Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dierenarts Manon de Heer: ‘Een alpaca is geen schaap met lange poten’

Dierenarts Manon de Heer: ‘Een alpaca is geen schaap met lange poten’

Alpaca’s blijven er maar fans bij krijgen. Mensen boeken er wandelingen, yogasessies en high tea’s mee en schaffen ze steeds vaker aan als huisdier. Dat merken ook dierenartsen. “We behandelen steeds vaker alpaca’s”, zegt dierenarts Manon de Heer. “Je kunt ze zeker houden als hobby, maar je moet je wel goed inlezen in de verzorging.”“Een alpaca is geen schaap met lange poten, dus de verzorging is ook anders dan bij een schaap”, legt De Heer uit. Ze is dierenarts bij Dierenartsencombinatie Overschelde, dat ook een vestiging in Kapelle heeft. Wie overweegt een alpaca aan te schaffen, moet er rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld genoeg ruimte, een plek waar het altijd droog is en speciaal alpacavoer nodig hebben. “Het zijn kuddedieren, dus je moet er minimaal twee houden. En voor de vacht is het goed als ze regelmatig een stofbad kunnen nemen, een plek hebben om te rollen.”

Schapen bevallen vaak ‘s nachts, maar alpaca’s veulenen instinctief in de ochtend of begin middag, omdat het dan minder koud is. “Alpaca’s trekken in hun natuurlijke leefgebied ‘s avonds de bergen in en dan kunnen de cria’s, alpacaveulens, zoveel mogelijk opdrogen.” 

De Heer noemt zichzelf geen alpacadeskundige, maar ze kan de dieren wel behandelen. “Ons werkgebied, dat bestaat uit Schouwen-Duiveland, Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren, is te klein om ons te specialiseren in alpaca’s, maar via nascholing blijven we bij en we overleggen regelmatig met collega’s over de behandeling van alpaca’s.”

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

1 uur geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

1 uur geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

5 uur geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

8 uur geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

1 dag geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

1 dag geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

1 dag geleden