Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Dierenleed stopt niet bij de grens'

'Dierenleed stopt niet bij de grens'

GOES – De stichting Save a Stray, die door de Goese Dayony Mijnsbergen en Bianca Slot in september is opgericht, wint aan bekendheid. De stichting wil kleine organisaties en particulieren die zich inzetten voor zwerfdieren in het buitenland financieel ondersteunen.

Volgens Dayony, die met haar vriend, zijn dochter en vier katten in Goes woont, worden de bedragen die zij namens de stichting doneren elke maand hoger. “Het gaat hartstikke goed. We zijn begonnen met 120 euro in de eerste maand en in december was dit al opgelopen naar 1220 euro. Er zit dus een stijgende lijn in en daar zijn we heel blij mee.”

Gran Canaria

Zij vertelt dat het idee voor de stichting ontstond nadat zij in 2018 in Gran Canaria werd benaderd door een organisatie die zich inzet voor straathonden. “Zij zochten mensen die met de dieren de vlucht naar Nederland wilden maken. Dat heb ik een paar keer gedaan. Zo heb ik Bianca leren kennen. Ik maakte toen al armbandjes die ik voor de organisatie verkocht, maar op een gegeven moment wilde ik meer doen. Toen zijn Bianca en ik gaan brainstormen en werd Save a Stray opgericht.”

Sleutelhangers

Dayony vindt vooral de veilingen leuk. “We hebben leuke spulletjes waaronder sieraden, sleutelhangers en boeken. Bianca en ik openen om de beurt een veiling op onze Facebook-pagina waarop mensen kunnen bieden. Het is leuk om te zien hoe er tegen elkaar wordt opgeboden. Ook kunnen mensen voor een vast bedrag dingen kopen. In samenwerking met een kunstenares hebben we onlangs een loterij georganiseerd, waarvan de helft naar ons ging.”

Nood

De organisaties die door Save a Stray worden ondersteund zijn divers. “Dierenleed stopt niet bij de grens. In Nederland is het probleem van zwerfdieren minder groot en er zijn al best veel organisaties die voor dieren opkomen. In andere landen is de nood hoger.” De donaties gaan naar landen zoals België, Spanje, Griekenland, India, Portugal, Roemenië en Cambodja.

Structureel

Sommige donaties zijn structureel. “Ons netwerk wordt steeds groter”, laat Bianca weten. “We hebben inmiddels veel contacten. Er is best een aantal structurele donaties, maar we houden altijd een buffer voor actuele zaken. Zo hebben we nu een reservering staan voor de koala's in Australië.” Als het aan de dames ligt gaan ze door. “We zouden nog meer willen doen, want er is veel dierenleed. We doen wat we kunnen. We willen collectebussen met ons logo in winkels neer gaan zetten en ook willen we posters ophangen om meer bekendheid te krijgen. We gaan zeker meer leuke dingen bedenken.”

Meer informatie: www.stichtingsaveastray.nl.

Meer uit Beveland

Glas-in-lood restaureren, hoe gaat dat in zijn werk?

KWADENDAMME - Om het glas-in-lood van de Bonifaciuskerk in Kwadendamme te herstellen zijn de panelen uit de ramen genomen en vervoerd naar een gespecialiseerd glasatelier in Tilburg.

16 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Al struukelend De Poel in? (2)

Vorige week maandag kreeg het appartementencomplex voor senioren op de hoek Zuidvlietstraat/Westsingel de historische naam ‘de Struikelblok’. Het gebouw dateert van 1988, het is dus ruim dertig jaar naamloos geweest. De directeur van Beveland Wonen noemde deze late naamgeving in de PZC ‘achterstallig onderhoud’. Humor, dat begrijpt u wel. Dat er uiteindelijk toch geld en tijd voor beschikbaar kwam, werd veroorzaakt door een mailtje van Jan Baaijens van pakweg een jaar geleden. Hij gaf daarin de woningcorporatie de suggestie het complex alsnog De Struukelblok te noemen, naar de boerderij die daar tot in 1982 bewoond werd door familie van zijn vrouw, Lenie Baaijens-Duvekot (beiden op de foto; de vader van Lenie werd er in 1910 geboren). Baaijens kreeg aanvankelijk geen reactie en ik was geneigd die stilte te interpreteren als een zwijgende afwijzing, omdat die naam nu eenmaal niet zo geschikt is voor een seniorenwoningencomplex, dat doorgaans een optimistische naam krijgt. Want welke senior wil door zijn huisvesting voortdurend herinnerd worden aan het steeds grotere risico van een (fatale) val? Maar het viel mee; hulde!

19 uur geleden
Jongen (15) uit Goes aangehouden voor wapenbezit

GOES - Surveillerende agenten in Goes zagen zaterdagavond 3 december rond 21.00 uur een groepje van zes jongens wegrennen op de Markt. Enkele seconden daarna ontplofte een stuk zwaar vuurwerk.

20 uur geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: ‘Uitzicht op de Lidl’

Mensen lopen af en aan. Sommigen met afgeladen boodschappenkarren, anderen met alleen een zak krentenbollen. De een heeft haast, de ander blijft gerust een half uur staan kletsen. Vanuit mijn kamer in het gemeentehuis heb ik sinds een kort een interessant uitzicht.

1 dag geleden
‘Geen dag hetzelfde en werken met nieuwste techniek’

ZIERIKZEE - Klantcoördinator Ricardo Bodbijl (33) komt uit de horeca en servicemonteur Jarno Vermeulen (45) was vliegtuigonderhoudsmonteur. Ze werken bij verschillende bedrijfsonderdelen van de Saman Groep, maar hebben één overeenkomst: ze schreven beiden een open sollicitatiebrief en zijn als zij-instromer met open armen ontvangen.

1 dag geleden
Schoorsteenbrand aan de Dorpstraat in Kattendijke

KATTENDIJKE - In een woning aan de Dorpsstraat in Kattendijke is vrijdagavond een schoorsteenbrand uitgebroken. De brandweer kwam met drie brandweerwagens ter plaatse en wist te voorkomen dat de brand zich uitbreidde.  De brandweer kreeg vrijdagavond rond 23:30 uur een melding van een schoorsteenbrand in een woning aan de Dorpsstraat in Kattendijke. De brandweer schaalde direct op naar een middelbrand en kwam ter plaatse met twee bluswagens uit Kapelle en Wemeldinge en een ladderwagen uit Goes. De toegesnelde brandweerlieden hadden de brand snel onder controle en hebben weten te voorkomen dat de brand zich uitbreidde. Bij de brand raakte niemand gewond. Kort na middernacht meldde de Veiligheidsregio Zeeland dat het sein ‘brand meester’ was gegeven.

1 dag geleden
Steuntje in de rug voor Bevelandse huurders

GOES/HEINKENSZAND - Huurders in de gemeenten Goes en Borsele hebben een bespaarkaart ter waarde van tachtig euro ontvangen. Met deze actie geven woningcorporatie Beveland Wonen en de beide gemeenten huurders een steuntje in de rug bij het besparen van energie.

2 dagen geleden