons netwerk wordt steeds groter”, laat Bianca weten. “We hebben inmiddels veel contacten. Er is best een aantal structurele donaties, maar we houden altijd een buffer voor actuele zaken. Zo hebben we nu een reservering staan voor de koala's in Australië.” Als het aan de dames ligt gaan ze door. “We zouden nog meer willen doen, want er is veel dierenleed. We doen wat we kunnen. We willen collectebussen met ons logo in winkels neer gaan zetten en ook willen we posters ophangen om meer bekendheid te krijgen. We gaan zeker meer leuke dingen bedenken.”

Meer informatie: www.stichtingsaveastray.nl.

Meer uit Beveland

Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

8 uur geleden
N57 bij Oosterscheldekering paar dagen half uur dicht voor hijswerk

KAMPERLAND - Op donderdag 25 en maandag 29 april en woensdag 1 en vrijdag 3 mei is de N57 van De Banjaard, bij Kamperland, tot de Kraaijensteinweg, bij Westenschouwen, tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering. 'We hijsen deze dagen vier bewegingswerken uit voor groot onderhoud', laat Rijkswaterstaat weten. 'Autoverkeer leiden we tijdens de daadwerkelijke afsluiting om via de Zeelandbrug en moet rekening houden met 30 minuten extra reistijd.'

12 uur geleden
Bewonersinitiatief Borsele geeft gemeente een tien

HEINKENSZAND - Vertegenwoordigers van gemeenten en bewonersinitiatieven geven de onderlinge samenwerking in de energietransitie een 6,4 - en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Dit blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2024, die op 11 april gepresenteerd werd tijdens het netwerkevenement Samen sterk met buurkracht in Utrecht. "Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is", aldus Roel Woudstra, directeur van Buurkracht. "Om de energietransitie tot een succes te maken, is die samenwerking cruciaal. Gelukkig zien we dat de wil er is. Tijdens ons evenement gingen gemeenten en bewoners met elkaar in gesprek." Daarbij kwamen inspirerende voorbeelden langs van gemeenten waar het wél goed gaat. Bewonersinitiatieven uit de gemeenten Borsele en Boekel beoordeelden hun gemeente met het cijfer tien. Zij kregen een oorkonde en vertelden hun verhaal.

1 dag geleden
Muziekfeest op het plein op woensdag 12 juni in Goes

GOES - Op de Grote Markt in Goes wordt woensdagavond 12 juni een feestje gebouwd tijdens Muziekfeest op het Plein. De toegang is gratis.

1 dag geleden
Reizende expo nu te zien in 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - In alle dorpen van de gemeente Goes komt de komende twee jaar tijdelijk een fototentoonstelling. Dit is een nieuw cultuurproject van de gemeente, in samenwerking met de dorpsverenigingen. De aftrap is in 's-Heer Arendskerke, waar de expo tot 30 juni te bekijken is.

2 dagen geleden
Bennet Passenier en Pieter Corbijn: 'Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan'

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed."

3 dagen geleden
Meisje op fiets aangereden door bedrijfsbus in Goes, bestuurder aangehouden

GOES -  De bestuurder van een bedrijfsbusje is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij betrokken was bij een aanrijding met een fietsster. Het slachtoffer hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

3 dagen geleden