Diepgaand onderzoek naar eenzaamheid in Kapelle

De Internetbode 20 september 2019 - 11:48
KAPELLE - De gemeente Kapelle mag meedoen aan een landelijk onderzoek naar schulden en armoede. “Dit betekent financiering voor onderzoek in Kapelle naar eenzaamheid in relatie tot armoede”, aldus een verheugde wethouder Annebeth Evertz.
Diepgaand onderzoek naar eenzaamheid in Kapelle

Kapelle neemt als enige Zeeuwse gemeente deel aan het onderzoek voor het project ‘Van eenzaamheid naar leefbaarheid’. Verder zijn hierbij de Radboud Universiteit in Nijmegen, Hogeschool van Amsterdam, het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), stichting Lezen en Schrijven en tien andere gemeenten betrokken. De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) financiert dit onderzoek.

Duur

“We willen als Kapelle al lange tijd eenzaamheid aanpakken via een actie-onderzoek, maar deze vorm van praktijkonderzoek, waarbij je bijvoorbeeld mensen diepgaand interviewt over hun situatie, is duur.” Daarom zocht de gemeente alternatieve financieringsbronnen en kwam terecht bij ZonMw. Kapelle diende een motivatiebrief in en werd geselecteerd voor dit project. Hoe het onderzoek eruit gaat zien, kan Evertz nog niet zeggen. “We maken met de andere partijen een plan van aanpak, zodat het onderzoek volgend jaar kan beginnen. Dit moet leiden tot een aanpak waarmee wij, en ook andere gemeenten, eenzaamheid kunnen tegengaan. Daarnaast moet de methodiek helpen eenzaamheid in andere vormen, zoals bij jongeren en mensen die niet in armoede leven, te bestrijden.”

Reacties (0)

Om te reageren moet je eerst even inloggen.