Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dierenasiel Walcheren viert 12,5 jarig bestaan met open dag

Dierenasiel Walcheren viert 12,5 jarig bestaan met open dag

VLISSINGEN - Het Dierenasiel Walcheren bestaat 12,5 jaar en viert dat met een open dag op 4 oktober, dierendag. Momenteel wonen er in het dierenasiel zo’n veertig katten en acht honden. “Maar acht honden valt heel erg mee,” weet beroepskracht Simone van Randwijk. “Meestal zijn dat er meer.”

Het Dierenasiel Walcheren wordt gerund door 2,2 fte, verdeeld over vier medewerkers. Daarnaast kan het asiel rekenen op de steun en hulp van een groot aantal vrijwilligers. “We hebben nu zo’n vijftig vrijwilligers,” vertelt Van Randwijk. “Vrijwilligers die hier op het asiel de dieren verzorgen en de verblijven schoonmaken, ‘pleegmama’s’ die dieren in huis nemen die intensief verzorgd moeten worden en dan hebben we ook nog vrijwilligers die de nazorg verzorgen. Wanneer een hond of kat bij een nieuw baasje wordt geplaatst gaan we nog een keer kijken of er inderdaad ook goed door het dier wordt gezorgd.”

Financiering
Het is ieder jaar weer een puzzel voor het dierenasiel om de eindjes aan elkaar te knopen. “De opvang van dieren is eigenlijk een gemeentelijke taak,” legt bestuurslid Kees Huiszoon uit. “Maar niet iedere gemeente draagt evenveel bij en zo wordt het dierenasiel al gauw een sluitpost. Ruwweg komt er maar de helft van al onze kosten binnen via gemeentelijke subsidies. We zijn blij met de subsidies maar zouden nog blijer zijn als het iets meer was.”

Legaten
Zo’n twintig procent van het budget van het dierenasiel wordt gegenereerd door inkomsten van de dieren die in het asiel worden opgehaald. “Alle dieren vertrekken gezond,” vertelt Van Randwijk. “Ze zijn gesteriliseerd, ingeënt, ontwormd en gechipt. Die kosten daar kijken mensen soms wel eens van op, maar als je dat allemaal zelf moet laten doen ben je duurder uit.” Verder is het dierenasiel afhankelijk van donaties en sponsoring. Huiszoon: “De laatste jaren krijgen we gelukkig ook legaten uit nalatenschappen. Als we dat niet hadden kwamen we jaarlijks 45.000 euro tekort.”

Open dag
Om het jubileum te vieren houdt het Dierenasiel Walcheren op woensdag 4 oktober een open dag. Het asiel kan dan van 12 tot 16 uur worden bezocht en er wordt om 13.30 en 14.30 uur een lezing gegeven over ‘Interactie tussen mens en dier’ door Ad Vos. “In het verleden hielden we vaker een open dag om het publiek kennis te laten maken met onze activiteiten,” vertelt Huiszoon. “Maar door corona is dat nu alweer een paar jaar geleden.”

Bewustwording
Vrijwilligers van het asiel gaan tijdens de open dag activiteiten met kinderen doen. “Dat gaat om bewustwording,” legt Van Randwijk uit. “Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen om kinderen de liefde voor dieren bij te brengen.”  Daarnaast zijn er vegetarische hapjes en drankjes, is er een grabbelton en worden er tweedehands dierenbenodigdheden verkocht. De inkomsten zijn uiteraard bestemd voor het dierenasiel.

Meer uit Vlissingen

Tinkebell exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Kunstenares Tinkebell exposeert momenteel in het raam aan de Koudekerkseweg 8, het woonhuis van Sylvia Hubrouck. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning beschikbaar aan kunstenaars om er te exposeren onder de titel 'Ik geef je mijn raam'. Hubrouck maakt daarmee een statement tegen het verschraalde kunstklimaat in de gemeente Vlissingen.

15 uur geleden
Gewonde bij steekpartij Vlissingen, één aanhouding

VLISSINGEN - Een man is vannacht gewond geraakt bij een steekpartij aan de Winkelmanstraat in Vlissingen. De politie heeft één verdachte aangehouden.

17 uur geleden
Vlissingen wil kampioen tegelwippen worden

VLISSINGEN - Vlissingen doet mee aan het Zeeuws Kampioenschap en het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2024. De bewoners die hun steentje bijdragen door tegels te verwijderen, kunnen deze aanmelden op de nationale website www.nk-tegelwippen.nl om de gemeente te helpen naar de overwinning te leiden. 

1 dag geleden
Ruilkastje in de aula van de Branding

VLISSINGEN - In de aula van Archipelschool de Branding is, in samenwerking met Ruilwinkel Walcheren, een Buurt Ruilkastje geopend. In dit mooie strandhuisje, kan klein speelgoed, kleding en andere spullen voor kinderen worden gedeeld en geruild. 

1 dag geleden
Extra toezicht in gemeente Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat het gesprek aan met inwoners over de drie schietincidenten die de voorbije vierentwintig uur in de stad hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft het stadsbestuur aan de politie en boa's gevraagd extra toezicht te houden in de stad. Verder worden er nog geen extra maatregelen genomen. Gisteravond is er geschoten op het Pablo Picassoplein, vannacht in de Hercules Segherslaan en naar vanmorgen bleek is er ook in de Scheldestraat geschoten. Alle Zeeuwse rechercheurs zijn inmiddels op de zaak gezet.

2 dagen geleden
Scheldestraat weer vrijgegeven na schietincident

VLISSINGEN - De Scheldestraat in Vlissingen is weer vrijgegeven nadat hier vanochtend en vanmiddag onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de derde schietpartij in de stad in 24 uur tijd.Volgens de politie werd rond 10.00 uur een kogelinslag gemeld bij een pand aan de Scheldestraat. Er zou niemand gewond zijn geraakt. In een ruit was een gat te zien. De omgeving werd door agenten en handhavers afgezet in afwachting van het onderzoek door de Forensische Opsporing.Rechercheurs hebben ter plekke sporen veilig gesteld en de situatie vastgelegd. Nadat deze klus erop zat, kon de straat rond 12.40 uur weer worden vrijgegeven.

2 dagen geleden
Ook op 3e locatie in Vlissingen geschoten, 'Alle rechercheurs ingezet'

VLISSINGEN - De politie doet momenteel onderzoek in de Scheldestraat in Vlissingen. In de straat zijn schoten gelost ter hoogte van een restaurant. In de afgelopen 24 uur werden in de stad ook al twee andere schietpartijen gemeld.Volgens de politie is rond 10.00 uur een kogelinslag gemeld bij een pand aan de Scheldestraat. Er zou niemand gewond zijn geraakt. De omgeving is door agenten en handhavers afgezet. De Forensische Opsporing van de politie gaat ter plaatse sporenonderzoek doen.Gisteravond vond rond 19.15 uur een schietincident plaats bij de kruising van de Minister Lelystraaten het Pablo Picassoplein. Afgelopen nacht werd omstreeks 04.20 uur ook nog geschoten op een woning aan de Hercules Segherslaan. "Natuurlijk onderzoeken we of er een verband is met de eerdere schietpartijen. Alle beschikbare rechercheurs in Zeeland worden nu ingezet", zo laat de politie weten.

2 dagen geleden