Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Diederik Ebbinge: Kapsalon Theater gaat door ondanks handhaving

Diederik Ebbinge: Kapsalon Theater gaat door ondanks handhaving

AMSTERDAM (ANP) - De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M op NPO 1 dat de cultuursector als "het braafste jongetje van de klas" besloten heeft om "dat dan maar niet meer te zijn". Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.

"Het mag niet doorgaan, nee", zei Ebbinge aan tafel bij Margriet van der Linden. "Het veiligheidsberaad heeft bepaald dat ze gaan handhaven." Ebbinge, zelf woensdag aanwezig in Kapsalon De Kleine Komedie, zei dat Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, hem zelf belde over de handhavingsplannen. "Dan zakt je broek op meerdere fronten af", zei Ebbinge daarover.

Toch legt de acteur zich niet neer bij deze boodschap. In de Kleine Komedie gaat gewoon gespeeld worden morgen, zegt Ebbinge. "Wij zijn altijd het braafste jongetje van de klas geweest. En ik ben helemaal geen actievoerder, maar dit voelde voor mij als het moment waarop het misschien wel goed is om te besluiten dat we niet meer het braafste jongetje van de klas zijn. Dit is de nerd op zijn bek timmeren", zei Ebbinge.

Handhaving

Tijdens Kapsalon Theater kunnen bezoekers van verschillende theaters zich laten knippen en gelijktijdig naar een voorstelling kijken. Dit omdat de kappers sinds het weekeinde weer aan het werk mogen, terwijl cultuurinstellingen als theaters en schouwburgen gesloten blijven. Ook musea hebben zich bij het initiatief aangesloten, zij gaan eenmalige sportlessen aanbieden. Ebbinge heeft de actie samen met cabaretier Sanne Wallis de Vries opgezet.

Onder meer Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben aangekondigd woensdag te gaan handhaven. In een verklaring zeggen de organisatoren van Kapsalon Theater te horen dat "de landelijke politiek heeft opgeroepen tot plaatselijke handhaving. Op ons komt dit over als het last minute 'verpesten' van iets waar ontzettend veel mensen warm voor lopen en wat in principe binnen de regels gaat zijn", stellen zij.

De initiatiefnemers vinden het bovendien niet te verkopen dat bij de horeca, die zaterdag op veel plaatsen uit protest openging, "niet tot nauwelijks" werd gehandhaafd. "Om de zoveel tijd lopen demonstranten hutjemutje door de straten om te protesteren 'tegen corona', ook dat wordt gedoogd."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Songfestivaluitslag niet aangepast na ontdekken verdachte stemmen

TURIJN (ANP) - De uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival wordt niet meer aangepast. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de eindrangschikking bevestigd nadat er de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar mogelijke stemfraude bij de jury's van zes landen.

1 dag geleden
Chinezen boos dat ze niet droog blijven onder 'paraplu' van Gucci

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Chinezen halen op socialmediaplatform Weibo uit naar de 'paraplu' die luxemerk Gucci en sportmerk Adidas daar samen op de markt hebben gebracht. Ze schrijven dat het omgerekend 1500 euro kostende product niet eens water kan tegenhouden. De merken zeggen zelf dat het gaat om een modieuze parasol en geen paraplu.

1 dag geleden
Laura Pausini test positief op corona na songfestivalfinale

TURIJN (ANP) - De Italiaanse zangeres en presentatrice Laura Pausini heeft rond de finale van het Eurovisie Songfestival corona opgelopen. Ze maakte dat op Instagram bekend.

1 dag geleden
Glennis Grace wist niet van persbericht over dagvaarding

AMSTERDAM (ANP) - Glennis Grace en haar advocaat waren niet op de hoogte van het feit dat donderdag naar buiten zou komen dat de zangeres wordt gedagvaard. "Helaas moeten wij constateren dat het Openbaar Ministerie kennelijk liever communiceert via de media dan rechtstreeks met ons als advocaten", laat Kerem Canatan, de advocaat van Grace, weten in een reactie.

1 dag geleden
Senegalese zanger Youssou N'Dour naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De beroemde Senegalese zanger Youssou N'Dour komt op 19 oktober naar Amsterdam voor een concert in Het Concertgebouw. Ook zal hij spreken op een conferentie van het Amsterdam Dance Event (ADE).

1 dag geleden
Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

DEN HAAG (ANP) - Arnon Grunberg krijgt donderdagavond in theater Diligentia in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor proza, een oeuvreprijs van 60.000 euro. Volgens de jury heeft Grunberg een "immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur".

2 dagen geleden
Herontdekte schets van Michelangelo geveild voor 23 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Een onlangs herontdekte tekening van Michelangelo, het eerste bekende naaktwerk van de Florentijnse kunstenaar, heeft ruim 23 miljoen euro opgeleverd inclusief veilingcourtage en andere kosten. Veilinghuis Christie's in Parijs had de schets een richtprijs van 30 miljoen euro gegeven. De naam van de koper is niet bekendgemaakt.

2 dagen geleden